Yazdır

Dünyanın en çok kullanılan bitkisel yağının fiyatı artacak

Tarih: 06 Mart 2024 - 13:27

Analistler, küresel palm yağı arzının azalması ve güçlü biyodizel talebinin dünyanın en çok kullanılan bitkisel yağının fiyatlarını artıracağını belirtti.

Durgunlaşan küresel palm yağı üretimi ve artan biyodizel zorunluluklarının, dünyanın en çok kullanılan bitkisel yağının arzını bu yıl muhtemelen azaltacağı ve yedi ayın en yüksek seviyesinden işlem gören fiyatlarda daha fazla artış için zemin hazırlayacağı bildirildi.

Kuala Lumpur'da düzenlenen bir endüstri konferansında analistler, küresel üretimin büyük bir kısmını oluşturan Endonezya ve Malezya'daki palm yağı üretiminin, yaşlanan plantasyonlar ve genişleme sıkıntısının üretimi sınırlaması nedeniyle 2024 yılında ya marjinal bir artış göstereceğini ya da geçen yılki seviyesine göre düşeceğini söyledi.

Önde gelen endüstri analisti Thomas Mielke, "Bitkisel yağ fiyatları, muhtemel küresel üretim açığı tarafından desteklenecek" dedi.

Dünyanın 1 numaralı üreticisi Endonezya'daki palm yağı stoklarının düşük olduğunu ve ikinci en büyük üretici Malezya'daki stokların azaldığını da sözlerine ekledi.

Dünya çapında sevkiyatı gerçekleşen yaklaşık 90 milyon metrik ton yemeklik yağın yarısından fazlasını oluşturan palm yağı, çikolatadan pizzaya, kozmetikten biyoyakıta kadar bir dizi üründe kullanılıyor.

Mielke, 2023/24 döneminde yıllık palm yağı üretim artışının 0,2-0,3 milyon ton ile son dört yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi ve önümüzdeki üç ay için 3.800-4.300 ringgit fiyat aralığı tahmininde bulundu.

Endonezya, palm yağı taşıyan iki tankere el koydu

 

Palm yağına zorunlu yurt içi satış zorunluluğu getiriliyor

 

Palm yağı stokları azalıyor

 

Kansere neden olan Palm Yağı birçok şeyde var

 

Palm yağı gerçeği ne?

 

Canan Karatay'dan Palm Yağı açıklaması

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dunyanin-en-cok-kullanilan-bitkisel-yaginin-fiyati-artacak/1787690