FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyaca ünlü Milka çikolatalarının sahibi ABD merkezli Mondelez firmasının CEO’su yatırımcılarının şirketin Rusya'da iş yapmaya devam edip etmediğini "ahlaki olarak umursamadığını" söyledi. Financial Times’ın haberine göre CEO Dirk Van de Put Ukrayna’nın işgalinden sonra hissedarlarından Rusya’yı terk etmelerine dair herhangi bir baskı gelmediğini belirtiyor.
Van de Put konuyla ilgili açıklamasında, “Yatırımcıların ahlaki olarak umursadığını düşünmüyorum. İşletmenizin önemli bir kısmı Rusya’daysa şirkete vurulan darbe çok büyük olur ve bu farklı bir tartışma haline gelir” ifadelerine yer verdi.
Mondelez'in Rusya'daki işletmesi 2023 yılında şirketin küresel gelirlerine %2,8 katkı sağladı. Bu rakam 2022 yılında ise %4 seviyesindeydi. Van de Put Avrupa’daki az sayıda fonun işletmeleri hakkında bazı sorular sorduğunu belirtse de “Şu ana kadar herhangi bir hissedar baskısıyla karşılaşmadık. Hiçbir yatırımcımızdan Rusya’dan ayrılma talebi gelmedi” ifadelerini sözlerine ekledi.
Mondelez'in en büyük hissedarları arasında Vanguard, BlackRock ve Capital Group gibi dev para yöneticileri bulunuyor. Üç varlık yöneticisi de konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
ABD yasalarına göre, varlık yöneticileri ahlaki kaygılara değil, yatırımcılar için finansal sonuçlara öncelik vermek zorundadır. Yönetim uzmanlarına göre, Mondelez'in Rusya geliri, maddi bir sorun teşkil edebilmesi için bir ölçüt olarak kabul edilen % 5 eşiğinin oldukça altına düşüyor.
Rusya’da iş yapmaya devam eden diğer şirketler arasında Nestlé ve Unilever gibi isimler de var. Mondelez de sektöründeki diğer rakipleriyle benzer bir şekilde Ukrayna’nın işgalini finanse ettiği suçlamasıyla Ukrayna yanlısı gruplardan eleştiri aldı.
Van de Put ise şirketin ülkedeki faaliyetlerine devam etme kararının arkasında durdu. CEO ayrılmaları halinde şirketin varlıklarını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "arkadaşlarına" bırakacaklarını söyledi. Van de Put Mondelez’in ülkedeki varlıklarının ödedikleri vergiden çok daha fazla Putin’in savaş kasasını finanse edeceğini de sözlerine ekledi.
Van de Put, “Acaba satılan şirketlere ne oldu, onları kim aldı ve bu şirketlerin ürettiği parayla ne yapıyorlar? Hepsi Putin'in arkadaşlarına gitti. Şirketlerin ürettikleri ve savaşa gidecek olan paranın şu anda ödediğimiz vergilerden çok daha fazla olacağına bahse girebilirsiniz” dedi.
Mondelez Rusya’daki üç fabrikasında 2.700 çalışanı direkt istihdam ediyor ve 10.00 çiftçiye de dışarıdan destek veriyor. Van de Put Rusya birimlerinin artık bağımsız bir birim olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. CEO şirketin 2023’te daha az ürün sattığını ancak daha düşük yatırım nedeniyle daha kârlı olduğunu belirtiyor.
CEO’nun yorumları tüketiciye dönük şirketlerin Rusya’daki yan kuruluşları hakkındaki düşünce biçimini yansıtıyor. Ukrayna’nı işgal edilmesinin ardından çok sayıda Batılı şirket ülkeyi terk ettiklerini açıklamıştı. Ancak gerçekte çok azı tamamen Rusya’dan çıkabilmeyi başarabildi.
Rusya’da faaliyet gösteren ve bu noktadan sonra ayrılma ihtimali çok daha düşük olan şirketler kalma nedenleri konusunda çok daha şeffaf olmaya başladı. Danone ve Carlsberg’in Rusya’daki yan kuruluşlarının geçen yaz Kremlin yönetimi tarafından ele geçirilmesi ve “geçici yönetim” atanması bu şeffaflığa dönüşün en önemli sebepleri arasındaydı.
FT haberine göre Fransız gıda devi Danone’nin Rusya’daki işletmesinin Çeçen diktatör Ramazan Kadirov’un yeğeniyle bağlantılı Kremlin yönetimine yakın birine satılması planlanıyor.