Yazdır

Ek kaynak arayanlar için pasif gelir rehberi

Tarih: 15 Şubat 2024 - 18:39

Tatilde veya hobileriyle uğraşırken bir yandan da para kazanmayı elbette herkes ister. Bu fırsatı gerçek anlamda vadeden pasif gelir stratejileri karşılığında ise kapsamlı bir çalışma istiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pasif gelir tanımı gereği minimum çabayla sürdürülebilen para kazanma yöntemi anlamına gelir. Bu stratejiyi uygulamak bireylerin uyurken, seyahat ederken hatta diğer ilgi alanlarını takip ederken para kazanması için bir yol sağlar.

Ancak pasif gelir anında zengin olma planı değildir. Aksine kapsamlı planlama, araştırma ve emek gerektirir. Ancak işler bir kez yoluna sokulduğunda daha sonra finansal özgürlüğünüzü garanti altına alabilecek harika bir servet üretme aracı haline gelebilir.

Pasif gelir akışları yoluyla kazanılan ek fonlar vergi ödemeleri veya uzun vadeli servet oluşturma planları için kullanılabilir. Pasif gelirlerin artması sıradan bir işte çalışma sonucu elde edilen aktif gelirlerle de birleştirilerek finansal özgürlük ve erken emeklilik imkanı sunabilir.

Pasif gelirleri doğru anlamak

Pasif gelir akışları sahip olduğunuz bir şeyden (kiralık bir gayrimenkul, temettü ödeyen bir hisse senedi ve hatta otomobiliniz) çok az miktarda çabayla para sağlayabilmenize olanak tanır. Bununla birlikte birçok pasif gelir fikri daha sonra kâr elde edebilmeniz için önemli miktarda zaman ve emek yatırımı gerektirir.

Maaş veya saatlik ücret karşılığında para kazanılan aktif gelirlerin aksine pasif gelir daha az günlük emek gerektirir. Ayrıca bu yöntem hobilerinize ve diğer ilgi alanlarınıza zaman ayırabilmeniz konusunda daha fazla esneklik sunar.

Insider’ın haberine göre, finansal okuryazarlık konusundaki çalışmalarıyla tanınan finans uzmanı Tiffany Grant katıldığı bir podcast programında, “Tüm pasif gelirler bir tür zaman, enerji veya finansal bağlılık gerektirir. Bazen insanlar gerçek anlamda kök salma ve büyüme şansı bulamadan pes edebiliyorlar” açıklamasında bulundu.

Telif hakları, yatırımlar ve çevrimiçi ticari girişimler yoluyla kazanılan paranın gelir garanti etmesi söz konusu değildir. Bir işverenden alınan maaş çekinin aksine pasif gelirlerde kaynaklarınızı piyasa koşullarına, üçüncül kuruluşlara veya genel tüketici ilgisi gibi dışsal faktörlere bağlı olarak fon üretebilirsiniz.

Sonunda güvenilir olarak adlandırılabilecek tutarlı bir pasif gelir kaynağı elde etseniz de bordrolu işinizden vazgeçmemeniz gerekebilir. Aslına bakılırsa pasif gelir kaynakları aktif gelir stratejileriyle karşılaştırıldığında emekliler için en uygun seçeneklerdir.

Pasif gelir hedefli yatırım stratejileri

Temettü hisseleri

Temettü hisse senetleri, bir şirketin kazancının bir kısmını hissedarlara düzenli olarak, genellikle üç ayda bir öder. Temettü hisseleri yoluyla pasif gelir elde etmek kolaydır. Zira birçok broker uygulaması kullanıcı avantajı sağlamak için temettülerin ve yeniden yatırımların ödemesini yapar.

Bununla birlikte, temettü hisse senetleri yoluyla pasif gelir garanti edilmez ve başarısı büyük ölçüde piyasa koşullarına bağlıdır. Temettüler ayrıca, büyük miktarda değişiklik yapmadığınız sürece önemli bir gelir artışı sağlamaz.

Tahviller

Bir tahvil satın aldığınızda, esasen belirli bir süre için bir ihraççıya (genellikle hükümet veya bir şirket) borç para verirsiniz. Karşılığında, vadeye ulaştığında toplam anapara bakiyesi ile birlikte düzenli faiz ödemeleri kazanırsınız.

Kendine has riskleri ve faiz oranları olan farklı tahvil ve tahvil fonu türleri vardır. Örneğin hazine tahvilleri devletler tarafından ihraç edilir ve en az riskli yatırımlardan biri olarak kabul edilir. Ancak daha güvenli yatırımlar şirket tahvilleri gibi görece riskli yatırımlara göre daha az gelir sağlar.

Uçtan uca krediler

Uçtan uca (P2P) krediler bireylerin geleneksel bir banka kullanmadan birbirleri arasında doğrudan borç alıp vermelerine imkan tanır. Tanıdıklarınız esasen bir banka görevi görür ve faiz karşılığında borç para verme anlamına gelir.

P2P krediler yoluyla alınan para ABD’de genellikle 1.000 ila 25.000 dolar arasındadır ve genellikle bir dijital platform veya dijital pazar yeri üzerinden gerçekleştirilir.

Yüksek getirili tasarruf hesapları ve mevduat sertifikaları

Bir tasarruf hesabında nakit depolamak veya mevduat sertifikalarına (CD'ler) yatırım yapmak, genellikle değerli bir pasif gelir kaynağı olarak kabul edilecek kadar yüksek getiri sağlamaz. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yükseltmesinin bir sonucu olarak, yüksek getirili tasarruflar ve CD'ler 2023'te %3-5 arasında ödeme yapıyordu.

Her iki varlık da devletlerin mevduat sigorta fonları korumasıyla birlikte gelir ve piyasalardaki risklere bağlı değildir. Vadeli mevduatlarda yatırımcılar yatırımları sonucu elde edebilecekleri miktarı öngörebilir.

Emlak

Bir gayrimenkulü veya mülkün bir kısmını kiralamak pasif gelir elde etmenin veya bir mülke sahip olmanın masraflarını dengelemenin harika bir yoludur. Airbnb ve Vrbo gibi uygulamalar günümüzde gayrimenkuller üzerinden pasif gelir elde etmeyi çok daha kolay hale getirdi.

Ancak ister internet üzerinden ister kendi başınıza kiralayın mülkünüzün bulunduğu bölgedeki mevzuatlara uymanız oldukça önemlidir. Mülkünüzün bakım sorunları gibi masrafları hesaba katmak için süreç içerisinde bir çalışanı görevlendirmeniz dahi gerekebilir.

İnternet girişimleri

Online dersler ve ürünler

Çevrimiçi olarak e-kitap, yazılım, dikiş ve diğer lif sanatları desenlerini satarak gelir elde etmek için dijital ürünler oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Eski bir öğretmen ve ‘Millennial In Debt’ finansal okuryazarlık blogunun kurucusu Melissa Jean-Baptiste Insider'daki röportajında, "Sınıfta öğrencilerim için kılavuzları, infografikleri ve şablonları nasıl oluşturacağımı zaten bildiğim için, e-kitaplardan, bültenlerden ve diğer dijital varlık biçimlerinden para kazanmak için de aynı stratejiyi uyguladım. Tüm bu yeni becerileri öğrenmek ya da pahalı bir sertifika almak zorunda değildim. Bunun yerine, yine eğitim becerilerime eğildim ve bunu sıfır veya çok az ek yük ile pasif olarak para kazanmak için kullandım" ifadelerini kullanıyor.

Bununla birlikte, yüksek kaliteli dijital ürünler oluşturmak zaman alıcı olabilir. Ayrıca, kârlı öğeleri tasarlamak bir düzeyde beceri ve emek gerektirir.

Sponsor gelirleri

Sponsor gelirleri, bir bireyin yönlendirmeler yoluyla satışlardan komisyon kazanmasını sağlayan çevrimiçi bir iş modelidir. Bu yöntemle bağlı kuruluşlar, diğer şirketlerin ürün veya hizmetleri tanıtmak için web sitelerini veya sosyal medya hesaplarını kullanır. Bir ziyaretçi bir bağlantıya tıkladığında ve bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde, bağlı kuruluş bir komisyon kazanır.

Fikri mülkiyetle elde edilen telif hakları

Telif

Telif ücretleri, müzik, kitap, patent ve ticari marka gibi fikri mülkiyetlerinin sürekli kullanımı için bireylere veya işletmelere yapılan ödemelerdir. Bu ödemeler genellikle telif hakkıyla korunan materyal kullanılarak oluşturulan toplam satışların bir yüzdesidir.

Telif ücretlerinden ne kadar kazanabileceğiniz, büyük ölçüde ürettiğiniz ürünün türüne ve kullanılma sıklığına bağlı olacaktır. Örneğin, bir kitabı kendiniz yayınlarsanız, fiyatı değiştirme ve gelir potansiyeliniz üzerinde büyük kontrole sahip olursunuz.

Müzik üzerindeki telif ücretlerinin farklı işlediğini unutmayın. Bazı dijital müzik platformlarında, örneğin tek bir dolar kazanmadan önce şarkının 250 kez çalınması gerekebilir. Şöhret ve pazarlama da ne kadar para kazanabileceğinizi büyük ölçüde etkiler.

Eşyaların kiraya verilmesi

Binek araç kiralama

Araçlar da tıpkı ev veya oda kiralanır gibi pasif gelir elde etmek için kullanılabilir. Ancak gerçekte ne kadar kazanabileceğiniz aracın türüne, durumuna, kullanılabilirliğine ve kilometresine göre değişir.

Arabanın temizliği ve bakımı gibi bazı ön maliyetler gerekebilir. Ancak aracınızı bir kez kiralamaya başladığınızda pasif gelir elde etmeye başlarsınız. Haberde aracınızı hangi pazarda kiraladığınızın aracınızın sağlığı ve elde edeceğiniz gelir açısından önemli olduğu da vurgulanıyor.

Araç ve gereçlerin kiralanması

Tıpkı araba kiralamasında veya P2P kredilerde olduğu gibi bireyler testere, matkap ve merdiven gibi araçlarını saatlik olarak kiralayabiliyor. ShareGrid gibi internet pazar yerleri insanların kamera ekipmanları kiralamasına izin veriyor. Başka bir çevrimiçi pazar yeri olan Rental, bebek arabaları ve bisikletler gibi kiralanabilecek çok daha geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.

Ancak habere göre bu yönteme başvuracakların kiralık ekipman için bakım maliyetlerini göz önünde bulundurması ve uygun sigortaya sahip olduğunuzdan emin olması gerekiyor. Doğru kiralama seçeneğinin bulunması halinde bu yöntem gelir potansiyelinizi artırmak ve genişletmek için uygun fırsatlar sunabilir.

Akıllı tüketiciler için tasarruf rehberi

 

İş hayatının en stresli kesimi Y kuşağı

 

Yapay zeka kullanan dolandırıcıların hedefi finans şirketleri

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ek-kaynak-arayanlar-icin-pasif-gelir-rehberi/1784555