FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de iş gücü piyasası sıcaklığını koruyor olsa da, çalışanlar işlerinden hoşnut değil. Bu gerçek yapılan anketlerde de kendini gösteriyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de çalışanların yüzde 95'i yeni bir iş istediğini söylese de bunun başka bir ‘Büyük İstifa’ dalgası yaratması pek olası görünmüyor.
Çalışanların yüzde 95’i
Fortune’dan Sheryl Estrada’nın haberine göre, iş arama sitesi Monster, 2024 yılı ‘Yeni Yıl, Yeni Kariyer’ (New Year, New Career) raporunu yayınladı ve bu ayın başlarında farklı sektörlerden 600'den fazla ABD'li çalışanın katılımıyla yapılan ankete göre, çalışanların yüzde 95'i yeni bir iş aradıklarını veya aramayı planladıklarını ifade ediyor.
Monster Kariyer Uzmanı Vicki Salemi, pandemi sırasında yani 2021 yılının başlarında başlayan ‘Büyük İstifa’ sırasında birçok çalışanın aynı anda iş değiştirdiğini açıklıyor. Salemi, “Ancak geriye dönüp baktıklarında, bazı çalışanlar çok çabuk iş değiştirmiş olabileceklerini veya kültürü gerçekten incelemeden en yüksek maaş rakamına evet demiş olabileceklerini fark ettiler. Zaten ardından da insanların eski işverenlerine dönmeye başladığı Büyük Bumerang yaşandı” diyor.
Kısa mesafe koşusu değil, maraton
Salemi bu yıl çalışanların iş ararken daha anlayışlı olmasını ve acele etmemelerini bekliyor. Salemi, “İş arayan insanlar şu anda bunun bir kısa mesafe koşusu değil, daha çok bir maraton olduğunu biliyorlar” diyor ve hatta bazı potansiyel yeni işe alımların kendilerini daha pazarlanabilir hale getirmek için hangi becerileri geliştirebileceklerini düşünüyor olabileceklerini de ekliyor.
Monster'a göre çalışanların yüzde 68'i, ekonominin durumu nedeniyle 2024'te yeni bir iş bulmanın zor olacağını düşünüyor. Bu oran geçen yıla göre biraz daha yüksek seyrediyor. Çalışanların yüzde 38’le üçte birinden biraz fazlası genel iş piyasasının iyileşmesini beklerken yüzde 22'si düşüş bekliyor.
Neden?
Peki insanlar neden işlerini değiştirmek istiyor? Salemi, “Bunun, daha yüksek yaşam maliyeti ve maaşlarının bu yüksek maliyetlere uyum sağlayamamasının yanı sıra tükenmişliğin bir birleşimi olduğunu düşünüyorum” diyor ve ekliyor: “Örneğin, bazı çalışanların şirketten ayrılan ve yeri değiştirilmeyen çalışanların yerine geçmesi gerekiyor. Bu durumlarda çalışanlar büyük olasılıkla çok fazla gerilmiş oluyor ve bu kararlarını erteleme noktasında makul bir neden göremiyorlar.”
Rapora göre, çalışanların yaklaşık yüzde 45'i 2023'e göre yüzde 5 artışla daha yüksek bir gelire ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor ve yüzde 64'ü enflasyon ve artan yaşam maliyeti nedeniyle geçen yıla göre yüzde 18 oranında artışla daha yüksek maaş beklediğini söylüyor.
Salemi, “Çalışanlarının mutlu bir şekilde çalışmasını sağlamak ve aynı zamanda onların adil ücret aldığından emin olmak için açık ve şeffaf olmak işverenlerin yararınadır” diyor. Salemi, “Bu süre zarfında maaş artışlarının mümkün olmaması durumunda, işverenlerin, ofise dönüş talimatları gibi politikalarda daha esnek olmak gibi, çalışanlara tazminat ödemenin başka yollarını düşünmesi gerekebilir” şeklinde konuşuyor.
ABD iş gücü piyasasında rekabet artacak
Fitch: ABD iş gücü piyasası sıkı kalmaya devam ediyor
İş gücü piyasasına Z kuşağı ilham veriyor
ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?
ABD’de iş gücü piyasası soğuyor, teknoloji çalışanları işlerine tutunuyor