Yazdır

Tutumluları bile aldatan 8 para tuzağı

Tarih: 17 Ocak 2024 - 18:45

Tasarruf etmek için kılı kırk yaran insanlar bile günümüzün para tuzakları karşısında savunmasız kalabiliyor. Ünlü bireysel finans uzmanı Keisha Blair bu tuzakları bilmenin önemine dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2024’e daha tutumlu bir insan olarak girmeye karar veren birçok kişi var. Bu gerçekten de doğru bir karar. Bütçe odaklı bir tutumu benimsemek finansal durumunuzu temize çekmek için iyi bir başlangıçtır. Ancak GoBankingRates’in haberine göre tutumlu davranmaya çalışan insanlar bile düşünmeye ve harcamaya başladıktan sonra bazı tuzaklara düşebilir.

Ünlü finans yazarı ve davranışsal ekonomi uzmanı Keisha Blair, “En tutumlu bireyler bile kendilerini gizli para tuzaklarına yakalanmış bulabilirler Bu ince tuzakları anlamak, finansal refahı korumak ve servet edinmek için çok önemlidir. Bütçe bilincine sahip bireylerin bile farkında olmadan karşılaşabileceği bu gizli tehlikelerden bazılarını ortaya çıkarmak gereklidir" diyor. Haberde bahsi geçen para tuzakları ise şöyle:

Abonelik tuzağı

Kablolu yayınlardan kurtulmak tüketiciler için başlangıçta pahalı kablolu yayınların bütçeye verdiği zarardan sıyrılmak gibi görülüyordu. Ancak finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, geleneksel televizyon yayınlarının yerini alan dijital yayın hizmetleri tüketicileri çok daha fazla ödeme yapmaya yöneltti.

Blair, “Abonelik hizmetleri çağı ince ama yaygın bir tuzağı ortaya çıkardı, abonelik tuzağı. Tutumlu bireyler, önemsiz olduklarını düşünerek birden fazla düşük maliyetli aboneliğe kaydolabilir, ancak kümülatif etki zaman içinde finansmanı istikrarlı bir şekilde tüketebilir. Gereksiz abonelikleri düzenli olarak değerlendirme ve ortadan kaldırma ihtiyacının farkına varmak önemlidir" ifadelerine yer verdi.

İndirim aldatmacası

Tutumlu insanlar neredeyse her şeyden önce indirimleri severler. Ancak indirimlerin cazibesi, en temkinli harcama yapanların bile ihtiyaç duymadıkları şeylere para harcamasına neden olabilir.

Blair, "İndirimler cazip olabilir, ancak tüketiciler bunları 'tasarruf' olarak algıladıklarında genellikle aşırı harcamaya yol açarlar. Tutumlu bireyler, sırf indirimde oldukları için gereksiz eşyaları satın alma tuzağına düşebilirler. Tasarruf algısının ardındaki psikolojiyi tanıyarak gerçek harcamalara karşılaştırmak, bu aldatıcı tuzaktan kaçınmanın anahtarıdır” diyor.

Kolaylık kültürü

Hızlı yol neredeyse her zaman doğru yoldan daha pahalıdır, ancak kestirmeden gitmenin cazibesi her zaman vardır ve buna aramızdaki en cimri olanlar için bile direnmek zordur.

Blair, “Yemek dağıtım hizmetlerinden hazır yemeklere kadar birçok alanda rahatlığın cazibesi tutumlu bir zihniyeti ustaca kandırabilir. Zaman kazandıran uygulamalar genellikle yüksek bir fiyat etiketiyle beraber gelirler. Bir an için elde edeceğiniz kolaylıkla finansal disiplininizden ödün vermemek için size teklif edilen hizmetin maliyetini değerlendirin” açıklamasında bulundu.

‘Gizli’ yaşam tarzı enflasyonu

Daha fazla kazandıkça daha fazla harcamak, tutumlu zihniyetin ayırt edici özelliği değildir. Ancak en ihtiyatlı harcama yapanlar bile bu tuzağa düşebilir. Zira yaşam tarzı değişimi çok yavaş gerçekleşir.

Blair, "Bireyler, hatta tutumlu olanlar bile, farkında olmadan yaşam tarzı enflasyonuna yenik düşebilir. Konut, araç ve hatta yemek yeme alışkanlıklarındaki kademeli gelişmeler göze çarpmayabilir, ancak uzun vadeli finansal hedefleri önemli ölçüde etkileyebilir” uyarısında bulundu.

 

Duygusal harcamalar

En disiplinli harcama yapanların bile duyguları vardır ve duygular harcama planlarını rotadan çıkarmanın da bir yolu vardır.

Blair, "Tutumlu bireyler bile, keder, stres, can sıkıntısı veya üzüntü ile başa çıkma mekanizması olarak alışverişi kullanma ve duygusal harcama yapma konusunda hassastır. Harcamaların ardındaki duygusal tetikleyicileri tanımak, finansal disiplini korumak için çok önemlidir. Davranışsal ipuçları, duygusal dürtüleri daha sağlıklı bir alana yönlendirmek için uyarı işaretleri olarak hizmet edebilir" dedi.

Kumarbaz yanılgısı

Başarısız olan bir işe inatla devam etmemek gerektiği herkes tarafından kabul edilir. Ancak kumarbazlar çoğunlukla ‘bir el daha’ zihniyetinin kurbanı olurlar. Üstelik bu sadece kumar masasına has bir durum değildir.

Blair, "Spekülatif yatırımlar yapmak veya kaybedilen parayı telafi etme umuduyla kayıpları kovalamak, kumarbazın yanılgısı olarak bilinen davranışsal bir tuzaktır. Tutumlu bireyler, geçmişteki kayıpların gelecekteki kazanç olasılığını artırdığı yanılsaması altında riskli finansal kararlara sürüklenebilir. Bense her zaman için rasyonel ve çeşitlendirilmiş bir yatırım yaklaşımını savunuyorum" açıklamasında bulundu.

Sosyal karşılaştırma sendromu

En tutumlu bireylerin dahi komşuları, arkadaşları ve sosyal medya hesapları vardır. Buradaki kimselere ayak uydurma baskısı ise karşı konulamaz hale gelebilir.

Blair, "Tutumlu bireyler, akranlarının harcama alışkanlıklarına veya toplumsal beklentilere uyma konusunda baskı hissederek, sosyal karşılaştırmanın incelikli tuzağına düşebilirler. Dış baskılara uyma dürtüsüne direnerek bireysel finansal hedeflerine ve değerlere sadık kalmak önemlidir” diyerek uyardı.

Emeklilik için birikim yapmadan para biriktirmek

Son olarak tutumlu harcamanın bireysel finansın sadece bir parçası olduğunu hatırlamak önemli. Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, emeklilik yatırımları zaman içerisinde yatırımcıların geleceğini garanti altına alması hedefi taşır. Dolayısıyla para biriktirme takıntısı gelecek için tasarruf etmenin önüne geçerse istiflenen para uzun vadede işe yaramayacaktır.

Blair, “Günlük harcamaları titizlikle yönetenler bile, özellikle emeklilik katkı payları söz konusu olduğunda, uzun vadeli finansal planlamayı ihmal edebilir. Emeklilik tasarruflarını maksimize etmemenin uzun vadeli etkisini, özellikle de bileşik faizin zaman içindeki gücünü düşünün” ifadelerine yer verdi.

Kredi kartı kullanırken bu 3 hatayı yapmayın!

 

Türkiye'de tasarruf etme eğilimi hızlandı

 

Z kuşağı rekabet edebilmek için ofise daha fazla gelmek zorunda

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tutumlulari-bile-aldatan-8-para-tuzagi/1779486