FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir ev satın almayı ve çocuk sahibi olmayı ümit eden birçok Y kuşağı üyesi hayatlarını inşa ettikleri ve hayatlarına uyacak türden kentsel mahallerde yaşamayı hayal ediyor. Pandeminin dehşet verici ilk aylarında banliyölere yerleşen bazı ev sahipleri ise aldıkları karardan pişman olmuş durumda. Artan konut fiyatları ve rekor seviyelere ulaşan mortgage faizleri ise ev sahiplerini kapana kıstırmış durumda.
Hayatının büyük çoğunluğunu şehirlerde geçirmiş Y kuşağı üyeleri banliyölerin en uzak noktalarına taşındı. Konut piyasasının durumu ve geçen yıllar Y kuşağı üyelerini bir zamanlar asla olmak istemeyecekleri bireyler haline dönüştürüyor: Banliyö ebeveynlerine.
Şehrin gençleri artık Z kuşağı
Yaklaşık yirmi yıl boyunca Y kuşağı ABD’deki yoğun, olanaklar açısından zengin, kentsel mahallelerde yaşamını geçirdi. Kentler adeta çocuksuz aileler ve gençler için özel oyun alanlarına dönüştü. X kuşağı ve baby boomer nesli ile karşılaştırıldığında Y kuşağının önemli bir kısmı çok daha erken yaşlarda şehirlere taşındı ve daha uzun bir süre burada kaldı. Şimdiyse şehirlerin imajları değişiyor.
ABD şehirlerde gençleşme eğilimi yeniden hızlanıyor. San Francisco’dan Boston’a Salt Lake City’den Seattle’a Austin’den Denver’a kadar birçok ABD şehri yeniden gençleşiyor. Ancak bu sefer şehirlerdeki gençleşmeyi Y kuşağı değil Z kuşağı yönlendiriyor. Y kuşağı ise sıkışıp kaldığı banliyölerde yaşlanıyor.
Fortune’un haberine göre New York Şehri sakinlerinin çevrelerdeki banliyölere taşınması konusunda uzmanlaşan bir emlak danışmanlığı firması Suburban Jungle Group banliyö yaşam tarzına ayak uyduramadığı için çıldırma noktasına gelen birçok Y kuşağı bireyinden telefon aldığını belirtiyor. Pandemi döneminde gayrimenkul sözleşmesi yapan ve iki yıllık kira sözleşmesi imzalayan Y kuşağı bireyleri şimdilerde kiraların fırladığını görüyor.
Firmanın iletişim direktörü Allison Levine konuyla ilgili açıklamasında "Müşteriler panik içinde bizi arayarak, 'Yenileme sözleşmemi aldım, ev sahibine haber vermek için 30 veya 60 günüm var ve kiram yüzde 30'dan fazla artıyor' diyor" ifadelerine yer verdi.
Pandemi dönemi Y kuşağının yıllardır devam eden şehir hayatından uzaklaşma eğilimini daha da artırdı. Şehirlerde artan konut maliyetleri de bu süreci hızlandırdı. Konut piyasasındaki mevcut durum Y kuşağını banliyölere sıkışmış hale getirdi. 2021 ve 2022’deki düşük mortgage faizleriyle ev alan Y kuşağı bireyleri oranların yükselmesiyle evlerini satıp şehirlerde yeni bir ev almayı göze alamıyor.
Ancak uzmanlar banliyölerde Y kuşağının yayılmasıyla birlikte yeni bir topluluk duygusunun şehirleri dönüştürebileceğini düşünüyor. Y kuşağının tercih ettiği pahalı yaşam alanlarında çok sayıda mağaza, restoran ve kamusal alan olması gerekiyor. Geçen yıl yayınlanan bir analiz, Amerika'nın en büyük 35 metropol bölgesindeki ev alıcılarının yürüyüş yapmaya elverişli mahallelerde yaşamak için %34 daha fazla ödediğini, kiracıların ise %41 daha fazla ödediğini ortaya koydu.
Banliyölerin ruh sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bir kitap yazan şehir araştırmacı Tayana Panova, "şehir özlemi" yaşayan daha genç ev sahiplerinin ve seçmenlerin bulundukları bölgeyi değiştirebileceklerini söyledi. Ancak Panova’ya göre bu yalnızca Y kuşağının kendilerini siyasete dahil etmeleri durumunda gerçekleşebilir.
Panova, “Küçük komünitelere dönüşen kentsel tohumları banliyölere ekebilirsek bu göç eden insan trafiğini çeken bir avuç şehir üzerindeki baskıyı hafifletmenin harika bir yolu olacaktır” diyor.
Haber göre Y kuşağı bireyleri gerçekten de evlerinin yakınlarında restoranların, barların ve kültür merkezlerinin erişilebilir olması halinde şehirlere asla geri dönmeyi düşünmeyeceklerini belirtiyor.
Z kuşağı aile evinden çıkamıyor
Y kuşağı ebeveynler neden mutsuz?