Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’nin haberine göre, Rusya’nın dış ticaretinde rublenin payı yüzde 40’a yükselirken, dolar ve euro son yüzde 90’lık orana karşı yüzde 30’un altında bir paya sahip.
Daha önce yapılan açıklamaya göre, Moskova ve Pekin tamamen ulusal para birimleri ruble ve yuan üzerinden anlaşmalara geçmişti. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan Rusya karşıtı yaptırımların arka planında, euro ve doların reddedilmesi ve ulusal para birimlerinde ödemelere geçiş, dış ekonomik ödemeler yapılırken riskleri en aza indirmeye yardımcı olduğu bildiriliyor.
Ancak ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerde bir takım nüanslar bulunduğu açıklanıyor. Örneğin, Rusya dünya ülkeleriyle ticaret yaparken Hint rupisi, Özbek somu, Kazakistan tengesi ve Ermenistan dramı alıyor. Bu nedenle Rus şirketleri, ABD ve Avrupa para birimlerinden daha az likit olan fazla para birimleri biriktiriyor. Türk lirası ve rupi de dahil olmak üzere Rusya’nın ortaklarının bazı para birimleri, döviz kurunu yüksek dalgalanması ile oldukça değişken ve bu nedenle takas edilmesi oldukça zorlaşıyor.
Buna ek olarak ajansın bildirdiğine göre, Moskova’nın rezerv fonlarının istikrarını korumak ve bunları hızla diğer para birimleriyle değiştirmek için hala dolar ve euroya ihtiyacı var.
BRICS ülkelerinin (Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) tek bir para birimi oluşturması para birimi sorununun çözümüne yardımcı olabilir, ancak bunun yakın gelecekte gerçekleşmesi pek olası olmadığı öngörülüyor.
VEB.RF üst düzey bankacı ve eski Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı Sergey Storçak, Gazeta.Ru’ya verdiği bir röportajda ABD dolarını kullanmamak için çok az ön koşul olduğunu söyledi. Storçak’ın açıklamalarına göre, tek bir BRICS para biriminin ortaya çıkması için uygun siyasi ve ekonomik önkoşullar gerekli.
Rusya'nın GSYH'sinde negatif revize
Rusya'dan "varlıklara el koymaya" misilleme hazırlığı
Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı