Yazdır

Goldman’ın 2023’ten çıkardığı 2 kritik ders

Tarih: 26 Aralık 2023 - 17:53

Goldman Sachs 2023’ün başında neredeyse tüm stratejisini Çin’deki ekonomik toparlanma beklentisi üzerine kurmuştu. Ancak Wall Street devi 2024’e girerken gelişmekte olan piyasaların Çin’den ibaret olmadığını idrak ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası Çin’de büyük bir ekonomik toparlanmaya hazırlanan Wall Street devi Goldman Sachs yıl boyunca bu başarısız öngörüsünün yükünü taşıdı. Bloomberg’ün haberine göre, Goldman’ın Küresel Para Birimleri, Faizler ve Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejileri Başkanı Kamakshya Trivedi 2023’teki hatalarından iki önemli ders çıkardıklarını söylüyor.

2023 başında Wall Street devi 2023 için umutlarını kısmen Çin’deki ekonomik toparlanmaya bağlamıştı. Goldman’ın Çin Hisse Senetleri Baş Stratejisti Kinger Lau dahil olmak üzere bankanın birçok önde gelen ismi ekonomik toparlanmayla birlikte Çin borsasında %15’lik bir ralli öngörüyordu. Beklentiler dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yaşanacak sıçramanın tüm piyasaları toparlayacak ve gelişmekte olan piyasalara yardımcı olacak bir dalga yaratacağı yönündeydi.

Ancak diğer birçok gelişmekte olan piyasalar bu yıl görece yüksek performans gösterirken Çin hisse senetleri %15’in üzerinde geriledi.

Trivedi konuyla ilgili açıklamasında, “Öğrenmeniz gereken ilk ders gelişmekte olan piyasalarla (EM) Çin’in dışarıda tutulduğu gelişmekte olan piyasalara farklı yaklaşmak gerektiğidir. Çin varlıkları, bir süredir diğer birçok EM varlığıyla oldukça ilişkisizdi: Bu hem öz sermaye tarafında hem de sabit getiri tarafında geçerliydi” ifadelerini kullandı.

Goldman strateji başkanı öğrenmeleri gereken ikinci dersinse gelişmekte olan piyasaların boyutu ile alakalı olduğunu belirtiyor. FED’in agresif bir faiz artışı döngüsü, güçlü bir dolar ve yavaşlayan bir Çin karşısında bile daha geniş çaptaki gelişmekte olan piyasalar dayanıklı kalabiliyor. Zira söz konusu ekonomik ortam EM için oldukça kötü olan kombinasyon oluştursa da EM varlıklarının bu yıl dirençli bir performans sergiledi.

Aslına bakılırsa MSCI’ın gelişmekte olan piyasalar göstergesine göre bu yıl Çin hisseleri dışarıda tutulduğunda gelişmekte olan piyasalardaki hisselerin %16’lık ciddi bir yükseliş kaydettiği görülüyor. Ancak Çin hisseleri dahil edildiğinde ise bu yükseliş %4,4’e kadar geriliyor. MSCI’ın gelişmekte olan piyasalar göstergesinde Çin hisselerinin ağırlığı da %30’a yakın.

Triveri, “Gelişmekte olan piyasalar açısından bakıldığında, en büyük hayal kırıklığı, ucuz değerlemelere rağmen Çin ekonomisinde gördüğümüz yavaşlamanın devam etmesiydi ve bu, tüm yıl boyunca EM varlıkları üzerinde bir etki oluşturdu” açıklamasında bulundu.

Goldman strateji başkanı gelişmekte olan ülkelerin piyasalarda görülen direncin ana etkeni olarak para politikası eylemlerini gösterdi. Zira gelişmekte olan piyasaların merkez bankaları yaklaşan enflasyonist şokla başa çıkmak için erken, proaktif ve agresif bir şekilde faiz artırmıştı.

Trivedi, “Birçok gelişmiş pazara kıyasla oyunun önünde kalmaları bana kalırsa kesinlikle onlara yardımcı oldu. Bu makro kombinasyon eskisine göre çok daha iyi görünüyor ve söz konusu tablo EM varlıkları için olumlu bir şey. Önümüzdeki yıl EM varlıklarında pozitif toplam getiri görmeyi bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Küresel bankalar 60 bine yakın kişiyi işten çıkardı

 

Goldman, Fed'den beş faiz indirimi bekliyor

 

İngiltere ekonomisi için 2038 tahmini

 

Goldman: Merkez bankaları faizleri beklenenden daha erken düşürecek

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/goldmanin-2023ten-cikardigi-2-kritik-ders/1775985