FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Genç nesiller zorlu ekonomik koşullarla karşı karşıya kalırken birçok ebeveyn de çocuklarını üniversite yıllarından daha uzun bir süre desteklemek zorunda kalıyor. ABD’deki genç yetişkinlerin neredeyse yarısı aile evinde yaşıyor ve milyonlarca yetişkin kira, faturalar ve günlük masraflar için ailelerinden yardım alıyor. Ebeveynler içinse bu daha fazla borç yükü, tükenen tasarruflar ve gecikmiş emeklilik planları anlamına geliyor.
Bloomberg’ün haberine göre 49 yaşında bir ticari sigortacı olan Kori Shafer kendisinin ve eşinin çocukları yetişkinle geçerken onları desteklemek istediklerini belirtiyor. Ancak aynı zamanda üvey oğlunun kendileriyle birlikte yaşamasından da şikayetçi. Zira sigorta ve spor bir araba için ayda 900 dolar harcayan çocuklarının ev almak için para biriktirmek amacıyla kendileriyle kalması Shafer’a mantıksız geliyor.
Shafer, “Aksine benim taşınmaya hazır olduğum bir noktaya geldim. Hâlâ onlara yardımcı olmak ve korumak istiyoruz. Ancak onları büyümeye zorlamamız gerekiyor” dedi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yükselen öğrenci kredileri ve uygun fiyatlı evlerin bulunmaması gençler için bağımsız mali yaşamı adeta imkansız hale getirdi. Ebeveynleriyle birlikte yaşayan gençler adeta 1940’lara geri döndü.
Elbette lise veya üniversite eğitimi sonrasında eve dönen çocuklar her zaman olmuştu. Bunların büyük bir kısmı da para biriktirmek için bunu yapıyordu. Ancak habere göre pandeminin insanların ebeveynleriyle yaşamasını normalleştirmesinin ardından günümüzde bu oran ciddi bir şekilde arttı. Ayrıca iyi bir giriş seviye meslek bulmak ve yükselen yaşam maliyetlerini karşılamak da gün geçtikçe zorlaşıyor.
Finansal darboğaz
Yirmi yaş üstü bireylerin yuvadan uçamaması konusunda kaleme aldığı bir kitabı da bulunan klinik psikolog Marc McConville pandeminin ‘büyüme konusunu geçmişte olduğundan farklı bir zaman çizelgesine soktuğunu’ belirtiyor. Sonuç olaraksa çocuklar ebeveynlerine daha uzun süreli bağımlı hale geldi. Üstelik yüksek maliyetler ebeveynlerin de mali durumunu zorluyor.
ABD'li ebeveynler her yıl 18 ila 34 yaşındaki çocuklarına yaklaşık 500 milyar dolar harcıyor. Merrill Lynch ve Age Wave çalışmasında yer alan tahminlere göre bu rakam bireylerin emeklilik birikimlerine koyduklarının iki katı.
Bloomberg haberinde, Michigan eyaletinde 52 yaşında bir öğretmen olan Angela Trice-Bari, “Bu noktadan sonra çocuklarımın iyi işlerde çalışacağını düşünürdüm. Ancak ilerlemelerine yardımcı olmak için sürekli olarak kendi birikimlerimi kullanıyorum” diyor.
Trice-Bari, 21, 22 ve 33 yaşlarındaki çocuklarının üniversite ve yüksek lisans sırasında evde yaşamalarına izin vererek, kendisi gibi 28 yaşında bir ev satın almaya yetecek kadar paraları olacağını düşünüyordu. Ancak şimdiyse bu hedefin büyük ölçüde ulaşılamaz olduğunun farkında. Kendi birikimlerini tüketti ve özellikle işini kaybeden oğlu için eğitim, yemek, seyahat masrafları ve daha fazlasını ödemeye yardımcı olurken emeklilik fonlarını kullanıyor.
Birçok ebeveyn gibi o da çocuklarının bir gün borçlarını ödeyeceğini umuyor. En küçüğü avukat olmak için okula gidiyor ve gelecek yıl mezun olduktan sonra maddi olarak yardım sağlayacağını söylüyor.
Kaliforniya merkezli mali danışmanlık firması Capital Intelligence Associate’in Mali Danışmanı Mitchell Kraus, “Bazen çocuklarınıza bugün yardım etmek geleceğinize bir yatırımdır. Bu sayede size daha sonra yardımcı olabilirler” diyor. Bu mali danışmanlar tarafından her ne kadar garantisiz de olsa bir tür emeklilik planı olarak da görülüyor.
Kuşak çatışması
Harris Poll tarafından yapılan bir ankete göre ebeveynlerin yanına taşınma eylemi pragmatik bir yöntem olarak görülüyor. Genç kuşakların büyük bir kısmı bu tercihlerinden bozuk ekonomik sistemi sorumlu tutuyor. Yine de yaşlı nesillerin görüşlerini bir kenara atmak ebeveynler için kolay olmayabilir.
Toronto merkezli ebeveynlik koçu ve danışmanlık şirketi Launch Support’un kurucusu Annina Schmid genç yetişkinlerin ailelerine işaret ederek, “Boomer’lar için aile evine dönmek başarısızlık demekti. Ancak şimdiyse eve dönmek başarısızlık değil güvenlik olarak görülüyor” dedi.
Haberde örnek olarak 48 yaşındaki Maria Garcia gösteriliyor. Zira Garcia 18 yaşında evden çıktıktan sonra bir daha asla geri dönmemiş ve ebeveynlerinden yardım istemeyi asla hayal etmemiş. Şimdiyse evde 21,24 ve 27 yaşlarında olan çocuklarıyla birlikte yaşıyor ve bir anne olarak nerede yanlış yaptığını düşünüyor.
Garcia, “Sinir bozucu bir şey. Çünkü biz bağımsız olmanın öğretildiği bir nesiliz. Taşındıktan sonra kendi başımızın çaresine bakmak bizim sorumluluğumuzdu” ifadelerine yer verdi.
Genç yetişkinler finansal bağımsızlığı ne zaman kazanır?
'Yüzde 25 kira zammı sınırının kaldırılacağı' iddiaları yalanlandı!
Gençlerin merakla beklediği evlilik kredisinin ayrıntıları belli oldu!