Petrol, nakliyecilerin artan saldırılar nedeniyle Kızıldeniz'den kaçınmasıyla iki ayın en büyük haftalık yükselişini sürdürürken, Angola'nın OPEC'ten ayrılması grubun birliğine dikkatleri çekti.
Küresel gösterge Brent varil başına 80 dolar civarında işlem gördü ve yedi ardışık düşüşün ardından ikinci haftayı kazanmaya hazırlanırken, ABD ham petrolü varil başına 74 doların üzerinde işlem gördü. Yemen'deki İran destekli Husi isyancıların bölgedeki gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından Kızıldeniz'deki tanker trafiği düştü. Angola, 16 yıl sonra OPEC'ten ayrılacağını açıklayarak, yeni yıla girerken fiyatları desteklemek için üretimi sınırlamaya çalışan üretici grubu içindeki gerilimleri vurguladı.
KIZILDENİZ'DE YAŞANAN ÇATIŞMALAR PETROL FİYATLARINI ETKİLEDİ
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin, ABD'deki rekor üretimin öncülüğünde grup dışındaki ülkelerde artan üretime karşı koymaya çalışmasıyla, ham petrol 2020'den bu yana ilk yıllık düşüşüne doğru gidiyor. Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansı'nın büyümenin gelecek yıl önemli ölçüde yavaşlamasını beklediğini yinelemesiyle talep görünümü de bozuldu.
SI Securities'in Kıdemli Emtia Analisti Will Sungchil Yun, "Kızıldeniz'deki gerilimler fiyatları büyük ölçüde artırdı, ancak bu, arz konusundaki belirsizlikle dengelendi. Petrol için artık daha çok bekle ve gör durumu söz konusu olsa da, OPEC+'nın üretim kesintileri gündeme gelirse fiyatların destek bulması zor olacak" dedi.
Angola, OPEC liderlerinin ülkenin azalan kapasitesini yansıtmak için uyguladığı azaltılmış üretim limitini reddetmişti. Ülkenin yakın vadede küresel arza önemli bir katkı sağlaması pek mümkün olmasa da, kartelden çıkışı anlaşmazlığa işaret ediyor ve tüm üyelerin taahhüt edilen üretim kesintilerine sadık kalacağına dair şüpheleri yenileyebilir.
Rusya'nın petrolde 'tavan fiyat' kuralı sıkılaştırılacak
İran'ın petrol üretimi yüzde 60 arttı
Petrol, yeni haftaya kazançla başladı