FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İnternet alışverişlerinde kredi kartı kullananların dijital dolandırıcılığın mağduru olması oldukça gerçekçi bir risk. Adobe'nin 2023 yıl sonu tatil sezonu çevrimiçi alışverişler tahminlerine göre, çevrimiçi satış hacminin yıldan yıla %4,8 artması bekleniyor. ABD Ulusal Perakende Federasyonu ise tüketicilerin %58’inin tatil alışverişlerini internet üzerinden yapacağı tahmin ediliyor.
Bu kadar çok insan tatil alışverişlerini sanal olarak yaparken, çevrimiçi perakendeciler finansal bilgilerinizi çalmak isteyen dolandırıcılar için harika hedefler oluşturabilir. Neyse ki YahooFinance’in haberine göre, tüketicilerin kendilerini koruyabilmesinin birçok yolu bulunuyor:
1. Online alışverişlerde banka kartı yerine kredi kartı kullanın
İnternetten alışveriş yaptığınızda, banka kartınız yerine kredi kartınıza başvurun. Bu sayede bir dolandırıcılığın kurbanı olursanız, olayı çözmek için çok daha kolay önlem alabilirsiniz.
Bu iki ödeme türünün nasıl çalıştığını düşünün. Dolandırıcılar çevrimiçi bir işlemden sonra banka kartı bilgilerinize erişebilirse, doğrudan bağlı olan banka hesabınızı kullanarak para harcayabilir. Durumu fark ettiğiniz zamana kadar bu para hesabınızdan çekilmişse paranıza yeniden bulaşmanız haftalar alabilir.
Öte yandan, bir kredi kartı, yalnızca kredi limitinize doğrudan erişime izin verir. Bir sonraki ödemenizi yapmadan önce hırsızlığı yakaladığınız ve kartı veren kuruluşa bildirdiğiniz sürece, gerçek para kaybetme riskiniz olmaz. Daha önce ödemiş olduğunuz bir faturada yetkisiz bir ücretlendirmeye de itiraz edebilirsiniz. Sadece paranızı geri almanız daha uzun sürebilir.
Potansiyel dolandırıcılığa itiraz ettikten sonra sorumluluklarınızın da farkında olmanız gerekir.
Banka kartınızda yetkisiz bir işlem varsa (ancak hiç kimse fiziksel olarak kartınızı çalmadıysa), ekstrenizi aldıktan sonra bunu bildirmek için yasal bir süreyle kısıtlanırsınız. Bu süre içerisinde başvurunuzda haklıysanız ödenen ücretin tamamını alabilirsiniz. Ancak, kredi kartı bilgileriniz hileli bir satın alma işlemi yapmak için kullanılırsa, ancak fiziksel kartınız kayıp değilse veya çalınmazsa, maliyetten sorumlu olmazsınız.
2. İnternetten akıllı alışveriş alıştırması yapın
İnternetten alışveriş yaparken sizi koruması için yalnızca kredi kartınıza güvenmeyin. Ayrıca, yılın herhangi bir zamanında çevrimiçi perakendecilere göz atarken güvenli alışkanlıklar edinmekte fayda var.
Kendinizi korumak için yapabileceğiniz birçok şey rutininizin bir parçası olabilir: Tarayıcınızı ve işletim sisteminizi güncel tutun, her hesaba özel güçlü parolalar oluşturun ve halka açık Wi-Fi ağları üzerinden alışveriş yapmaktan kaçının.
Her site siteler için, iki faktörlü kimlik doğrulamayı seçmek gibi perakendecinin sunabileceği ek güvenlik önlemlerinden yararlanın. Bu, hesabınızın ve sağladığınız hassas bilgilerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir.
3. Dijital cüzdan kullanmayı deneyin
Dijital cüzdanınıza bağlı bir kredi kartıyla (Apple Pay, Google Pay gibi) bir satın alma işlemi üzerinden ödeme yapma seçeneği sunulursa, bu en güvenli ödeme seçeneği olabilir. Bir kartı dijital cüzdanınıza bağladığınızda, gerçek kredi kartı numarasından farklı bir token numarası atanır.
Bu sayede satın alma işleminiz sizi bir dolandırıcılığa maruz bıraksa dahi kart bilgileriniz güvende kalacaktır. ABD Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi uzmanlarına göre, "Kredi kartı ve banka kartı gibi ödeme kartı numaralarınız dijital cüzdan kullandığınız sırada cihazınızdan asla ayrılmadığından, suçlular bilgilerinizi ele geçiremez” hatırlatmasında bulunuyor.
Öte yandan uçtan uca (peer to peer) ödeme seçeneklerinin dijital cüzdanlarla aynı şey olmadığını ve genellikle tanımadığınız kişilerle yapabileceğiniz güvenli bir seçenek olmadığını hatırlamakta fayda var. Bu ödeme seçeneğiyle yaptığınız ödemelerde kredi kartı veya dijital cüzdan ödemelerinde uygulanan koruma sistemlerine erişemeyebilirsiniz.
4. Kart bilgilerinizi verirken iki kez kontrol edin
Bilgilerinizi yalnızca güvendiğiniz sitelere vererek kendinizi kötü niyetli aktörlerden koruyabilirsiniz. Gerçek olmayacak kadar iyi görünen bir fırsatla karşı karşıyaysanız bunun şüpheli olabileceğini de aklınızdan geçirin ki bu muhtemelen böyle bir durumdur.
Yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri de kurbanları sahte internet reklamları üzerinden satın alma işlemlerine yönlendirmektir. 2022 AARP araştırmasına göre Amerikalı tüketicilerin %35'i bu dolandırıcılık türünden olumsuz etkiledi. Bir diğer yöntemse tüketicileri gerçek bir satın alma işleminden sonra hedefliyor: Tüketicilerin %29'u bir gönderi hakkında sahte bir teslim bildirim alarak dolandırıcılık kurbanı oldu.
Dolandırıcılığa maruz kalmamak için tüketicilerin doğru internet sitesinde olduklarından emin olmaları gerekiyor. Bunun için internet sitesinin URL’si ve bilgileri her zaman iki kez kontrol edilmeli. Özellikle de bir satın alma işlemi yapıyorsanız.
5. Ek güvenlik önlemlerini etkinleştirin
Kredi kartınız standart güvenlik ve dolandırıcılık önleme özellikleri dışında ek güvenlik uygulamalarına da sahip olabilir. İnternet hesabınıza ve mobil uygulamanıza girerek size uygun olan opsiyonları etkinleştirin.
Örneğin birçok kredi kartı aktivite uyarıları gibi opsiyonlar sunabiliyor. Bu sayede her bir işlem karşılığında telefonunuza veya e-posta hesabınıza bildirim gönderilebiliyor. Bu tür aktivite uyarları özellikle ödeme zamanı gelene kadar kredi kartı ekstrelerini kontrol etmeyenlerin yetkisiz işlemleri hızlı bir şekilde tespit etmesine yardımcı olabilir.
Her şeyin ötesinde kendi kredi kartı geçmişinizin daha ayrıntılı bir görünümü için kredi kartı ekstrenizi düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.
6. Satın alma koruması avantajlarını bilin
Tatil sezonu alışverişleri dahil olmak üzere kredi kartları üzerinden herhangi bir yeni satın alım işlemi yaparken satın alma koruması avantajlarından haberdar olmanız önemlidir. Aldığınız bir ürünün hasarlı veya çalıntı olması durumunda koruma politikası mağdur durumda kalmamanıza yardımcı olabilir.
Uzatılmış garanti süreleri, özellikle maliyetli bir şey satın alıyorsanız, harika bir seçenek olabilir. Bu yöntemle satın aldığınız bir üründe, üretici garantisine ek olarak, verilen süre kadar garanti sağlayabilirsiniz.
WhatsApp'ta bu dolandırıcılığa dikkat!
Yasa dışı bahiste "kiralık hesap" dolandırıcılığı
Yaşlı çalışanlar emekliliklerini erteliyor