Çin hisse senetleri, zayıf talep nedeniyle deflasyonist baskıların arttığını gösteren verilerin ardından düşüşte.
Çin hisse senetleri Pazartesi günü, ülke ekonomisinin zayıf iç talepten muzdarip olması nedeniyle deflasyonist baskıların devam ettiğini gösteren verilerin ardından düştü.
Buna karşılık Japonya hisseleri, merkez bankasının gelecek hafta faiz artırımı yapmayacağı yönündeki artan bahisler üzerine sıçradı.
Çin'den gelen Kasım ayı enflasyon rakamları tüketici fiyatlarında beklenenden daha hızlı bir düşüş yaşandığını gösterdi.
Tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 0,5 düştü; bu ekonomistlerin beklediği yüzde 0,1'lik düşüşün üzerinde ve Kasım 2020'den bu yana en hızlı düşüş oldu.
Üretici fiyat endeksi Ekim ayındaki yüzde 2,6 düşüşe ve yüzde 2,8 düşüş beklentisine kıyasla yıllık yüzde 3 düştü. Bu aynı zamanda ÜFE'nin üst üste 14'üncü düşüşünü ve Ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti.
Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 1,28 düşüşle açılırken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi açılışta yüzde 0,9 düşüş yaşadı. Her iki endeks de Asya-Pasifik bölgesinin geri kalanından geride kaldı.
Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,65 oranında değer kazanırken geniş tabanlı Topix yüzde 1,35'lik daha küçük bir kazanç elde etti.
Yatırımcılar Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki para politikası toplantısında faiz oranlarını artırmayacağından umutluydu.
Bu haftanın odak noktası, büyük ölçüde politika faizini yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 aralığında sabit tutmasının beklendiği ABD Merkez Bankası'nın para politikası kararı olacak.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Pazartesi gününe yüzde 0,21 artışla başladı ve üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Güney Koreli Kospi yön bulmakta zorlandı, en son yüzde 0,06 oranında yükseliş yaşadı ve küçük sermayeli Kosdaq yüzde 0,92 oranında yükseliş yaşadı.
Asya borsaları güne karışık seyirle başladı
Asya borsalarında negatif seyir
Asya borsalarında pozitif seyir