FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kuşaklar arası çatışma çalışma hayatında da kendini gösteriyor. Görece tecrübeli çalışanlar, genç kuşağın çalışmaya dair yaklaşımını özümsemekte zorlanabiliyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, eğitim ve yayıncılık şirketi Pearson'un İş gücü Becerileri bölümü başkanı Michael Howells, Y kuşağı ve ‘baby boomer'ların Z kuşağının çalışma yaklaşımını dikkate alması gerektiğini söylüyor ve bir uyarıda bulunuyor: “Aksi takdirde 'değişime engel' olma riskiyle karşı karşıya kalacaklar.”
Hızlı evrim, normal yaşamın bir parçası haline geldi
Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, genç personele genellikle daha fazla deneyime sahip olanlardan öğrenmeleri gerektiği söylenir. Ancak giderek değişen iş gücü piyasasında, deneyimli çalışanlar aslında genç meslektaşlarından da ilham almak isteyebilir. Eğitim ve yayıncılık şirketi Pearson'un İşgücü Becerileri bölümünün başkanı Michael Howells, değişime ayak uydurmak için bunun ‘gerekli’ olduğunun altını çiziyor.
Küresel serbest çalışma ağı Toptal'ın ev sahipliği yaptığı, Fortune'un Abu Dhabi'deki Global Forum'unda konuşan Howells, yapay zeka gibi yeni teknolojilerin tanıtılmasının, onlarca yıl boyunca belirli bir çalışma biçimine bağlı kalan insanlar için endişe verici olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Ancak yeni yazılım, donanım, uygulamalar ve sosyal medyadan oluşan bir döngüyle büyüyen Z kuşağı için hızlı evrim, normal yaşamın bir parçası haline geldi.”
Howell, ’kariyerlerinin farklı noktalarındaki farklı insanların’ değişime nasıl tepki verdiklerini tartıştıklarını belirterek, “Z kuşağı bunu tamamen anlıyor. Sürekli değişimin olduğu bir dünyada yaşadıklarını biliyorlar. Bunun önünde kalmanın tek yolunun kendinizi gerçekten bu işe kaptırmak, verileri tüketmek, hizmetlere aşina olmak ve onlardan bizzat yararlanmak olduğunu biliyorlar” diyor.
İhtiyaç duyulan yetenekleri bulmakta zorluk
ChatGPT, bulut bilişim, bot hizmetleri veya içgörü gibi büyük dil modellerine aşina olmak ve yapay zekayı kavramak, işletmelerin iş gücünden giderek daha fazla beklediği bir talep haline geliyor. Amazon Web Services'in Kasım ayında ABD genelinde 1.340 kuruluşla yaptığı bir araştırma, dört şirketten üçünün şu anda ihtiyaç duydukları yeteneği bulamadığını ortaya çıkarıyor.
Dahası, işe alım yöneticileri aslında ihtiyaç duydukları becerileri elde etmek için daha fazla para ödüyor. Bilişim teknolojileri sektöründe işverenler, yapay zeka becerisine sahip çalışanlar için ortalama yüzde 47 oranında daha fazla ödemeye hazır konumda bulunuyor. Ancak bu eğilim iş gücünü aşıyor. Patronlar satış ve pazarlamadaki yapay zeka becerileri için yüzde 43 daha yüksek maaş ödemek zorunda kalırken, bu finans için yüzde 42, ticari faaliyetler için yüzde 41, yasal, düzenleyiciler ve uyumluluk alanları için yüzde 37 ve İK için yüzde 35 daha fazla maaş ödemek anlamına geliyor.
Bu nedenle Howell, deneyimli çalışanların, çalışma yaklaşımlarından ilham almak için Z kuşağından meslektaşlarını daha yakından izlemelerini öneriyor ve şöyle diyor: “Kariyerlerinin belki de 20 yılını belirli bir alana yatırım yaparak geçirmiş ve değişimin geldiğini görebilen ve bu konuda çok endişeli olan çalışanlar var. Ancak bu kişiler yetkili bir konumda oldukları için bu değişime engel olabiliyorlar.”
Beceriler 'insana özgü’ olmaya devam edecek
Yapay zekanın iş piyasasını ne kadar önemli ölçüde değiştireceğine dair korkulara rağmen, tahminler Goldman Sachs'ın 300 milyon iş kaybı tahmininden Jamie Dimon'un bunun haftada 3,5 günlük bir çalışmayla sonuçlanacağı hipotezine kadar uzanıyor, çalışanların ihtiyaç duyduğu en önemli beceriler açıkça insana özgü olarak kalmaya devam ediyor.
Howell, “Aslında oldukça cesaret verici bulduğum şey şu: Verilerin bize söylediklerine bakarsanız, hem bugün hem de bundan beş yıl sonra, herhangi bir sektörde en çok talep gören beş becerinin tümü, benzersiz bir şekilde insana özgü. Bunlara iletişim, iş birliği, liderlik, kültürel ve sosyal zeka, kişisel öğrenme ve ustalık dahil” diyor.
Son noktada Howell şunları söylüyor: “Bu, öğrenmenin kendisinin bir beceri olduğunu ve esnek kalmak ve bu değişim eğrilerinin ilerisinde kalmak istiyorsanız bu konuda beceri sahibi olmanın gerekli olduğunu anlama yeteneğidir.”
Aslında, Harvard Business Review tarafından bu ayın başlarında yayınlanan bir rapor, teknolojinin arttığı bir dünyada insan becerilerinin daha da kritik hale geldiğini ortaya koyuyor. Nada R. Sanders ve John D. Wood şöyle yazıyor: “Daha fazla insani beceriye ihtiyaç duyan şey, insanın bağlamı anlama yeteneğidir ve bu yapay zeka araçlarında eksiktir. Yapay zeka hala bir araçtır. Önemli olan, gelişmiş insan okuryazarlığı, iyi düşünülmüş bir iş modeli ve insanları yapay zeka yardımcı pilotlarıyla bütünleştiren mükemmel süreçlere sahip insanlardır.”
Wall Street’te yapay zeka uzmanları için topyekûn savaş
Z kuşağının emeklilik umudu kalmadı
Z kuşağının 10 saat isyanı sosyal medyada viral oldu
Z kuşağının yeni trendi: Rahat tasarruf
Z kuşağı ofis dilini değiştirdi