Yazdır

Y kuşağının mutluluk kriteri diğer nesillerin dört misli

Tarih: 22 Kasım 2023 - 16:45

Y kuşağı, mutlu olmak için yılda yarım milyon doların yeterli olduğunu söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Para mutluluk getirmese de, mütevazı bir mutluluk seviyesi için bile bir miktar para gerekiyor. Y kuşağının mutluluk kriteri ise mütevazılıktan oldukça uzak seyrediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Y kuşağı mutlu olmak için yılda yarım milyon dolar kazanmaları gerektiğini söylüyor. Bu rakam, diğer nesillerin neredeyse dört katına karşılık geliyor.

Y kuşağı zorlukların birincil muhatabı

Fortune’dan Alicia Adamczyk'in haberine göre, para doğrudan mutluluğu satın alamayabilir ancak kesinlikle yardımcı olabilir. Finansal hizmetler şirketi Empower'ın Harris Poll ile birlikte yaklaşık 2.000 kişiyle yaptığı yeni bir ankete göre, Amerikalıların mutlu olmak için yılda 284.000 doların biraz üzerinde kazanmaları gerektiğine inandıklarını ortaya koyuyor. Şu anda ABD'deki ortalama hane geliri yılda yaklaşık 74.580 dolar civarında seyrediyor. Empower'ın anketine katılanların ortalama maaşının ise 65.000 dolar olduğu bildiriliyor.

Daha mutlu olmak için gereken gerçek rakam bundan daha küçük olabilir. Yine de neye ihtiyaç duyulduğuna dair tahminlerin tümü, nesiller arasında nispeten benzerlik gösteriyor. Bu rakam, Z kuşağı, X kuşağı ve ‘baby boomers’ kuşağı için 124.000 ila 130.000 dolar arasında seyrederken Y kuşağı için bu rakamın 525.000 dolar olduğu görülüyor. Empower, bu büyük tutarsızlığı ‘birçoğunun iş gücüne katıldığı 2008 mali krizi, salgının yol açtığı dalgalanma ve şu anda onlarca yılın en yüksek enflasyon ve ipotek oranlarından bazıları da dahil olmak üzere Y kuşağının yaşadığı önemli olumsuzluklar'a bağlıyor.

Gerçekten de bu nesil, Empower tarafından açıklananlar da dahil olmak üzere birbiri ardına mali aksiliklerle ve önceki nesillere göre önemli ölçüde daha fazla öğrenci kredisi borcuyla karşı karşıya kaldı. Bir Empower sözcüsü ayrıca emeklilik planlarındaki bozulmaya ve Sosyal Güvenlik ile ilgili sorunların Y kuşağı üzerinde ağır bir yük oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, salgın ve rekor yüksek faiz oranları da Y kuşağının temel servet birikimi yıllarında yaşanıyor.

Stres faktörleri

Ortalama gelir olan 284.000 dolardan böylesi bir sıçrama büyük görünse de, burada da farklılıklar gözleniyor. Empower, “Birçok kişi için artan kazançlar harikalar yaratabiliyor. 25.000 dolar, altı ay boyunca Amerikalıların mali mutluluğunun yüzde 42'sini artırmaya yetiyor” diye yazıyor. Anket, insanların üçte biri için fazladan 15.000 dolar yeterli olurken yüzde 17'sinin ise sadece fazladan 5.000 dolar ile daha mutlu olacağını söylediklerini gösteriyor.

Yine de ankete katılanların çoğu, ortalama 95.000 dolarlık gelirin kendilerini mutlu edeceğini ve daha az stresli hale getireceğini söylüyor. Ortalama geliri 250.000 dolar olan en yüksek gelirliler, 350.000 doların işe yarayacağını söylüyor.

En çok kazananların kendilerini daha mutlu hissetmek için en büyük zamma ihtiyaç duyacaklarını söylemesi ise şaşırtıcı değil ve önceki araştırmalarla uyumlu. Enflasyon, artan faiz oranları ve öğrenci kredisi borcu ise, Empower anketinde insanların işaret ettiği stres faktörlerinden sadece birkaçı olarak öne çıkıyor. Gerçekten de katılımcıların yüzde 70'inden fazlası şirketin daha fazla paraya sahip olmasının sorunlarının çoğunu çözeceğini ifade ediyor.

Finansal mutluluğun sırrı

Empower, mutluluğu ya da mutluluğun ne anlama geldiğini tanımlamıyor. Ancak katılımcılar firmaya bunun basit şeylerle çok ilgili olduğunu söylüyor ve bunlar arasında faturaları zamanında ödeyebilmek, borçsuz olmak ve endişelenmeden bir fincan kahve gibi küçük lükslerin tadını çıkarabilmek başı çekiyor. Pek çok kişi mutluluğu bir plan sahibi olmak ve bağımsız olmak olarak tanımlarken Amerikalıların yaklaşık yüzde 60'ı paranın onlara gerçekten de bir gönül rahatlığı satın alabileceğine inanıyor.

Para söz konusu olduğunda başka kuşak farklılıkları da bulunuyor. Amerikalıların yüzde 44'ü genel olarak mutluluğu iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olmakla ilişkilendirirken, Y kuşağının yüzde 55'i ve Z kuşağının yüzde 58'i iş-yaşam dengesini öne çıkarıyor. Bu, sessiz istifa gibi iş trendlerine dikkat edenler için pek de sürpriz kabul edilmiyor.

Bununla birlikte, Y kuşağının mutlu olmak için ne kadar paraya ihtiyaç duydukları konusunda neden çarpık bir algıya sahip olabileceği de makul bir mantığa dayanıyor. Ankete katılanların yüzde 45'i Empower'a, bir ev sahibi olmanın finansal refahları için iyi bir iş hayatına sahip olmak kadar önemli olduğunu söylüyor.

Y kuşağının konut piyasasının dışında kaldığı biliniyor. Faiz oranlarının hala son birkaç yıla göre önemli ölçüde yüksek olması ve fiyatların tüm zamanların en yüksek seviyeleri civarında seyretmesi nedeniyle, ilk kez alıcıların mevcut pazara girmesi giderek zorlaşıyor. Bir Empower sözcüsü Fortune’a, “Y kuşağının önceki nesillere kıyasla daha az sayıda eve sahip olması, X kuşağı ve ‘baby boomers’ için önemli bir zenginlik yaratma kaynağı olduğundan, konut eşitliğinin gerçekleştirilmesi ne kadar zor bir hedef olduğunu kanıtlıyor” diyor.

Katılımcıların yalnızca yüzde 17'si belirli bir net varlığa ulaşmanın kendilerine finansal mutluluk getireceğini söylüyor. Bu rakam, tüm kuşaklar arasında ortalama 1,2 milyon dolara karşılık geliyor. Y kuşağı 1,7 milyon dolar ile bir kez daha en yüksek net değer rakamını bildirirken X kuşağı yaklaşık 1,2 milyon doların yeterli olacağını söylüyor. Baby boomers kuşağı ise 1 milyon doların hemen altında bir rakam veriyor ve son olarak Z kuşağı yaklaşık 490.000 dolara ihtiyaç duyacağını söylüyor.

ABD Merkez Bankası'nın Tüketici Finansmanı Anketi'ne göre Amerika'daki mevcut ortalama net servet 192.900 dolar civarında seyrediyor.

Y kuşağı konut fiyatlarını yüksek tutacak

 

İş yerinde eğlenmek, Y kuşağının verimini artırıyor

 

Y kuşağı için güvenli liman neresi?

 

Yüksek enflasyonun sorumlusu Z ve Y kuşağı mı?

 

Y kuşağı zenginleri borsadan uzaklaşıyor

 

Y kuşağı kâbustan nasıl kurtulur?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/y-kusaginin-mutluluk-kriteri-diger-nesillerin-dort-misli/1770668