Yazdır

Şirketler tahvil piyasalarından uzak duruyor

Tarih: 26 Ekim 2023 - 15:43

Yükselen tahvil faizleri tahvil ihracı yoluyla nakit akışı elde etmek isteyen şirketleri vazgeçiriyor. Şirket tahvilleri piyasaları rekor seviyelerde yavaşladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Devlet tahvili piyasalarındaki kriz, Amerikan şirketlerini borçlanma planlarını ertelemeye zorladı. Şirketlerin tahvil ihraçları ekim ayında 10 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Financial Times’ın haberinde yer alan LSEG verilerin göre Amerikan şirketleri bu ayın başından itibaren tahvil ve kaldıraçlı kredi satışlarından 70 milyar doların biraz altında para toplayabildi. Bu rakam kurumsal tahvil piyasalarında 2011’den bu yana geçen en durgun ayı işaret ediyor. Sözleşme rakamları dikkate alındığında ise toplam 50 sözleşme 20 yıl öncesine kadar dayanan kayıtların en düşük seviyesini gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan devlet tahvilleri getirilerinde geçtiğimiz ay boyunca görülen sert yükselişler borçlanma maliyetlerini de artırdı. Finans uzmanları ise şirketlerin mecbur kalmadıkça tahvil piyasalarına girmekten uzak durduğunu belirtiyor.

FT haberinde Citi’nin Küresel Borç Sermayesi Piyasaları Başkanı Richard Zogheb, “Oportünist düşünerek piyasaya girmeyi hedefleyen herkes geri adım atıyor” açıklamasında bulundu.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutacağı ihtimalinin yükselmesiyle 10 yıllık ABD Hazinesi getirisi bu hafta 2007’den bu yana ilk kez %5’in üzerine çıktı. Tahvil piyasalarının gösterge endeksi niteliğindeki getiriler sadece üç ay öncesinde %4 seviyesinin altındaydı.

Tahvil faizlerindeki artış Amerikan kurumsal şirketlerinin karşı karşıya olduğu borçlanma maliyetlerini besledi. ABD şirketlerinin yatırım notlu tahvilleri şimdilerde ortalama %6,3 getiriyle işlem görüyor. Bu oran temmuz ayının sonlarında %5,6’ydı. Çürük tahvillerdeki faizlerse çok daha yüksek. ICE BofA Endeksi’ne göre yatırım notu düşük Amerikan şirketlerinin ortalama tahvil getirileri %8,4’ten %9,4’e yükseldi.

Zogheb konuyla ilgili açıklamasında, “Şirketler, ‘Bakın, anlıyorum: Faizler daha uzun süre yüksek kalacak. Ama bu kadar kısa sürede o kadar dramatik bir hareket yaşadık ki, biraz izlemek ve bu seviyede kalacağından emin olmak istiyoruz’ diyor” ifadelerine yer verdi.

Şirketlerin bekleme kararı kurumsal fonlama planlarının FED politikasına ilişkin değişen beklentilerden nasıl doğrudan etkilendiğini de gösterir nitelikte. Pandemi sonrası faizlerin düşük olduğu dönemde borçlarının vadesini uzatan birçok işletme tahvil piyasasına geri dönmeden önce bekleme lüksüne sahip.

Ancak tahvil ihraç planlarını halihazırda ertelemiş olan özellikle de zayıf kredi notlarına sahip şirketlerin beklemek için daha fazla zamanı kalmamış olabilir.

FT haberinde ismi verilmeyen bir kıdemli bankacı, “Henüz üç ya da dört ay önce finansmanlarını erteleyen çok sayıda borçlu şirket bulunuyor. Şimdiyse borçlanma maliyetlerin onların aleyhine bir yüzdelik puan daha hareket etti” ifadelerine yer verdi.

Tahvil piyasasının güçlü bir eylül ayının ardından ihraçların bu ay içerisinde yavaşlaması bekleniyordu.

Şirketlerin sınırlı bir likidite yastığı olduğunu belirten UBS'in Kredi Stratejisi Başkanı Matt Mish, şu anda tüm hızıyla devam eden üçüncü çeyrek bilanço sezonunun da borçlanma hızını yavaşlatacağını sözlerine ekledi. Ancak UBS yetkilisine göre, Amerikan devlet tahvilleri getirilerindeki artış bu yavaşlamanın daha da kötüleşmesine sebep oldu.

Wells Fargo’nun kaldıraç sendikası başkanı olan John Gregory, “Hazine piyasasında volatiliteye sahip olduğunuzda, yatırımcıların riski fiyatlandırmasını gerçekten zorlaştırıyor. Dolayısıyla herkes bir nevi ‘Elinizi çekin, tüm bunların nasıl çözüme kavuşacağını görelim’ diyor. Zira gerçek sonucun ne olacağını bilmiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Yine de Morgan Stanley'nin yatırım dereceli tahvil sendikasının küresel eş başkanı Teddy Hodgson'a göre, bazı ihraççılar ABD Hazinesi getirilerindeki son artışı, maliyetler daha da tırmanmadan önce anlaşmalar yapmak için motivasyon olarak görebilir.

Hodgson "Aslına bakılırsa gelirlerin bir satın alma, bir vade veya bir şirketin borç toplaması gereken belirli bir durum gibi somut bir şekilde kullanılacağı durumlarda, getirilerdeki daha yüksek hareketin muhtemelen planların hızlanması için bir katalizör sağladığını düşünüyorum. ‘Bu işi mümkün olan en kısa sürede halletmek istiyorum. Zira getiriler yükselmeye devam edebilir’ diyorlar” açıklamasında bulundu.

Tahvil krizi kimleri etkiliyor?

 

JPMorgan: ABD tahvil getirileri düşecek

 

Tahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez

 

UBS: Kızgın tahvil yatırımcıları geri döndü

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sirketler-tahvil-piyasalarindan-uzak-duruyor/1766439