FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
“Parayı kazanmak değil elde tutabilmek önemlidir” derler. Bu, hayatımız boyunca elde ettiğimiz sermayeyi doğru şekilde değerlendirmenin ne kadar zor olduğunu anlatması bakımından da önemli bir tavsiye niteliği taşıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 50'li yaşların ortasındaki insanlar akıllı finansal hamleler yapma eğiliminde oluyor. Peki bu genç nesiller için de aynı mı?
Deneyimsiz genç nesiller
MarketWatch’tan Morey Stettner’in haberine göre, 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre, finansal okuryazarlık 54 yaşında zirveye çıkıyor. Bu, parayla ilgili sağlam kararlar vermek için yeterli bilgi ve deneyim kazandığınız ve bilişsel yeteneğiniz azalmaya başlamadan önceki döneme denk geliyor.
Araştırmayı yürüten Avustralyalı ekonomist Rafal Chomik, “Yaşlandıkça, hangi ürün ve stratejilerin daha iyi olduğu konusunda geçmiş deneyimlere, genel kurallara ve sezgisel bilgilere daha fazla güveniyor gibiyiz” diyor. Peki eğer 50'li yaşların ortasındaki insanlar akıllı finansal hamleler yapma eğilimindeyse, bu genç nesiller için ne anlama geliyor?
20'li yaşlar
Belki de para kazanan gençlerin yaptığı en büyük hata, çok fazla harcamak ve çok az tasarruf etmek olarak öne çıkıyor. Ayrıca gençler, uzun vadeli planlamayı teşvik eden uzun vadeli perspektiften de yoksun olabiliyor. Sertifikalı bir mali planlamacı olan Mark Kravietz, “Hata, tasarruf alışkanlığını erkenden oluşturmamak ve zaman içinde bileşik faizin gücünü takdir etmemektir” diyor.
Benzer şekilde, genç çalışanların işveren sponsorluğundaki emeklilik planına kaydolmayı geciktirmesi de yaygın bir durum olarak kabul ediliyor. Başlangıçta katılmamanın uzun vadede yüksek bir maliyeti bulunuyor.
20'li yaşlarındaki insanlar gelen bilgileri hızlı bir şekilde işliyor ancak yüksek seviyedeki akıcı zekaları onların aleyhine işleyebiliyor. Bir tüketici eğilimine veya borsanın sıcak akışına ilişkin üstünkörü araştırmalar, onları aceleci yatırımlar yapmaya teşvik edebiliyor. Bu tür dürtüsel hareketler ise geri tepebiliyor. Kravietz, “Aldatmacaya direnmek önemli. Piyasayı zamanlayarak modaları kovalamayın veya hızlı para kazanmaya çalışmayın” şeklinde konuşuyor.
Öğrenci borcu olan birçok genç yetişkin birden fazla krediyle hokkabazlık yapıyor. Fla, Boca Raton'da danışman olan Megan Kowalski, genç yetişkinlerin borçlarını eritmeye istekli oldukları için önce yanlış krediyi seçme tuzağına düştüklerini söylüyor ve ekliyor: "İlk önce en yüksek faiz oranlı krediyi ödemek yerine, yanlışlıkla en küçük krediye odaklanıyor. En yüksek faiz oranına sahip borca öncelik vermek ise daha iyi kabul ediliyor çünkü bu uzun vadede daha az faiz ödenmesine neden oluyor."
30'lu yaşlar
30'lu yaşlarınıza gelindiğinde sigortanın önemi artıyor. Sahip olduklarınızı şimdi ve gelecekte korumak istiyorsunuz. Ancak bu yaş grubundaki pek çok kişi sigorta ihtiyaçlarını ihmal ediyor veya hangi kapsama alanlarının en önemli olduğunu tam olarak anlayamıyor ya da yanlış anlıyor.
Kravietz, “Bir hayat arkadaşınız ve çocuklarınız varsa, 30'lu yaşlarınızdayken uygun hayat sigortasını yaptırın” diyor.
Kariyerinize kapılmak ve hayat sigortasını erteleyebileceğinizi varsaymak kolay seçenek olarak öne çıkıyor. Ancak zamansız ölme ihtimalinizin düşük olması bile sevdiklerinizi nakit desteğinden mahrum bırakma riskini göz ardı edebileceğiniz anlamına gelmiyor.
Bir diğer yaygın hata ise engellilik sigortası olarak kabul ediliyor. Eğer işvereniniz çalışanlara ek bir avantaj olarak kısa vadeli sakatlık sigortası sunuyorsa, işlerin sizin için yolunda olduğunu düşünebiliyorsunuz. Ancak asıl risk, ciddi ve kalıcı bir hastalık veya yaralanma geçirmeniz durumunda nasıl gelir elde edeceğinizde düğümleniyor. Kısa vadeli sakatlık sigortasını, uzun yıllar fayda sağlayan uzun vadeli sakatlık sigortasıyla karıştırmamanız gerekiyor.
En başından itibaren işveren sponsorluğundaki emeklilik planına kaydolduğunuz varsayıldığında bile bu, 30’lu yaşlarınızda dilediğiniz gibi harcama yapacağınız anlamına gelmiyor. Ayrıca, 401(k) katkı payınızı düşürme isteğinize de karşı koymanız gerekiyor.
Kravietz, “Canınız yanana kadar 401(k) veya diğer vergi avantajlı planınıza para biriktirmeye devam edin. Şimdi hissettiğiniz küçük acıyı, bundan onlarca yıl sonra yaşayacağınız büyük rahatlamayla karşılaştırın” diyor.
40'lı yaşlar
Kravietz için 40'lı yıllar, on yıllık ağır harcama baskısını temsil ediyor. Kariyer ortasındaki profesyoneller, bu dönemde, çocukları için ipotek ve artan öğrenim faturalarıyla karşı karşıya kalıyor. Kravietz, “40'lı yaşlar çoğu zaman bir insanın hayatındaki en pahalı yaşlardır. Hayat giderek karmaşıklaşır” diyor.
Kravietz, “40'lı yaşlarındaki insanlar bazen yararlanıcıları bilgilendirmede başarısız olur. Örneğin, yeni bir evlilik, yararlanıcının önceki partnerinden veya mevcut ebeveyninden yeni eşe geçmesi anlamına gelebilir” diyor.
Yatırımlarınız konusunda kayıtsız kalmak da 40’lı yaşlarda kolaylaşıyor; özellikle de yap ve unut stratejisini tercih eden muhafazakar biriyseniz. Bunun yerine vergi optimizasyonu merkezli bir düşünüş şekline sahip olmanız öneriliyor.
Kravietz, “40'lı yaşlarınızda hükümetin size sağladığı avantajlardan yararlanmak istersiniz. Bir bankada, para piyasası hesabında çok paranız varsa ve en üst vergi dilimindeyseniz, ikamet ettiğiniz eyalete ve diğer faktörlere bağlı olarak bu paranın bir kısmını belediye tahvillerine kaydırmak mantıklı olabilir” diyor.
529 planını kullanarak çocuğunuzun üniversite öğrenimi için para biriktiriyorsanız ve ebeveynleriniz de bu sürece katkıda bulunmak istiyorsa, strateji oluşturmak için birlikte çalışabilirsiniz.
Kowalski, “Eğitim masrafları için belirli bir miktar ödemek zorunda kalacağınızı varsaymak yerine, nesiller boyu ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar arasında koordinasyon sağlayarak ne kadar destek olabileceklerini planlayın. Bu şekilde, çabaları tekrarlamamış olursunuz ve 529 planına fazladan fon koymamış olursunuz” şeklinde konuyşuyor.
Teknoloji şirketlerinde iş bulmak neredeyse imkansız
İşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceri
Çalışırken zengin olabilmek için Warren Buffett’tan 5 tavsiye
Buffett hisseleriyle milyarder oldu
Uzaktan çalışanlar aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor
Amerikalı emekliler ofise dönmek istiyor