FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street bankası Goldman Sachs, 1MDB skandalına bağlı tartışmalı ödemeler nedeniyle Malezya hükümetini dava etti. Dev banka bu ödemelerin 2020 1MDB skandalıyla ilgili yapılan anlaşmanın bir parçası olarak tanınmadığını savundu.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 1MDB kara para aklama skandalı finans tarihinin en büyük dolandırıcılığı olarak da biliniyor. Goldman Sachs’ın milyarlarca dolarlık tazminat ödemesine neden olan skandalın gerekçesi ise Malezya devlet yardım fonu 1MDB üzerinden zimmete para geçirilmesiydi.
Goldman açıklamasında, “Bugün, Malezya hükümetinin Goldman Sachs'a anlaşmalar dahilinde sağladığı teminata rağmen, varlıkları uygun bir şekilde değerlendirme şartını ihlal etmesi ve diğer varlıkları geri almaması nedeniyle haklarımızı savunmak için arabuluculuk başvurusunda bulunduk” ifadelerine yer verildi.
Financial Times haberinde göre Goldman, Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Dava Goldman'ın 2020'de Malezya hükümetine 1MDB skandalındaki rolü nedeniyle 2,5 milyar dolar ödemeyi kabul ettiği anlaşmaya odaklanıyor. Goldman anlaşma kapsamında Ağustos 2022'ye kadar 1MDB ile ilgili en az 500 milyon dolarlık varlık ödemesini veya 250 milyon dolarlık başka bir cezayla karşı karşıya kalınmasını kabul etmişti. Goldman ve Malezya, bankanın söz konusu varlıkları sağlayıp sağlamadığı konusunda anlaşmazlık içinde.
Goldman’ın açtığı dava 2020 yılında anlaşmayla sonuçlanması beklenen ancak yılan hikayesine dönen Malezya ve Wall Street bankası arasındaki hukuk savaşını uzatacak.
Malezya Başbakanı Enver İbrahim bu yıl Goldman'ın anlaşmaya uyması gerektiğini açıkça söyledi. İbrahim ağustos ayında CNBC'ye verdiği demeçte, hükümetinin bankaya kendi karşı davalarını açma opsiyonunu reddetmediğini söyledi.
Malezya hükümetinin temsilcisi konuyla ilgili hemen yorum yapmaktan kaçındı.
1MDB skandalının ifşa olması Singapur’dan Wall Street’e kadar geniş bir çevrede yankı uyandırmıştı. Eski Malezya Başbakanı Najib Razak görevi kötüye kullanma, kara para aklama ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla hapse girmişti.
ABD’li yetkililer fondan elde edilen ve zimmete geçirilen 4,5 milyar dolarlık parayla lüks gayrimenkullerin ve pahalı mücevherlerin satın alındığını, Oscar adayı The Wolf of Wall Street filminin de bu fonlar üzerinden finanse edildiğini iddia etti.
Malezyalı finansör Jho Low’un dolandırıcılık şemasının beyni olduğu iddia ediliyor. Ancak ABD’li yetkililer Goldman’ın süreçte önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Yetkililer bankanın uyarı işaretlerini tespit etmesi gerektiğini ve fondan yapılan hırsızlığın en azından bir kısmını önleyebileceğini savundu. Low ise hâlâ serbest ve yasa dışı bir şey yapmadığını savunuyor.
2012 ve 2013'te Goldman, 1MDB için üç tahvil satışı düzenledi ve 6,5 milyar dolar topladı. Bu paranın büyük bir kısmı ise çalındı. Goldman tahvil satışı üzerinden 600 milyon dolar ücret almıştı. Malezya tarafı bu miktarın da aşırı olduğunu savunuyor. Eski Goldman bankacısı Roger Ng, skandaldaki rolü nedeniyle mart ayında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Goldman'ın eski ortağı Tim Leissner de 1MDB ile bağlantılı olarak yabancı rüşvet yasalarını ihlal etmek ve kara para aklamak için komplo kurmak suçlamalarını kabul etti. Cezası Mart 2024 olarak belirlendi.
Goldman Sachs, Malezya'ya 2 milyar dolardan fazla ödeme yapacak
Malezya, 2,5 milyar dolarlık ödeme ile suçlamaları geri çekti
Malezya'nın tarihindeki en büyük yolsuzluk skandalı