FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
JPMorgan ve Goldman Sachs da dahil olmak üzere hibrit çalışma konusunda sert bir tutum sergileyen Wall Street bankaları, Financial News’te yer alan bir ankete göre, çalışanların ruh sağlığı konusunda zayıf bir performans gösterdi.
Yardım fonu yöneticisi CCLA'nın işyeri ruh sağlığı konusundaki ikincisi yapılan yıllık kurumsal şirketler araştırması, dünyanın en büyük 110 işvereninin çoğunun çalışanların refahını yeterince ciddiye almadığını gösterdi.
Dünya Ruh Sağlığı Günü'ne denk gelecek şekilde 10 Ekim'de yayınlanan bulgular, ruh sağlığı konusunda şirketlerin ortalama puanının %28 olduğunu gösteriyor.
CCLA'nın incelediği şirketlerin %95’i ruh sağlığının işle ilgili bir kaygı olduğunu kabul ediyor ve %84’ü de konuyla ilgili farkındalığı artırma programları başlatmış durumda. Ancak şirketlerin sadece %19'u ruh sağlığı hedefleri belirleyerek buna göre taahhüt ettikleri politikaları eyleme dönüştürebildi.
Yoğun çalışma saatleri ve esnek çalışma uygulamalarının eksikliği ile ünlü yatırım bankacılığı sektörü ise sıralamanın en alt sıralarında yer almayı sürdürdü.
JPMorgan, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America ve Goldman Sachs, CCLA'nın 5 gruptan oluşan sıralamasında en alttan ikinci grupta yer alan 40 firma arasındaydı. Bu kategori finans devlerinin işyeri ruh sağlığı yönetimi ve paylaşımı yaklaşımlarını resmileştirmeye başladıkları anlamına gelir.
Morgan Stanley ve JPMorgan konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
CCLA'nın sıralaması, şirketleri beş kademeye ayırıyor, birinci kademe ruh sağlığı konusunda öncülük eden firmaları tanıyor ve beşinci kademe resmi bir yaklaşım benimsemenin başlangıcında olan firmalar temsil ediliyor.
HSBC, üst üste ikinci yıl için en üst kademede puan aldı. Ayrıca, akıl sağlığı göstergesinin İngiltere versiyonunda en üst sıralarda yer alan bir avuç firma arasındaydı.
CCLA, halka açık verileri kullanarak şirketleri dört temel kritere göre değerlendirdi: yönetişim ve yöneticilik; liderlik ve inovasyon; performans raporlaması ve etkisi; ve yönetim taahhütleri ve politikası.
CCLA'nın Yöneticilik Başkanı Amy Browne, Financial News'e verdiği demeçte, son açıklanan göstergenin "şirketlerin iyi işletme ve iyi zihinsel sağlık temel ilkeleri arasındaki bağlantıyı kabul edip etmediğini" değerlendirdiğini söyledi. Browne zorbalık ve tacizden çeşitlilik ve kapsayıcılığa ve esnek çalışmaya kadar birçok konunun kapsandığını da sözlerine ekledi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım bankaları, personele ofise geri dönme emri vererek pandemi sırasında ortaya çıkan hibrit çalışma uygulamalarını kaldırmada en agresif işverenler arasında yer aldı.
Goldman Sachs ve JPMorgan'da genel müdürler ve diğer üst düzey personel tam zamanlı olarak ofise çağrıldı ve ofise gelmeyen çalışanların şirket politikalarını çiğneyeceği belirtildi. Ofise gelmeyen çalışanlarsa "düzeltici eylem" ile tehdit edildi.
Wall Street'teki rakiplerine kıyasla en esnek çalışma uygulamasını tercih etmesiyle bilinen Citigroup bile, İngiltere'deki 15.000 çalışanını haftada üç gün ofislerine gittiklerinden emin olmak için izlemeye başladı.
Browne CCLA göstergesinin bu konuda yararlı bir araç olduğunu belirtiyor. CCLA, göstergesindeki otuz yedi şirketin, puanlarını nasıl iyileştirecekleri konusunda tavsiye veya rehberlik almak için toplantılar veya yazılı iletişim yoluyla kendilerine doğrudan ulaştığını söyledi. Bunu takiben, geçen yıl en alt kademede yer alan JPMorgan ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere 19 şirket bir kademe yükseldi.
Browne açıklamasında, “Olumlu yöndeki kurumsal çevre baskısının gücü geçen yıl çok belirgindi. Gösterge kamuya açık olarak yayımlanıyor ve bu da çok fazla görünürlüğü oluğu anlamına geliyor. Bu nedenle şirketler neden rakipleriyle aynı seviyede olmadıklarına dair dahili olarak sorular soracak” ifadelerine yer verdi.
PwC İngiltere: İş isteyen önce ofise gelecek
Uzaktan çalışanlar aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor
Uzaktan çalışma karbon ayak izini yüzde 50 azaltıyor