Yazdır

Stanford Üniversitesi retorik uzmanından etkili iletişimin sırrı

Tarih: 05 Ekim 2023 - 18:07

Güçlü iletişim kurabilme yetisi günümüzde en çok aranan özelliklerden biri olarak öne çıkıyor. Stanford Üniversitesi’nden Matt Abrahams’a göreyse iyi bir iletişimin sırrı dinlemekten geçiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başarılı iletişim kurabilmek kimileri için zorlu bir yetenek gibi görünüyor olabilir. Ancak bu iletişim konusnuda başarılı olan insanlar hem özel hayatlarında hem de iş dünyasında büyük sonuçlar elde edebilme imkanı sağlıyor.

Stanford Üniversitesi’nde retorik eğitimi veren iletişim uzmanı Matt Abrahams CNBC’deki yazısında kısa süreli sohbetlerin yeni insanlarla daha derin bağlantılar oluşturulabilmesine imkan sağladığını belirtiyor. Abrahams’a göre bu alanda başarılı olan bireyler karşılarındakiyle beklenmedik ortak ilgi alanlarını keşfedebiliyor ve kişisel itibarlarını da destekleyebiliyor.

Abrahams’a göre sohbetler sırasında anahtar olabilecek asıl konu karşı taraftan daha fazla bilgi esteyebilmek. İletişim uzmanı çoğu insanın aktif dinleme açısından iyi olmadığı konusunda uyarıyor.

“Biz genellikle birbirimizi dinlemeden aynı anda konuşuruz. Kimin sesi daha çok çıkarsa o daha fazla dinlenir, diğerleri ise dinlenilmez”

İletişim uzmanı böyle dönemlerde karşı taraftan daha fazlasını anlatmasını isteyen birinin daha empati sahibi ve cömert biri olarak görüneceğine dikkat çekiyor. Bu basit tavır değişimi sayesinde sohbet eden bireyler arasındaki bağ güçleniyor ve bireylerin birbirlerinden daha fazla şey öğrenebilmesine imkan sağlanıyor.

En iyi iletişim uzmanları ‘destekleyici cevaplar’ verir

Karşı taraftan fikirlerini daha ayrıntılı olarak anlatmasını istemek karşı tarafın fikirlerini diğer destekleyecek bir stratejidir. Karşıt yönde bir cevap ise konuşmanın merkezini size yönlendirir.

Abrahams bu düşüncesini gündelik bir sohbet üzerinden destekliyor: “Eğer arkadaşınız üst kat komşusundan rahatsız olduğunu size söylüyorsa, ‘Benim komşumun da bana yaşattıklarına inanamazsın. Dün geceki partisi gece 3’e kadar bitmesi’ gibi bir cevap verebilirsiniz. Ancak bu cevapla sohbetteki arkadaşınızı daha fazla katkıda bulunması için davet etmek yerine konuşmayı kendinize ve kişisel endişelerinize geri döndürdünüz.”

İletişim uzmanına göre bu tür bir durumda destekleyici cevap karşı tarafla empati kurmak ve komşunun kötü davranışı ve bununla nasıl başa çıktıkları hakkında daha fazla ayrıntı istemek şeklinde olabilir.

Doğru zamanda konuşmanın yönünü değiştirecek yanıtları kullanmak da uygun olabilir. Zira karşımızdaki insanlar da bizim hakkımızda bilgi edinmek ister ve biz de geri çekilmiş veya gizemli görünmek istemeyiz.

Ancak Abrahams’a göre birçok insan diğer insanların hikayelerini kendi hikayeleri hakkında konuşmak için bir fırsat olarak görme hatasına düşüyor. Bu hatayı sıklıkla yapanlarsa birçok fırsatın elinden kaçması ihtimaliyle karşı karşıya kalabiliyor.

İletişim uzmanı sohbet sırasında karşı tarafı heyecanlandıran şeyin ne olduğu, daha sonrasında neler yaşandığı veya olay sırasında ne hissettiği gibi soruların da sorulabileceğini söyledi. Abrahams bu gibi soruların karşı taraf ile iletişimi derinleştirme ve daha sıkı ilişkiler kurma imkanı sağlayabileceğini belirtiyor.

Abrahams’a göre konuşmanın odağını kendi deneyimlerinize çevirmek yerine ne kadar çok karşı tarafın söylediklerini desteklerseniz, yapılan sohbetler de bir o kadar kolay ve keyifli hale gelir.

Saygın insanların kullandığı 9 anahtar cümle

 

Uzun yaşayan insanların 2 ortak özelliği

 

Z kuşağı ‘sağa kaydırarak’ iş arıyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/stanford-universitesi-retorik-uzmanindan-etkili-iletisimin-sirri/1763192