FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük bazı enerji şirketlerinin CEO’ları pazartesi günü son dönemde sektörlerine yönelik yaygın bir şekilde yöneltilen eleştirilere karşı kendilerini savundu. Şirket yöneticileri enerji geçiş sürecinin ortasında herkesi mutlu etmenin mümkün olmadığını vurguladı.
CNBC’nin haberine göre Abu Dabi’de gerçekleştirilen ADIPEC petrol ve gaz konferansına katılan yöneticiler ABD’nin Avrupa’nın ve Asya’nın enerji devlerini temsil etti. Yöneticiler fosil yakıt endüstrisinin mevcut konumu hakkında pozitif bir hava yakalamaya çalıştı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu konferans iklim protestolarının gölgesinde gerçekleşti. İklim aktivistleri dünyanın dört bir yanında liderlerden iklim krizinin baş sorumlusu olarak gördüğü fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak durdurulması talep ediyor ve siyasilerden de büyük ölçüde destek alıyor.
Uluslararası Af Örgütü, büyük petrol şirketlerinin rekor yıllık bilançolarının ardından iklim taahhütlerini geri çekmesini “kesinlikle açıklanamaz” ve “katıksız bir fiyasko” ifadeleriyle tanımladı.
Malezya’nın devlet enerji şirketi Petronas’ın Başkanı ve CEO’su Tengku Muhammed Taufik pazartesi
gerçekleştirilen bir panelde “Geleceğin karbondan arındırılmış sistemlerine yönelik adım atmalı ve hazırlanmalıyız” dedi.
Petronas CEO’su, “Buradaki tartışma bana eski bir sözü hatırlattı: ‘Eğer herkesi memnun etmeye çalışıyorsanız dondurma satın.’ Biz dondurma satmıyoruz ve şunu da hatırlatırım, dünyada laktoz intoleransı olan insanlar da var” ifadelerine yer verdi.
Teufik, “Buradaki göstergeler bazı zor kararlar vermemiz ve gerçeklerle, rasyonellikle pratik adımlarla sınırlandırılmamız gerektiğini gösteriyor. Ancak bu noktaya ulaşacağız” ifadelerine yer verdi.
Geçtiğimiz ay yayınlanan kapsamlı bir Birleşmiş Milletler raporu dünyanın şu anda 2015 Paris Anlaşması’nın uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda olmadığını doğruladı. Paris Anlaşması küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlanmasını taahhüt eden dönüm noktası niteliğinde bir BM anlaşmasıdır.
Dünya bir yüzyıldan fazla bir süredir fosil yakıtların yakılmasının yanı sıra eşitsiz ve sürdürülemez enerji ve arazi kullanımı nedeniyle yaklaşık 1,1 santigrat derece ısındı. Dünya çapında görülen bir dizi aşırı hava olaylarının körüklenmesinin sebebi de bu artan sıcaklıklardı.
Amerikan petrol ve doğalgaz üreticisi Occidental Petroleum’un CEO’su Vicki Hollub petrol ve doğalgaz endüstrisinin ‘gerçekten heyecan verici’ bir dönemden geçtiğini ve fosil yakıt şirketleri için en büyük zorluğun toplumun güvenini yeniden kazanmak olduğunu söyledi.
Hollub panel tartışması sırasında, “Bugün olduğumuz noktayı sektörümüzün sonunu getirecek bir şey olarak görmüyorum, ancak dışarıda bunu isteyenler var. Geçmişte yaptığımız gibi yine içinde bulunduğumuz bu durumdan inovasyonla çıkış yolu bulacağız” ifadelerine yer verdi.
CEO, “İklim değişikliğini hafifletirken, enerji güvenliğimiz için petrol üretmeye devam etme fırsatımız da var. Bu yüzden bu stratejiyi uygulamaya çalışıyoruz ve bence iyi çalışacak. Teknoloji konusundaki yeniliklerden daha zor olan ve ele alınması gereken en büyük sorun, insanların endüstrimize yeniden güven duymalarını ve verilerin gerçekte ne söylediğini anlamalarını sağlamaktır” dedi.
Enerji için hem en iyi hem de en kötü zaman
Fransız enerji devi TotalEnergies’in CEO’su Patrick Pouyanne petrol ve doğalgaz sektörlerinin enerji geçişinde “büyük bir katılımcı” olmak için gerekli tüm araçlara sahip olduğunu söyledi.
Pouyanne, “Üç ya da dört yıl sonra belki de saf birisi olduğumu, aktivistleri asla memnun edemeyeceğimizi anladım. Petrol ve doğalgaza karşı olanları memnun etmeye asla yetemeyeceğiz. Ancak benim misyonum onları memnun etmek değil. Misyonumu bugün ve yarın ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi topluma ulaştırmak ve bu konuda kendimi rahat hissediyorum” ifadelerine yer verdi.
Ocak ayında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, fosil yakıt devlerini iklim bilimini görmezden geldikleri için kınamıştı. Guterrez petrol ve doğalgaz endüstrisini, iş modellerinin insanoğlunun hayatta kalmasıyla "tam olarak" bağdaşmadığını bilmesine rağmen üretimlerini genişletmeye çalışmakla suçlamıştı.
Bilim insanları, iklim krizinin en kötü halini bertaraf etmek için zamanın hızla tükendiği konusunda defalarca uyarıyor.
Bu yılın başından itibaren İngiliz petrol devi Shell’in CEO’su olan Wael Sawan, yeni pozisyonuyla ilgili açıklamasında, “Harika bir dönemdi ve bana kalırsa şiddetli inişler ve çıkışlar yaşandı. Hem en kötü dönemleri hem de en iyi dönemleri yaşadık” dedi.
Sawan, “Bana kalırsa şu anda tartışmasız dünyanın en büyük sorununu çözmeye çalıştığımız göz önüne alınırsa en kötü dönemler giderek daha fazla kutuplaştırmaya devam ettiğimiz dönemler gibi görünüyor. Ancak aynı zamanda tüm olumsuz söylemlere rağmen en iyi dönemlerimizi de geçirdik. Son iki ila üç yılda hem düşük karbonlu hem de geleneksel enerjideki önemli artışa bakarsanız iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum. Olmamız gereken yere yakın değiliz ama umudumuzu da kaybetmemeliyiz” ifadelerine yer verdi.
Avrupa'da doğalgaz fiyatlarında 'zayıf talep' baskısı
ABD'de otomotiv işçilerinin grevinin maliyeti 2 haftada 4 milyar dolar
TotalEnergies hakkında suç duyurusu