Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği'nin (TÜBİD) bu yıl 2'ncisini Kıbrıs'ta düzenlediği kongrede, yumurtaları olgunlaşmayan ya da yumurta yetersizliği yaşayan kadınlar için umut veren tedaviler masaya yatırıldı.
TÜBİD Genel Başkanı Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Bizim bütün amacımız yumurtalıklardaki yumurta sayısını arttırabilir miyiz? Yumurtaları gençleştirebilir miyiz? Ve daha ileri yaştaki kadınlarımızı anne yapabilir miyiz? Özellikle geçmişte 43 yaş sonrası pek fazla bir gebelik görmüyorduk. Yeni çalışmalarla 45-47 yaşında kadınların, kendi yumurtaları ile anne olabilmeleri mümkün" dedi.
"PRP'NİN BAŞARISI ABD'DEKİ ÇALIŞMAYLA KANITLANDI"
Bu yöntemleri Sabah'tan Gül Kireklo'ya anlatan Prof. Dr. Tıraş, "Kişinin kendi kanından elde edilen PRP'nin başarısı Amerika'daki çalışmayla kanıtlandı. Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile 4 yıldır kemik iliğinden elde edilen kök hücreleri yumurtalıklara enjekte ederek çalışıyoruz. 7 aydır da ABD'de Stanford Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Utkan Demirci'nin geliştirdiği bir yöntemle eksozomlarla çalışıyoruz. Eksozom dediğimiz hücreler, birbirine bir nevi mektup göndermesinden oluşan küçük kesecikler. Hücreler birbirlerine mesaj gönderiyorlar. Bunun içinde mikroDNA, mikroRNA'lar var" dedi.
"KİŞİNİN KENDİ KANINDAN ELDE EDİLEN EKSOZOMLAR KULLANILMALI"
Dermatolojide ve ortopedide kullanılan eksozomların yeni doğan bebeklerin göbek kordonundan elde edildiğini ancak tüp bebek tedavilerinde kişinin kendi kanındaki eksozomların kullanılmasının şart olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tıraş, "Çünkü başka bir kişinin DNA'sını alıp o yumurtalığın içine veremezsiniz. Kişinin kendi kanından elde edilen eksozomları, 3-4 saat içinde, kişinin yumurtasına enjekte ediyoruz. Yaklaşık 7-8 aydır bu işlemi yapıyoruz" dedi.
"UMUT VERİCİ ÇALIŞMA"
Prof. Dr. Tıraş, kendi kliniklerinde Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile mitokondriler üzerinde çalışma yaptıklarını da belirterek "Bu da umut verici bir çalışma. Mitokondri hücrelerin enerji kaynağı. Bir nevi jeneratör ya da küçül pil olarak düşünülebilir. Mitekondri nakli oldukça zor ve başarı oranı çok yüksek değil. Mitokondri nakli, hastanın kendi yumurtalıklarından biyopsi alarak yapılıyor. Biz, bu yöntemi daha da kolaylaştırarak, kişinin kendi preferik kanındaki hücreleri tarayıp, oradaki mitokondrileri izole ettik. Demir bilye sistemi ile mitokondri, mıknatıs yöntemi ile yumurta hücresine çekiliyor. İzole edilen mitokondrilerin olgunlaşmamış yumurtaların içine girmesi sağlanıyor. Böylece o yumurtalar olgunlaşıp, tüp bebek tedavisinde kullanılabiliyor. Bu çalışmayla günler süren bir çalışmayı, 3-4 saatte indirmiş olduk.Bu sayede yüzde 99 düzeyde mitokondri elde ediliyor. Olgunlaşmamış yumurtaları olgunlaştırıyor. Yumurtaların enerjisini arttırıyoruz" dedi.
"PRP UYGULANANLARDA HÜCRE İYİLEŞMESİ GÖRÜLDÜ"
Kongreye Amerika'dan katılan Yale Üniversitesi Tüp Bebek ve Üreme Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre Seli de yumurtalara yapılan PRP işleminde moleküler düzeye kadar indiklerini belirterek "Son yaptığımız çalışmada 90 kişiyi iki gruba ayırdık. PRP alanlar, almayanlar diye. Alanlarla almayanlar arasında moleküler farklar var mı diye baktık. Bu hastaların hücrelerinin davranış biçimlerini inceledik. Umut verici sonuçlar bulduk. PRP uygulananlarda özellikle enerji metabolizmasında, hücre sağ kalımında, hücre iyileşmesi olduğu görüldü" dedi.
Mozart'ın yeni doğan bebeklerde ağrı kesici etkisi yaptığı ortaya çıktı
Skandal! 8 aylık bebeğini cep telefonu için sattı