Federal Vergi Servisi Başkan Yardımcısı Vitaly Kolesnikov Moskova Finans Forumu’nda yaptığı konuşmada, vergi gelirlerinde gözlenen eğilimlerin bütçede planlananlara 1,6 trilyon ruble ilave vergi geliri beklenmesine imkan verdiğini söyledi.
Vergi gelirlerinin yapısını analiz eden Kolesnikov şunları söyledi:
“KDV’nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) içindeki payının benzer dönemlerde arttığını, kesintilerin payının ise tam tersine azaldığını ve genel olarak KDV’de artış olduğunu görüyoruz.”
KDV bir ciro vergisi olduğundan, makbuzu her zaman perakende cirosu ile ilişkilidir. Federal Vergi Servisi, yazar kasa ekipmanından elde edilen verilerin operatörüdür ve bu da yazar kasa ekipmanı aracılığıyla kaydedilen gelir miktarını gerçek zamanlı olarak görmeyi mümkün kılıyor. Yılın başından bu yana, artış her ay enflasyonu aşarken, 18 Eylül itibariyle gelir 51 trilyon rubleye ulaşarak yüzde 5,3’lük enflasyonla geçen yılın yüzde 16.3 üzerinde gerçekleşti.
VERGİ AÇIĞINI ORTADAN KALDIRMA KONUSUNDA CİDDİ ADIM
Bir diğer önemli eğilim de KDV gelirlerinin artmasıyla birlikte ihracatta gözlenen artış.
İthal edilen ürünlerin 1 Temmuz 2021’den bu yana yürürlükte olan izlenebilirlik sistemi de vergilendirilebilir tabanın ve vergi gelirlerinin artışına katkıda bulunurken, şu anda dolaşımdaki ürünlerin değeri yaklaşık 2,5 trilyon ruble. Ocak-Ağustos 2023 döneminde Avrasya Ekonomik Birliği’nden Rusya topraklarına ithal edilen ürünlere ilişkin KDV makbuzları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62 artarak 380 milyar rubleye ulaştı.
Bir gelir idarecisi olarak Vergi Servisi, 2016’dan bu yana yüzde 7 azalarak yüzde 0,9’ düşen KDV vergi açığını ortadan kaldırma konusunda önemli ilerleme kaydetti.
Putin'den Intesa bankasına Rusya'daki varlıklarını satma izni
Rusya, yurt dışına fon transferine sınırlamaları uzattı