Yazdır

Saygın insanların kullandığı 9 anahtar cümle

Tarih: 28 Eylül 2023 - 15:57

Toplum içerisinde belirli bir saygınlığa erişebilmek için kullanılan cümlelere de dikkat edilmesi gerekiyor. Ödüllü gazeteci ve konuşma eğitmeni John Bowe bunun için 9 anahtar cümlenin sıklıkla kullanılmasını tavsiye etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Günlük hayatın telaşı içerisinde kullanılan cümlelerin değeri bazen geride kalabiliyor. Ancak CNBC’nin haberinde göre konuşma eğitmeni ve ödüllü gazeteci John Bowe insanların bu sözlerden dolayı kolayca alınabileceğini ve kullandıkları cümlelerde aceleci davranın yanlış şeyleri yanlış bir biçimde söyleyebileceği konusunda uyarıyor.

The New Yorker, The New York Times, GQ ve This American Life gibi birçok ünlü dergide makaleleri bulunan topluluk önünde konuşma üstadı, uygun bir konuşma sırasında tek bir şeye odaklandığını belirtiyor. Bowe’ye göre dinleyicilerin anında takdir ve saygısını kazanmanızı sağlayan dokuz cümle bulunuyor. Bu cümlelerden herhangi birini her gün kullanan birisi toplum içerisinde birçok insandan çok daha fazla saygı görebilir:

1. “Söylediklerinizden benim anladığım…”

İnsanlar söyledikleri her şeye katılmanızı beklemezler. Ancak Bowe’ye göre karşı taraf tarafından dinlenildiklerini ve anlaşıldıklarını bilmek isterler.

Konuşma eğitmeni hem zihninizi temizlemek hem de yanıt vermeden önce karşınızdakinin sözlerini dikkate aldığınızı onaylamak için bu ifadenin kullanılabileceğini öneriyor. Eğer karşı tarafın konuşmasında bir belirsizlik varsa bu kalıp karşı tarafa düşüncelerini odaklamasına ve konuşmaya daha anlamlı bir katıda bulunmasına imkan da sağlayabilir.

2. “Haklı olabilirsin”

Bowe’ye göre bu ifade olası bir anlaşmazlığın önünün açılmasına imkan sağlar. Örneğin, “Haklı olabilirsin, fakat bu sefer bu yeni fikri deneyelim” gibi bir cümle de bu kalıp sonrasında kullanılabilir.

Konuşma eğitmenine göre bu kalıp konu dışı yorumlara ve çok fazla konuşan hiperaktif meslektaşlara yanıt vermek için de yararlıdır. Zira kimse negatif karşılanmaktan hoşlanmaz. Basit bir onaylama konuşma sürecinde bir uyumsuzluk olmadan ilerlenebilmesine izin verir.

3. “Sen haklıydın, ben yanıldım.”

Bu ifade ödüllü gazeteciye göre iki nedenden dolayı özverili bir karakterin altın işaretlerini gösteriyor: Birincisi bu cümleleri gerçekten kastetmediğiniz sürece söyleyebilmek imkansızdır. İkincisi de bu cümleler karşınızdaki insanın kulağına müzik gibi gelir.

Bowe’ye göre, gerginliği azaltmak, bir yanlışlığı düzeltmek ve karşı tarafın saygısını kazanabilmek için bu kalıp harika bir araç niteliğinde. Ancak bu kalıbın kullanılabilmesi için insanların daha verimli özgün bir ilişki sağlayabilme mücadelesinde egosundan vazgeçebilmesi gerekir.

4. “Teşekkür ederim”

Zarif ve basit bir ifade de olsa şükran, saygı ve onaylamanın zor olduğu bir dünyada övgü konusunda cömert olabilmek Bowe’ye göre karşılığını verecek bir yöntem. Konuşma eğitmeni iyi davranışları teşvik etmek isteyen insanların bu tür iyi davranışları aynı hoşnutlukla karşılaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

5. “Ben sizi yalnız bırakayım”

Bazı durumlarda yapılabilecek en zor ve en yararlı şey, kontrol dürtünüzün üstesinden gelmektir. Bowe örnek olarak havuç doğramak gibi basit bir işe dikkat çekti. Zira size göre daha iyi bir teknik varsa bile bu basit güven jestini sunmakla karşı tarafın saygısını kazanabilirsiniz. Ancak Bowe’ye göre bu cümle kullanırken konuşmacının içten davranması ve gülümsemesi de oldukça önemli.

6. “Bana yardım eder misin?”

Kimse bağırılmaktan veya emir almaktan hoşlanmaz. Ancak çoğumuz bizden yardım istenmesinden hoşlanırız.

Bowe bu iki cümle arasındaki farka dikkat çekiyor:

“Çöpleri at”
“Çok yoruldum. Çöpleri atarak bana yardımcı olur musun?”

7. “(Saçın,gömleğin,kravatın vs) bugün çok güzel görünüyor!”

Bowe yalan söylemeyi değil karşı tarafın iyi olan yanlarını aramanızı tavsiye ediyor. Zira topluluk önünde konuşma üstadı insanların her ne kadar hoşlanmıyor gibi görünseler de kendilerine iltifat edilmesinden hoşlanacağını belirtiyor:

“Hepimiz yaşlanıyoruz, stresliyiz, hepimiz görünüşümüzle ilgili bir şey unutmaktan korkuyoruz. Arada bir bir şeyleri düzgün yaptığımızı duymak iyi bir şey.”

8. “Bu gerçekten ilginç”

Bowe bu cümlenin melodik bir şekilde karşı taraftan yavaşlamasını talep ettiğini belirtiyor. Bununla birlikte konuşma eğitmeni diyalog devam ederken kullanılan bu cümleyle karşıdaki sözlerin dikkate alındığının da belirtildiğine dikkat çekiyor. Zira bu kalıp karşıdan gelen sözlerin dinlendiğini, duyulduğunu ve düşünüldüğünü kabul ediyor.

9. Hiçbir şey söylememek

Birisi kaba ve cahilce bir şey söylediğinde buna karşılık vermemek oldukça zordur. Ancak Bowe derin bir nefes alarak bunun tam tersinin yapılmasının çok daha iyi bir yol olacağını belirtiyor.

Uzun yaşayan insanların 2 ortak özelliği

 

İş mülakatlarında hangi sorular sorulmalı?

 

Wall Street'in en güçlü kadınından uyarı: Ayak uyduramayan gitsin!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/saygin-insanlarin-kullandigi-9-anahtar-cumle/1762027