Yazdır

Minimalist bir felsefeyle nasıl zengin olursunuz?

Tarih: 22 Eylül 2023 - 17:22

Kulağa tuhaf gelse de, zevkleriniz ne kadar düşük maliyetliyse, zenginliğe ulaşma olasılığınız da bir o kadar yüksek oluyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zenginlerin hemen hepsinin maddeci olduğu ve ‘materyalist felsefe’ye bağlı oldukları düşünülür. Oysa bu sanıldığı gibi doğru bir varsayım olmayabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, materyalist felsefenin toplumsal normalarına meydan okuyan bir yaşam tarzı olan ‘minimalist felsefe’, tüketiciliğin ve maddiyat edinme yarışının giderek daha fazla kızıştığı bir dünyada, yalnızca basit değil, aynı zamanda son derece özgürleştirici bir alternatif bakış açısı sunuyor.

Minimalist felsefeyle zenginlik

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, minimalist felsefenin mottosu olarak “Zevkleriniz ne kadar düşük maliyetliyse o kadar zengin olursunuz” cümlesini öne sürüyor. Gerçekten de minimalist felsefenin temel ilkeleri, aşırı ve gereksiz eşyaları ve dikkat dağıtıcı şeyleri azaltarak daha odaklı ve basitleştirilmiş bir yaşam tarzı yaşamayı savunuyor.

Bu alternatif bakış açısı ya da keşif, sizi bir adım geri durmaya ve pahalı alışkanlıkların peşinde koşmayı ve giderek daha fazla şeye olan doyumsuz arzularınızı sorgulamaya davet ediyor. Minimalist felsefe aynı zamanda hayatın zenginliğini artırmak için zevkleri basitleştiren bir yaklaşım da sunuyor.

Elbette bu noktada 'yeni bir zenginlik tanımı'na da ihtiyaç duyuluyor. Burns’ün makalesi, zengin olmanın ne anlama geldiğini yeniden tanımlıyor ve bizi zevklerimizin sadeliğinin nasıl daha bereketli bir hayata yol açabileceğini görmeye davet eden bir felsefenin kalbine dalmayı amaçlıyor.

Minimalist felsefe, duygusal refahın, zihinsel huzurun, zaman bolluğunun ve çevresel sağlığın nasıl müreffeh bir yaşamın anahtarları olabileceğini araştırıyor. İster finansal istikrar, ister duygusal huzur, ister sadece daha anlamlı bir varoluşa özlem duyuyor olun, bu keşif, zevk ve gerçek zenginlik anlayışınızı dönüştürebilecek iç görüler sunuyor.

Düşük maliyetli zevkler sizi nasıl zengin eder?

Minimalist felsefeye göre zevkleriniz ne kadar düşük maliyetliyse o kadar zengin olursunuz. Bu varsayımın arkasında bazı temel nedenler bulunur…

Daha az mali yük: Minimalizm, imkanlarınız dahilinde yaşamayı ve ilişkiler, deneyimler ve kişisel gelişim gibi materyalist olmayan şeylerden keyif almayı teşvik eder. Daha ucuz, materyalist olmayan zevklerden keyif almak, finansal yükünüzü azaltır ve tasarruflarınızı artırarak genel finansal zenginliğinize katkıda bulunur.

Duygusal ve zihinsel zenginlik: Zenginlik sadece parayla ölçülmez. Daha basit, daha az maliyetli şeylerden zevk aldığınızda, bir memnuniyet ve huzur durumuna erişirsiniz. Bu, önemli oranda duygusal ve zihinsel zenginliğe yol açarak sizi mutluluk ve tatmin açısından ‘zengin' kılabilir.

Azalan stres: Pahalı zevklerin peşinde koşmak çoğu zaman mali sıkıntı, belirli bir yaşam tarzını sürdürme baskısı veya maddi varlıkları kaybetme korkusu nedeniyle strese ve kaygıya yol açar. Odağınızı daha ucuz zevklere kaydırarak daha rahat, stressiz bir yaşam sürebilirsiniz.

Artan özgürlük: Pahalı alışkanlıklara veya zevklere bağlı olmadığınızda, sevdiğiniz şeyleri yapmak, seyahat etmek, yeni hobiler keşfetmek veya sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirmek için daha fazla özgürlüğe sahip olursunuz. Bu özgürlük bir tür 'zenginlik' olarak görülebilir.

Daha fazla takdir: Daha makul zevkler genellikle hayatın gözden kaçırma eğiliminde olduğunuz basit unsurlarını içerir. Buna parkta bir yürüyüş, iyi bir kitap okumak, ev yapımı bir yemek yemek gibi unsurları örnek verebiliriz. Bu basit zevklere değer vermeyi öğrenerek zengin ve tatmin edici bir yaşamın hayati bir bileşeni olan ‘şükran duygusu’nu geliştirirsiniz.

Sürdürülebilirlik: Makul zevkler genellikle daha sürdürülebilirdir ve çevresel etkileri daha azdır. Gezegenin refahıyla daha uyumlu bir şekilde yaşamak, farklı türde bir 'zenginliğe' katkıda bulunan bir amaç ve tatmin hissi verebilir.

Farklı bir zenginlik tanımı

Minimalist felsefe bizi zevk ve zenginlik tanımımızı yeniden değerlendirmeye teşvik ediyor. Minimalist felsefeyle daha basit, daha az maliyetli deneyimlerden ve şeylerden keyif alarak hayatın finansal, duygusal ve zihinsel yönlerini kapsayan farklı türde bir zenginlik biriktirebiliyoruz.

Minimalist felsefede zenginlik, geleneksel parasal tanımın çok ötesine geçiyor. Minimalist felsefe, duygusal, zihinsel, zamansal ve çevresel zenginlik de dahil olmak üzere hayatımızın çeşitli yönlerini kapsıyor. Bunların her birinin ne anlama geldiğini daha derinden keşfetmek, minimalist felsefeyi daha iyi anlamak için iyi bir yol sunuyor.

Duygusal zenginlik: Duygusal deneyimlerimizin ve ilişkilerimizin zenginliğini ifade ediyor. Minimalizm, anlamlı ilişkiler kurmaya ve olumlu duygular geliştirmeye daha fazla odaklanmamız için bizi yüzeysel ve materyalist, dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmaya teşvik ediyor.

Zihinsel zenginlik: Zihinsel zenginlik, sağlıklı ve huzurlu bir zihne sahip olmakla ilgili. Minimalist bir yaşam tarzını benimseyerek, genellikle strese ve kaygıya neden olan hem fiziksel hem de zihinsel aşırı dağınıklığı ortadan kaldırabiliyorsunuz. Bu, huzur, açıklık ve farkındalık duygusunu besliyor ve böylece zihinsel durumunuzu zenginleştiriyor.

Zamansal zenginlik: Zaman en değerli kaynaklarımızdan biri ve minimalizm onun akıllıca ve bilinçli kullanımını teşvik ediyor. Hayatlarımızı basitleştirerek ve gereksiz taahhütleri azaltarak, kişisel gelişim, hobiler veya sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmek gibi bizim için gerçekten önemli olan faaliyetlere daha fazla zaman ayırabiliyoruz.

Fiziksel zenginlik: Zenginliğin bu yönü, sağlığın ve refahın korunmasını içeriyor. Minimalist bir yaşam tarzı bizi bilinçli tüketmeye teşvik ediyor ve bu da genellikle daha sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıklarına yol açarak fiziksel olarak daha zengin bir yaşama yol açıyor.

Çevresel zenginlik: Minimalizm çevremize de yayılıyor. Temiz, düzenli bir yaşam ortamı, yaşam kalitemizi önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca tüketimi ve israfı azaltarak ve gezegenimizin genel sağlığına katkıda bulunarak bir tür çevresel zenginlik de yaratmış oluyoruz.

Finansal zenginlik: Minimalizm öncelikle zenginlik biriktirmeye odaklanmasa da genellikle daha iyi finansal sağlığa yol açıyor. Minimalistler gereksiz harcamaları azaltarak ve isteklerden ziyade ihtiyaçlara odaklanarak daha fazla tasarruf edebiliyor, borçtan kaçınabiliyor ve finansal istikrar sağlayabiliyor.

Dünyanın ultra zengin nüfusu düştü

 

ABD’de milyonerler artık zengin hissetmiyor

 

İşte zenginler için en pahalı 15 şehir

 

Korkuyla yaşayan zenginler kesenin ağzını açtı: Lüks sığınak!

 

İşte zengin sayılmak için gereken servet!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/minimalist-bir-felsefeyle-nasil-zengin-olursunuz/1761126