FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ve Çin arasındaki soğukluk, gerginlik boyutuna çıkalı epey oldu. Kimilerine göre bu iki süper güç bir savaşın eşiğinde. Ancak Beyaz Saray’ın Çin ile ilişkileri yumuşatmak istediğini gösteren işaretler de yok değil.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, NBC News'in anonim yönetim yetkililerine dayandırdığı haberde, Beyaz Saray’ın, büyükelçisinden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le sosyal medyada alay etmeyi durdurmasını istediği öne sürülüyor.
Paylaşımlar, Beyaz Saray’ın mesajlarıyla uyumlu değil
Forbes’tan William Skipworth'un haberine göre, Başkan Joe Biden'ın yardımcıları, ABD'nin Japonya büyükelçisi olarak görev yapan politikacı Rahm Emmanuel'e sosyal medyada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le alay etmeyi bırakmasını söyledi. Bu, Biden Yönetiminin Çin ile ilişkileri hafifletmek istediğinin bir işareti olarak algılandı. İki süper güç arasındaki diplomasi son aylarda giderek endişe verici hale gelirken, Çin ile gerilim ise giderek tırmanıyor.
Biden kendisini büyükelçi yapmadan önce eski Başkan Barack Obama'nın Beyaz Saray özel kalemi ve Chicago belediye başkanı olarak görev yapan Emmanuel, son haftalarda eski adıyla Twitter olarak bilinen X üzerinden Xi'ye yönelik eleştiriler yayınlıyordu.
Emmanuel, Başkan Xi'nin kabine kadrosunun artık Agatha Christie'nin ‘And Then There Were None’ adlı romanına benzediğini iddia ederek birçok üst düzey Çinli yetkilinin ortadan kaybolmasıyla alay etti ve Xi'yi, Kovid-19 ve Hawaii orman yangınları hakkında komplo teorilerini yayarak ‘insan trajedilerini utanmadan siyasi kazanç için sömürmekle’ suçladı.
Biden Yönetimi ilişkileri yumuşatmak istiyor
Biden Yönetimi'nin Çinli yetkililerin tweet'lerden hayal kırıklığına uğradığına inandığını bildiren NBC News'e göre, Biden'ın ekibi Emmanuel'i bu paylaşımların Çin ile gerilimi hafifletmeyi zorlaştırabileceği konusunda uyardığı ifade edildi. Bir Beyaz Saray yetkilisi NBC News'e yaptığı açıklamada, bu paylaşımların ‘bu binadan çıkan mesajlarla uyumlu olmadığını’ söylediğini iletti.
Bu durum, Biden Yönetimi'nin bir dizi yüksek profilli olay ve hesaplaşmanın ardından Çin ile ilişkileri normalleştirmeye çalıştığı bir dönemde ortaya çıkıyor. Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Biden, Çin ile ilişkileri tartışırken kavgacı olmayan bir ton kullanarak, ‘ABD'nin ilerlemenin ortak çabaya bağlı olduğu konularda Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu' söyledi ve ikili ilişkilerin ülkeler arasındaki rekabetin çatışmaya dönüşmemesi amacıyla sorumlu bir şekilde yönetilmesini istediğini belirtti.
Gerilimin perde arkası
Bu arada Hazine Bakanı Janet Yellen gibi üst düzey yetkililer kısa süre önce Pekin'i ziyaret etti. Bu, iki ülke arasında yaşanan birkaç gerilimli olayın ardından gelmişti. Şubat ayında, Montana üzerinde şüpheli bir Çin casus balonu görülmüş ve ordu tarafından okyanus üzerinde düşürülmeden önce ülke çapında seyahat etmişti. Çin, balonun ABD hava sahasındaki varlığının bir kaza olduğunu iddia ederek Washington'un tepkisini ‘saçma ve histerik’ olarak nitelendirmişti. Olay, Bakan Antony Blinken'in Çin ziyaretinin birkaç ay ertelenmesine neden olmuştu.
Haziran ayında Biden'ın Xi'yi ‘diktatör’ olarak nitelendirmesi ise Çin'in öfkeli bir tepki vermesine yol açmış ve ABD'nin Pekin Büyükelçisini resmen azarlamasına neden olmuştu. Bu olaylar, her ülkenin birbirine karşı düşmanca ticaret politikaları, ABD'nin Çin'in insan hakları sicilini onaylamaması ve ülkenin, ABD'nin önemli bir müttefiki olan Tayvan'ın ada demokrasisini ilhak etme arzusuyla tırmanma eğiliminde.
Pentagon'dan 'casus balon' açıklaması: İstihbarat toplamadı
ABD'den Çin'e 'casus balon' kınaması
ABD 'casus balon' ile ilgili 6 Çinli şirketi kara listeye aldı
Biden'dan Hanoi'de Çin mesajları
Biden’dan 'Ekonomi Koridoru’na övgü: Büyük bir anlaşma
Çin'in ABD Büyükelçisi Biden’a güven mektubunu sundu