FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürü Hakan Aran finans dünyasının en önemli medya kuruluşlarından The Banker’da bankanın vizyonu ile ilgili önemli mesajlar verdi. Röportajında sürdürülebilirlik ve teknoloji vurgusunda bulunan Aran, bankanın odak noktasının finansal raporların yanı sıra ülke ekonomisini kalkındırma olduğunu da vurguladı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2021 yılında İş Bankası’nın 17. Genel Müdürü olarak atanan Aran, 2008 yılından bu tarihe kadar da bankanın genel müdür yardımcılığını yapmaktaydı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Aran, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme yüksek lisans programını tamamladı. CEO halen İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bankacılık doktorası yapıyor.
Başarılı CEO, röportajında bankanın dahil olduğu sponsorlukların yanı sıra, dijitalleşme ve sürdürülebilir kalkınma için aldığı sorumlulukların da altını çizdi. Geleceğin finans dünyasına dair öngörülerde bulunan Hakan Aran gelecek yıl 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan İş Bankası’nın holdingleşme girişimini de tekrarladı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın The Banker’daki röportajının ayrıntıları ise şöyle:
Türkiye pazarında faaliyet göstermenin önündeki en büyük zorluklar nelerdir?
Zorluklardan biri karmaşık ve sürekli değişen mevzuat ortamdır. Şu anda, kredi ve mevduat büyümesinin sıkı makro ihtiyati düzenlemelerle şekillendiği bir dönemden geçiyoruz. Ve bu tür önlemlerin potansiyel olarak hafifletilmesinin zamanlaması ve ölçeği konusunda hala belirsizlik var.
Mayıs seçimlerinden sonra, geleneksel politikalara geri dönme taahhüdü, Türkiye ekonomisinin potansiyeline olan güvenin yeniden tesis edilmesinde önemli bir adım olmuştur.
Türkiye’deki karar alıcılar için bir diğer zorluk yüksek ve hâlâ artmakta olan enflasyondur. Enflasyon döviz kuru oynaklığından doğrudan etkilemesinin yanı sıra tüm şirketler için bir maliyet yükü yaratan küresel petrol ve emtia fiyatlarından da etkilenmiştir. Ayrıca, kısa vadede, deprem felaketinin mali denge üzerinde devam eden etkilerini de göz önünde bulundurmalıyız.
İş Bankası son deprem sonrasında müşterilerine nasıl yardımcı oldu?
Milletimiz tüm ülkeyi sarsan depremler nedeniyle 2023 yılına büyük bir üzüntüyle başladı. İş Bankası'ndan altı meslektaşımız, dokuz emekli bankacımızın düzinelerce yakın akrabamız bu trajik felakette hayatını kaybetti. Buna cevaben, İş Bankası, etkilenen herkese kapsamlı yardım sağlamak için çok ciddi bir yardım paketi açıkladı. Depremlerin vurduğu ilk günden itibaren, etkilenen bölgelere gerekli acil yardımları ulaştırdık.
Bizim odak noktamız toplumdur ve sadece finansal sonuçlarımızda değil gelecek için de olumlu bir iz bırakmaktadır.
Bu depremler, bilimsel çalışmaların ne kadar parçalı ve düzensiz olduğunu göstermiştir. Marmara depremine hazırlanmak en önemli önceliklerimizden biridir. Bu tür bir felaket, coğrafi olarak geniş, yoğun nüfuslu ve Türkiye'nin sanayi ekonomisinin kalbinde yer alan İstanbul ve Marmara bölgesini harap edecektir. Böyle bir felaket gelmeden önce banka olarak almamız gereken önlemler üzerinde çalışıyoruz.
Bankanızın sosyal hedeflerini nasıl tanımlarsınız?
İş Bankası, kurulduğu 1924 yılından bu yana sosyal sorumluluklarını yerine getirmek için her zaman çalışmıştır. Odak noktamız toplumdur ve sadece finansal sonuçlarımızda değil, gelecekte de olumlu bir iz bırakmaktır.
Temel başarı kriterimiz, toplumumuzun, ülkemizin ve dünyanın gelişimine ne ölçüde katkıda bulunduğumuzdur. Bu nedenle, ana girişimlerimiz arkeolojiden görsel ve sahne sanatlarına ve spora kadar birçok kültürel alandadır.
Örneğin, ebeveynlerini kaybeden ve maddi sıkıntı yaşayan yetenekli çocuklara eğitim imkanı sağlayan bir kurum olan Darüşşafaka'yı destekliyoruz. Bir diğer örnek de Türkiye'nin erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve doğal yaşam alanlarının korunması vakfı olan Tema'ya 20 yıldır verdiğimiz destektir. Gelecek yıl Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin de sponsoruyuz.
İş Bankası sürdürülebilirliği faaliyetlerine nasıl konumlandırıyor?
Sürdürülebilirlik İş Bankası’nın fonlama misyonu üzerinden DNA’sında kodlanmıştır. Gelişen metodolojileri dikkate aldık ve stratejimizi sürekli olarak güncelledik. Nisan 2022'de Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne (Net-Zero Banking Alliance) katılarak kredi portföyümüzden kaynaklanan etkileri yönetmeye yönelik adımlar attık ve kapsam 3 emisyonlarına ilişkin azaltma hedeflerimizi belirledik. Hedefimiz, kapsam 3 de dahil olmak üzere 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmaktır, bu nedenle müşterilerimizin geçişini destekliyoruz.
Ayrıca, kapsam 1 ve 2 emisyonlarını 2025 yılına kadar %38 ve 2030 yılına kadar %65 oranında azaltmak için hedefler belirledik ve 2035 yılına kadar karbon nötr olmaya kararlıyız. 2030 hedeflerimize şimdiden ulaştık.
Haziran ayı sonu itibarıyla enerji projeleri portföyümüzün dörtte üçünden fazlası yenilenebilir enerji projelerinden oluşuyor. 2022 yılında İş Enerji Yatırımları'nı kurduk. Bu sayede projeleri finanse etmenin veya borç veren olarak hareket etmenin yanı sıra yenilenebilir enerji şirketi olarak da hareket ediyoruz.
Girişimlerimiz karbon emisyonlarını azaltmakla da sınırlı değil. İş Bankası kadın girişimcileri de destekliyor ve beş yıl içinde kadın girişimcilere 100 milyar TL (3,7 milyar dolar) tutarında finansal destek sağlamayı taahhüt ettik.
İş Bankası Türkiye’deki enerjik fintek topluluğuyla nasıl etkileşim kuruyor?
Teknoloji geçmişim var, bu yüzden finteklerle etkileşim kurmak benim için eğlenceli. Fintek camiasında çok aktif olan İş Bankası, Türkiye'de 2016 yılına kadar uzanan start-up ekosisteminin oluşturulması sürecindeki ilk destekçilerden biriydi. Start-up'lar teknoloji ve verilerden yararlanma konusunda oldukça iyidir ve değer yaratma ve problem çözme konusunda bir takıntıları vardır. Bunlar, dijital bir ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma için ihtiyaç duyulan temel faaliyetlerdir. Bu nedenle vizyonumuzu girişimcilerin ve start-up'ların bankası olacak biçimde şekillendirdik.
İş Bankası, bu vizyonu desteklemek amacıyla 2016 yılından bu yana kuluçka programları, inovasyon merkezleri ve risk sermayesi aracılığıyla ekosistem işbirliklerine yatırım yapmıştır. Bu yıl, Workup adlı kuluçka programımızın 11.’sine başlıyoruz. Bugüne kadar 15.000'den fazla start-up başvurdu ve 100'den fazla start-up programdan mezun oldu.
Ayrıca Workup Agri, Workup AI ve Workup Gaming'i de duyurduk. Bugünün ruhunu bilerek yansıtan dikeylere çeşitlendirdik.
İş Bankası, finteklerle olan küresel ilişkimizi genişletmek için Silikon Vadisi ve Şanghay'da iki inovasyon merkezi açtı. İnovasyon merkezleri bize en son teknolojileri iş birimlerine ve operasyonel fonksiyonlara tanıtma fırsatı sunarak bir inovasyon kültürü geliştirmemize yardımcı oluyor. Her unsuru kendi başımıza geliştirmek yerine, bu start-up'ların müşterisi olarak verimliliğimizi ve etkinliğimizi artırıyoruz.
Farklı birimlerdeki çalışanlar yeteneklerimizi geliştirmemize, çalışan deneyimimizi iyileştirmemize ve çalışan bağlılığını artırmamıza yardımcı olan inovasyon merkezlerini ziyaret edebiliyorlar.
Bankanın 'Geleceğin Bankası' vizyonunun ana ilkeleri nelerdir?
Vizyonumuz, müşterilerimize yaşamın tüm evreleri boyunca, finansal hizmetlere ihtiyaç duydukları her yerde ve her zaman sorunsuz ve hiper kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaya devam etmektir.
En öncelikli alanlarımızdan biri açık, bütünleşik veya kesintisiz bankacılıktır. Ekosistemle bütünleşik uygulama programlama arayüzlerimiz sayesinde müşteriler, yenilikçi ürün ve hizmetlerimize e-ticaret platformları, dijital pazarlar vb. gibi birden fazla platform üzerinden kolayca erişebilir. Günlük işlemlerini nerede yürütürlerse yürütülsün, İş Bankası bu işlemlerin arkasında entegre ve sorunsuz bir şekilde yer almaktadır.
Mobil uygulamamız İşCep, geleceğin bankasını yansıtıyor. Zira cep telefonları her şeyin uzaktan kontrolünü sağlıyor. 2007 yılında Türkiye'nin ilk mobil bankacılık uygulaması olan İşCep'i hayata geçirdik. Bugün beş milyon kişi tarafından günde 10 milyon kez ziyaret ediliyor. Uygulama hem perakende hem de ticari işlemlerde 650 işlevden oluşan zengin bir sete sahip.
Geleceğin bankasını inşa etmek için geleceğin müşterisini anlamamız ve beklentileriyle uyumlu olmamız gerekiyor. Bu beklentileri karşılamak ve hatta aşmak için oyunlaştırılmış bir bankacılık deneyimi tasarlıyoruz. 2022 yılında NAYS uygulamasını başlattık ve halihazırda 2,3 milyondan fazla genç kullanıcımız var. En önemlisi de kullanıcıların yarısından fazlası İş Bankası müşterisi değildi.
Yapay zeka ve ChatGPT gibi büyük dil modelleri, benzersiz bir müşteri deneyimi sağlamak için önemlidir. Örneğin, gelecekte sanal asistanımız Maxi sadece müşteri sorularına cevap vermekle kalmayacak, aynı zamanda proaktif olarak müşterilere özel finansal ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bilgiler de sunabilecek. İş Bankası'nın müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını onlar talep etmeden önce anlayan, hatta öngörebilen, ihtiyaç duyulan her yerde ve her zaman gerçek zamanlı tavsiye ve yardım sağlayabilen bir bankacılık deneyimine doğru ilerliyoruz.
İş Bankası gelecekteki büyümeyi nerede öngörüyor?
Gayrimenkul, araç kredisi veya tamamen e-ticaret için olsun, her türlü pazar yeri bir sonraki büyüme kanallarımız olacak. Girişimciler, çiftçiler, küçük yatırımcılar vb. için özel şubelerle orada olacağız. Bankacılığın geleceği şubeler veya mobil bankacılık uygulamaları ile sınırlı kalmayacak, platformlar ve günlük aktiviteler aracılığıyla entegre hale gelecektir.
Web 3.0 teknolojilerinin dahil olmasıyla birlikte merkeziyetsiz finans mümkün olacak ve bu da muhtemelen bugünün baskın sistemi olan merkezi finansı geride bırakacaktır. Geleneksel bankacılığı blockchain ve tokenizasyon ile birleştirmek, daha şeffaf, güvenli ve daha hızlı finansal işlemler sağlayacaktır.
Sürdürülebilirlik de bir büyüme alanı olacak. Yeşil ekonominin ve bu ekonomiye geçişin desteklenmesi İş Bankası'nın temel faaliyetleri olacak ve küresel iklim değişikliğini ele almak, çevre bilincini artırmak ve kadınların toplumdaki konumunu güçlendirmek için gerekli tüm adımları atacağız.
Gelecek yıl İş Bankası'nın 100. yılını nasıl kutlayacaksınız?
Bankanın yüzüncü yılını anmak için yeni bir holding şirketi olan İş Bankası Grubu'nu tanıttık. Misyonumuzu, yüzyıl boyunca çeşitli sektörlerde şirketler kurarak ve bunlara aktif olarak katılarak yerine getirdik ve şimdi tüm bu sübvansiyonları yeni bir kimlik altında birleştiriyoruz.
Bu yeni yapı ile İş Bankası stratejik yatırımlarına devam edecek ve ülke ekonomisini daha da güçlendirmek için daha fazla sektöre açılacaktır. Süreci yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz ve 2024 yılında yeni holding şirketi ortaya çıkacak.
İş Bankası’nın girişimci kadınlara desteği sürüyor
İş Bankası, Metaverse’te Girişimcilik Şubesi ve Nays Alanı açıyor
İş Bankası’ndan girişimcilik dünyasına 100. yıl armağanı: 100. Yıl Girişim Sermayesi