Yazdır

İsviçre'nin büyüme tahmininde düşüş

Tarih: 20 Eylül 2023 - 10:13

İsviçre'de ekonomik büyümenin 2023 ve 2024'te ortalamanın ciddi şekilde altında olması bekleniyor

İsviçre'de hükümet, ülke ekonomisinin bu yıl %1,3 oranında büyümesinin beklendiğini, sanayinin yurtdışındaki zayıf talep ve güçlü İsviçre frangı ile mücadele etmesi nedeniyle büyümenin uzun vadeli ortalamasının önemli ölçüde altında kalacağını öngördüklerini bildirdi.

2023 için yüzde 1,3 olan büyüme tahmini, yüzde 1,1'lik önceki beklentiye göre hafif bir yükselişe işaret etse de yüzde 1,7 olan uzun vadeli ortalama büyüme oranının altında.

Ekonomik İşlerden Sorumlu Devlet Sekreterliği (SECO) 2024 yılı için büyüme tahminini ise haziran ayındaki %1,5'lik beklentisinden %1,2'ye düşürdü.

SECO'dan yapılan açıklamada, "Yıla canlı bir başlangıç yapan İsviçre ekonomisi ikinci çeyrekte durakladı. Sanayi sektörü hem yatırımlarda hem de katma değerde düşüş kaydetti. Mevcut göstergeler önümüzdeki aylarda trendin tersine döneceğine işaret etmiyor" denildi.

SECO, İsviçre frangının değerindeki artışın ve zayıflayan küresel talebin mal ihracatına zarar verdiğini de söyledi.

Ayrıca İsviçre'nin en önemli ihracat pazarı olan Euro Bölgesi'ndeki zayıflığa da dikkat çekerek bu durumun devam etmesini beklediğini belirtti.

SECO, "Sonuç olarak, küresel ekonominin son birkaç yılın zorluklarını atlatması muhtemelen haziran tahmininde varsayılandan daha uzun sürecektir. Dünya genelinde çekirdek enflasyonun beklenenden daha kalıcı olduğu bir kez daha kanıtlanırken, para politikası büyümeyi azaltmaya devam edecektir" dedi.

İsviçre'nin Türkiye'ye altın ihracatı düştü

 

İsviçre Merkez Bankası'ndan dev zarar!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/isvicrenin-buyume-tahmininde-dusus/1760678