Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023 ek yerleştirme süreci başladı. İlk yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına giremeyen adaylar 17 Eylül'e kadar yeniden tercihlerini yapabilecek. Psikolojik Danışman Bahadır Recep Gündüz, adaylara önemli uyarılarda bulundu.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikolojik Danışmanı Bahadır Recep Gündüz meslek yüksek okullarının öneminden ve program mezunlarının hangi meslekleri seçebilecekleri hakkında detaylı bilgi verdi. Gündüz, “Meslek yüksek okulunda eğitim alan gençlerin en büyük avantajı kısa sürede hayata atılmalarıdır. İki yıllık ön lisans eğitim programlarında meslekler hakkında teknik ve uygulamaya dayalı bir eğitim verilir. Atölye, laboratuvar ve çeşitli alanlarda çalışmalar yapan tekniker adayları, alanlarına dair teknik becerilere ve uygulama deneyimine sahip olurlar” şeklinde konuştu.
İş imkanları geniş
Üniversite bünyesinde verilen programlar sonucunda iş olanaklarının geniş kapsamlı olduğunu ifade eden Gündüz mezunların hangi meslekleri seçebilecekleri ve Rumeli Üniversitesi'ne bağlı meslek yüksek okulları hakkında da detaylı bilgi verdi:
"Adalet programından güçlü bir akademik kadrodan alınan eğitim ve zengin ders müfredatı ile donanımlı olarak mezun olan öğrencilerimiz, sınavlarda başarılı oldukları takdirde, yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı, icra müdürlüklerinde, zabıt kâtipliği, infaz koruma memurluğu, mübaşirlik görevlerine atanmaktadırlar. Aşçılık programından mezun olan öğrencilerimiz aldıkları eğitimle gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse özel sektörde faaliyet gösteren çeşitli mesleki branşlarda çalışabilmektedir. İç mekân tasarımı programından mezun olanlar ise mobilya ve dekorasyon atölyelerinin tasarım bölümlerinde, restorasyon firmalarında proje elemanı olarak, aydınlatma tasarım ofislerinde, maket yapım ofislerinde, yapı malzemesi satış sektöründe, mimarlık ve mühendislik ofislerinde çizim elemanı, tasarımcı veya yönetici pozisyonlarında çalışabilirler.’’
Bu programlara ilgi büyük
Meslek yüksek okullarında birçok programa ilginin arttığını belirtilen Gündüz, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Yaşanılan pandemi sağlık sektörünün öneminin bir kere anlaşılmasına, devlet ve özel olmak üzere hastane sayılarının artmasına yol açtı. Bu sebeple sağlık hizmetlerine dair 2 yıllık bir ön lisans programı bitiren sağlık teknikerlerinin iş imkanları arttı ve çalışma sahaları genişledi. Yeni açılan havalimanları bu alanda çalışmak isteyen tekniklere yeni çalışma sahaları oluşturdu. Uçak Teknolojisi, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ve Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği gibi programların önemi ve tercih edilme sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor. Geleceğin meslekleri olarak görülen yazılım ve tasarım alanlarında ise, Bilgisayar Programcılığı ve Grafik Tasarım programları başı çekiyor. Bu bölümlerden mezun teknikler, yazılım şirketlerinde, grafik ajanslarında, reklamcılık şirketlerinde, kurumsal firmaların yönetim bilişim alanlarında iş bulma şansına sahip.”
Sağlık hizmet meslek yüksek okullarının önemi
İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikolojik Danışmanı Bahadır Recep Gündüz, sağlık hizmet meslek yüksek okullarının da öneminin göz ardı edilemeyeceğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:
"Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde 5 bölüm ve 16 programımız bulunmaktadır. Güçlü, dinamik ve alanında deneyimli öğretim elemanı kadromuz ile hata kabul etmeyen sağlık alanında yetkin sağlık personelleri yetiştirmekteyiz. Bu bağlamda üniversitemizin 16 programından herhangi birinden mezun olan öğrencilerimiz meslek hayatlarına tecrübeli şekilde adım atmaktadırlar."