Çin adına çalışan casuslar olduğu iddia edilen iki kişinin tutuklanmasının ardından İngiltere Başbakanı Sunak, Çin Başbakanı Li'ye ‘parlamenter demokrasimize herhangi bir müdahalenin kesinlikle kabul edilemez’ olduğunu ilettiğini söyledi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Hindistan'daki G20 zirvesinde Çin Başbakanı Li Çiang ile yaptığı görüşme sırasında Pekin'in Londra'nın parlamenter demokrasisine herhangi bir müdahalesi konusundaki endişesini dile getirdiğini söyledi.
İngiliz parlamentosunda çalışan bir araştırmacı
Sunday Times, Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklanan kişilerden birinin İngiliz parlamentosunda çalışan bir araştırmacı olduğunu bildirdi. Londra polisi, iki kişinin mart ayında Resmi Sırlar Yasası uyarınca tutuklandığını ve ekim ayı başına kadar polis kefaletiyle serbest bırakıldığını söyledi.
Çin ile diyalog zayıflayabilir
İddiaların, Sunak'ın Çin ile daha fazla diyalog kurma hedefini zayıflatma ihtimali bulunuyor. Başbakan Sunak'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti iktidarı, insan hakları gibi alanlarda eleştirilerini sürdürürken Pekin'le iklim değişikliği gibi konularda temasa geçerek ikili ilişkilerde bir yumuşama arayışındaydı.
Sunak, G20 zirvesindeki görüşmede anlaşmazlıkların olduğu alanları gündeme getirdiğini ancak toplantının ‘mantıklı olan noktalarda’ harekete geçme stratejisinin değerini gösterdiğini söyledi.
Sunak, “Yapılması gereken doğru şeyin, sadece kenarda bağırmak yerine, endişeleri özellikle dile getirmek için bu fırsatı değerlendirmek olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Toplantı sonrası Çin'den yapılan açıklamada casusluk iddiasından bahsedilmedi ancak İngiltere'nin Çin ile genişletilmiş pratik işbirliğini memnuniyetle karşıladığı ve Li'nin ‘iki tarafın farklılıklarını düzgün bir şekilde ele alması gerektiğini’ söylediği belirtildi.
G20 Zirvesi’nde Çin’den ABD’ye itiraz
AB'den G20 mesajı: Daha hızlı ve daha temiz ticaret
G20 sonuç bildirgesinde Ukrayna vurgusu
G20 ülkelerinden Afrika Birliği'ne daimi üye statüsü
G20 Liderler Zirvesi'nde gündem küresel ekonomi