Yazdır

Yeni Zelanda'dan çok uluslu şirketlere ek vergi planı

Tarih: 29 Ağustos 2023 - 11:45

Yeni Zelanda 2025'ten itibaren Apple ya da Amazon gibi çok uluslu şirketler için dijital hizmetler vergisi planlıyor.

Yeni Zelanda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) nezdinde, küresel bir uygulama için yapılan görüşmelerin uzlaşmaya varamamasının ardından, 2025 yılından itibaren büyük çok uluslu şirketlere yönelik bir dijital hizmetler vergisi için yasa çıkaracak.

140'tan fazla ülkenin, Apple ya da Amazon gibi dijital devlerin düşük vergili ülkelerde kâr elde edebilmeleri nedeniyle, hükümetlerin çok uluslu şirketleri nasıl vergilendirebileceğine ilişkin onlarca yıllık kuralları elden geçiren 2021 tarihli bir anlaşmayı önümüzdeki yıl uygulamaya başlaması gerekiyordu.

Ancak teklif geçen ay, Kanada dışında dijital hizmet vergisi uygulayan ülkelerin bu vergileri en az bir yıl daha uygulamamayı kabul etmelerinin ardından geri çekildi.

Yeni zelanda Maliye Bakanı Grant Robertson yaptığı açıklamada, "Çok taraflı bir anlaşmayı desteklemek için çalışmaya devam edecek olsak da, bunu öğrenmek için o zamana kadar beklemeye hazır değiliz" dedi. Her gün yurttaşlaımız adil vergi paylarını öderken büyük çok uluslu şirketler için hiçbir vergi yükümlülüğü olmamasının adil olmadığını düşünüyoruz." dedi.

Önerilen dijital hizmetler vergisi, sosyal medya platformları, arama motorları ve online pazar yerlerinin Yeni Zelanda'daki kullanıcılarından gelir elde eden çok uluslu işletmeleri hedef alacak.

OECD: Dijital hizmetler vergisi donduruldu

 

Dijital hizmet vergisi kalkarsa 560 milyon buharlaşacak

 

Dijital hizmet vergisinde rekor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yeni-zelandadan-cok-uluslu-sirketlere-ek-vergi-plani/1757103