Yazdır

Panama Kanalı'nda kırmızı alarm: Küresel ticaret yavaşlayacak!

Tarih: 21 Ağustos 2023 - 11:46

2021 yılında Süveyş Kanalı'nda yaşanan kargo gemisi krizi, dünya ticaretine ve lojistiğe yönelik büyük bir tehdidi ortaya koymuştu. Ancak şimdi, Panama Kanalı'nda yaşanan benzeri bir kriz, daha büyük çaplı etkileriyle gündeme geliyor.


Şimdiye kadar yapılmış en büyük konteyner gemilerinden biri olan ve tekneden çok yanlamasına bir gökdelen olan Ever Given, Mart 2021'de altı gün boyunca Süveyş Kanalı'nda mahsur kaldığında, dünya çapında nakliyeyi engelledi ve günde yaklaşık 10 milyar dolarlık ticareti dondurdu.

Şimdi, büyük bir gemi filosu şu anda Panama Kanalı'nda dünyanın en kötü trafik sıkışıklığında kalmış durumda. Yeni kriz en az birkaç hafta uzakta olabilir.

Kanaldan geçmek için bekleyen 200'den fazla gemi var ve geçiş, kuraklık nedeniyle sekteye uğruyor.

50 mil uzunluğundaki kanal, yağmur suyuna dayalı. Yeterince yağmur yağmadığında, kanalı kontrol eden yetkililer su tasarrufu yapmak için trafiği azaltmak zorunda kalıyor ve geçişine izin verilenler bunun için daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor.

Günlük trafik şu anda 32 gemi ile sınırlandırılmıştı ve bu, günde 50 milyon galondan fazla su kullanan kanalın tam kapasiteyle çalışması için yeterli su olduğunda yaklaşık 36 olan önceki ortalamadan düşmüştü.

MALİYET BÜYÜK

Geçen ay kuraklık kötüleşirken, kanal yöneticisi Ricaurte Vásquez Morales bir basın toplantısında trafik kısıtlamalarının yıl sonuna kadar devam edebileceğini söyledi ve bunun kanala tahmini 200 milyon dolarlık gelir kaybına mal olacağını ekledi.

Vásquez Morales, bu büyük destekle ilgili düzenleyici ve mali kaygıların ötesinde, kuraklığın aynı zamanda kanalın karşı karşıya olduğu en büyük varoluşsal tehditlerden birini de gösterdiğini öne sürdü.

Temmuz basın zirvesinde "Uluslararası ticaret için uygun bir rota olarak kalmak için başka çözümler bulmalıyız" dedi. "Eğer uyum sağlayamazsak öleceğiz."

WSJ'nin belirttiği gibi, şu an itibarıyla, hem Atlantik hem de Pasifik yakasında kanala girmek için bekleme süresi yaklaşık 20 gün ve bu, bazı nakliye şirketlerinin alternatif rotalar aramasına neden oluyor. Diğerleri ağır ek ücretler ödüyor ve bu da sırasıyla, taşıdıkları malları daha pahalıya mal etmelerine neden oluyor.

Uzmanlara göre, Panama Kanalı'ndaki durum tam bir bataklık ve iklim değişikliğinin kötüleşen kuraklıklarla birlikte birlikte, bu tür sorunlar da giderek daha şiddetli hale gelecek.

HAYATİ ÖNEMDE

Panama Kanalı, Körfez ve Doğu Kıyısı limanlarına giden ABD nakliyatçıları için kritik bir ticaret bağlantısı. ABD, Panama Kanalı trafiğinin yaklaşık yüzde 73′ünü temsil eden toplam ABD emtia ihracat ve ithalat konteynırları ile Panama Kanalı’nın en büyük kullanıcısı. Tüm ABD konteyner trafiğinin yüzde kırkı, her yıl yaklaşık 270 milyar dolarlık kargo ile kanaldan geçiyor. (CNN Türk)

Süveyş Kanalı'nda römorkör battı

 

Suudi Arabistan El Cezire’ye alternatif kanal kuruyor

 

İspanya'yı kuraklık vurdu: 161 yıllık sulama kanalı devre dışı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/panama-kanalinda-kirmizi-alarm-kuresel-ticaret-yavaslayacak/1755817