Yazdır

Mısır’dan döviz transferi formülü: Dolar cinsinden anında emeklilik!

Tarih: 16 Ağustos 2023 - 12:39

Mısır hükümeti, yurt dışındaki vatandaşların ‘paralarını ülkeye döviz olarak transfer etmelerini’ teşvik etmek amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirdi.


Mısır hükümeti, gurbette ikamet eden vatandaşlarını ‘dolar transferlerini artırmaya’ teşvik etmek ve ‘hak sahiplerine dolar cinsinden ek bir emekli maaşı ödeyerek onları sosyal koruma altına almak’ için ‘Anında Emeklilik’ adı altında yeni bir çalışma başlattı.

Yeni uygulama, Mali Denetleme Kurumu, Mısır Ulusal Bankası, Mısır Göç Bakanlığı ve Mısır Hayat Sigortası Şirketi'nin Kahire’de düzenlediği ortak basın toplantısıyla duyuruldu.

Mısır Mali Denetleme Kurumu Başkanı Muhammed Ferid Salih, “Yurtdışındaki Mısırlılar’ın belgeyi dolar üzerinden satın alarak aboneliklerinin başlayacağını” söyledi. Salih, “Böylece emeklilere, tam ve kısmi maluliyet için sigorta teminatı sağlanacak. Ayrıca tasarrufların haricinde, maaş ödemelerinin abonelere ulaşmasını sağlamak için abonelik ve tazminat ödemelerinin dijital otomatik süreçlerle gerçekleşmesi hedeflenmektedir” dedi.

Mısır Hayat Sigortası Şirketi'nin Başkanı Ahmed Abdulaziz de şunları söyledi: “Poliçenin satın alınması, belgenin asgari yaşı 5 olmak üzere 18 yaşından 59 yaşına kadar geçerlidir. Emekli maaşı, müşterinin yaşına ve üzerinde anlaşmaya varılan olgunluk yaşına göre ödenir.”

Mısır'daki Uluslararası Ekonomik Danışma ve Fizibilite Çalışmaları Merkezi Müdürürü Dr. Hüda el-Mellah da, Şarku’l Avsat'a “Anında Emeklilik” sistemine yönelik yaptığı değerlendirmede, uygulamanın Mısır’daki yeni ekonomik düşüncenin ürünü olarak tanımlanabileceğini belirterek, “Belge, özellikle yurtdışındaki Mısırlılardan gelen para transferlerindeki düşüşün ışığında, Mısır'a döviz sağlamaya çalışıyor. Zira Mısır, ülkedeki sabit para biriminin sağlanmasını desteklemek için esas olarak yurtdışındaki gurbetçilerinin tasarruflarına ve para transferlerine güveniyor” diye konuştu.

Mısır Merkez Bankası'nın son verileri, “yurt dışında çalışan Mısırlıların döviz havalelerinin Temmuz 2022 ile Mart 2023 arasında yaklaşık yüzde 26 azaldığını” gösteriyor.

Yurtdışındaki dövizler, Mısır ekonomisi için önemli bir döviz kaynağını temsil ediyor. Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir ekonomik raporun verilerine göre yurt dışındaki Mısırlılardan gelen dövizler, 2021'de ülke gayri safi milli hasılasının yüzde 7,8'ini temsil ediyor.

Dünyanın en büyük emeklilik fonundan dev getiri

 

Maaş bağlanamayan EYT'liler ne yapmalı?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/misirdan-doviz-transferi-formulu-dolar-cinsinden-aninda-emeklilik/1755085