Yazdır

Kremlin'den merkez bankasına gerekeni yap uyarısı

Tarih: 14 Ağustos 2023 - 15:45

Rusya Lideri Putin’in ekonomiden sorumlu yardımcısı Oreşkin, rublenin zayıflamasının ana nedeninin "gevşek para politikası" olduğunu söyleyerek, gerekeni yapması konusunda Rusya Merkez Bankası'na uyarıda bulundu.

Dolar/ruble paritesi bugün 23 Mart 2022’den bu yana ilk defa 100 seviyesini aştı. Rublede yaşanan bu değer kaybı piyasaları sarsmaya devam ederken, Kremlin çevrelerinden Rusya Merkez Bankası'na "gerekli önlemleri alınması için" açık bir uyarı mesajı geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomik konulardan sorumlu yardımcısı, eski Ekonomi Bakanı Maksim Oreşkin, rublenin zayıflamasının ana nedeninin Rusya Merkez Bankası'nın "gevşek para politikası" olduğunu söyledi. Oreşkin, Merkez Bankası'nın elinde, yakın gelecekte durumu normalleştirebilecek her türlü enstürman olduğunu belirtti.

TASS için bir makale kaleme alan Oreşkin'e göre, zayıf ruble ekonominin yeniden yapılanmasını zorlaştırıyor ve nüfusun reel gelirlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Oreşkin, şirketlere ve halka verilen krediler ulusal para biriminin zayıflamasında ve enflasyonun yükselmesinde kilit rol oynadığını, kurumsal kredilerin 9,5 trilyon rubleye, bireysel kredilerin de 3,3 trilyon rubleye yükseldiğini, buna rağmen bütçe açığının sadece 1,5 trilyon ruble olduğunu vurguladı. Putin'in yardımcısı ayrıca, yılbaşından bu yana kamu sektörünün ekonomiden büyük meblağda para çektiğini ve para arzının bundan olumsuz etkilediğini belirtti.

Oreşkin, "Mevcut döviz kuru, temel hedef ve seviyelerden önemli ölçüde saptı ama yakın gelecekte normalleşmesi bekleniyor. Zayıf bir ruble, ekonominin yeniden yapılanmasını zorlaştırır ve nüfusun reel gelirlerini olumsuz etkiler. Güçlü ruble Rus ekonomisinin çıkarınadır" dedi.

Merkez Bankası'ndan açıklama

Rusya Merkez Bankası'ndan “telaşa gerek yok” sinyali geldi. Düzenleyicinin basın servisinden yapılan açıklamada, rublenin başlıca para birimleri karşısında değer kaybetmesinin ülkedeki finansal istikrar için bir tehdit oluşturmadığı vurgulandı.

Açıklamasında, “Bugünkü durum, Rusya’nın finansal istikrarına yönelik bir tehdit oluşturmamaktadır” ifadelerine yer veren Merkez Bankası, ruble üzerindeki olumsuz etkinin, daha önce de açıklandığı üzere ithalat talebinin artması, öte yandan ihracatın değerinde önemli bir düşüş yaşanması nedeniyle gerçekleştiğini hatırlattı.

Rusya MB olağanüstü toplanacak

Öte yandan Rusya Merkez Bankası faiz seviyesini görüşmek üzere yarın olağanüstü bir toplantı düzenleyecek.

Banka yaptığı açıklamada, zayıflayan rublenin, borçlanma maliyetlerinin artırılması çağrılarına yol açtığını belirtti.

Rusya MB'nin politika faiz oranı %8,5 seviyesinde. Banka'nın normal takviminde faiz toplantısı 15 Eylül'de yapılacaktı.

Rusya MB'nin yarın yapacağı toplantının sonucu Türkiye saatiyle 10:30'da açıklanacak

Ruble temmuzda da geriledi!

 

Putin, Rus devlet garantilerinin rubleyle ödenmesine izin verdi

 

Rusya, rubledeki düşüşe çare arıyor!

 

Rusya'da dolar krizi!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kremlinden-merkez-bankasina-gerekeni-yap-uyarisi/1754763