Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, Izvestia gazetesine verdiği röportajda, düzenleyicinin bir sonraki yönetim kurulu toplantısında politika faizlerini artırabileceğini söyledi.
Yıl sonuna kadar politika faiz aralığı için tahminin alt sınırını yüzde 8,5 olarak açıkladıklarını hatırlatan Zabotkin, “Belirlediğimiz alt sınır, faiz oranının yukarı yönlü değişme olasılığına izin veriyor” dedi.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı önceki deneyimler dikkat alındığında, yönetim kurulu toplantısı sonrası faizlerin artırılacağına dair sinyal verildiğinde, muhtemelen bir sonraki toplantıda bunun gerçekleştiğini de kaydederken, para politikasının temel amacının enflasyonu uzun vadede yüzde 4’lük hedef seviyeye getirmek ve istikrara kavuşturmak olduğunun altını çizdi.
Zabotkin, “Nihayetinde bu sorunu çözmek için gereken artış miktarı gerçekleşti” derken, bununla birlikte tüm önkoşullara bakıldığında, faiz oranlarında artışa ihtiyaç duyulmasının kuvvetle muhtemel olduğunu ifade etti.
Merkez Bankası’nın fiyatlarda haftalık yüksek artış kaydettiğini ve bunu ruble kurundaki dalgalanmalara ve iç talepteki büyümeye bağladığını söyleyen Zabotkin, “Şimdi haftalık bağlamda yüksek fiyat artışları görüyoruz ve bu büyük ölçüde döviz kurundaki dalgalanmadan kaynaklanıyor. Ancak son aylarda iç talebin aktif büyümesi de fiyat artışlarına etki ediyor” diye konuştu.
Zabotkin, döviz kurunun fiyatlara yansıma oranının emtia grubuna göre değiştiğini, örneğin meyve ve sebze gibi çabuk bozulan ürünlerde ithalatın daha hızlı düşebildiği ve fiyatlara daha hızlı yansıyabildiğini vurgularken, elektronik ürünlerde ise fiyat artış dalgasının daha uzun süreceğini sözlerine ekledi.
Merkez Bankası Yönetim Kurulu, 21 Temmuz’daki son toplantısında faiz oranını yıllık yüzde 7,5’ten yüzde 8,5’e çıkarmıştı.
Düzenleyicinin faiz oranlarına ilişkin bir sonraki yönetim kurulu toplantısı 15 Eylül’de yapılacak.
Rusya'nın altın ve döviz rezervleri temmuzda artışa geçti
Rusya'dan buğday ihracat vergisine revize
Rusya satın alma gücüne göre dünyanın en büyük beşinci ekonomisi