Yazdır

İklim dostu ekonomi için yılda 1 trilyon dolar gerekiyor

Tarih: 07 Ağustos 2023 - 14:12

Gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğinin toplam maliyeti Dünya Bankası’nın eski yetkililerinden Mari Pangestu’ya göre 1 trilyon ila 3 trilyon dolar civarında

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski bir Dünya Bankası yetkilisi olan Mari Pangestu’ya göre gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uygun dönüşüm için her yıl 1 trilyon dolardan fazla paraya ihtiyacı olacak.

CNBC’nin haberine göre Pangestu konuyla ilgili açıklamasında, “Gelişmekte olan ülkelerin önemli bir iklim dönüşümü geçirebilmesi için bir yılda 1 trilyon dolardan 3 trilyon dolara kadar harcama yapması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Pangestu fonlama eksikliğinin bu ülkelerdeki yüksek karbon emisyonunu düşürmesini ve temiz enerjiye geçmesini zorlaştıracağını söyledi. Ünlü ekonomiste göre söz konusu durum iklimle ilişkili konularda daha fazla ilerleme için bastıran gelişmiş ekonomilerle gelişmekte olan ekonomiler arasında gerginliğe yol açıyor.

Aynı zamanda Endonezya’nın eski ticaret ve turizm bakanı olan Pangestu, “Gelişmiş ülkeler bunun sadece iklimle değil, kalkınma ve iklimle ilgili bir sorun olduğunu göremediği müddetçe bu tartışma devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Kalkınma tabirine özellikle dikkat çeken ünlü ekonomist, “Tüm gerginliğin kaynağı da bu. Bu iki unsuru birbirinden ayıramayız. Vurgulanması gereken anahtar kelime dönüşümdür. Şu anda yüksek emisyondan temiz enerjiye geçişi nasıl sağlıyorsunuz. Önce kaynaklara sahip olmamız gerekecektir” dedi.

Pangestu Hindistan’da yakın zamanda 20 iklim bakanıyla gerçekleştirilen ve önemli bir ilerleme kaydedilemeyen toplantıyı da örnek gösterdi. Temmuz ayı sonlarında yapılan görüşmelerin sonuç bildirgesinde dönüşüm için gelişmekte olan ülkeleri finansman ihtiyacı gibi ciddi sorunlarda fikir birliğine varılamadığı görüldü.

Toplantıya başkanlık eden Hindistan İklim Değişikliği Bakanı Bhupender Yadav enerjiyle ilgili ve bazı hedef odaklı konularda anlaşmazlıklar yaşandığını kabul etti.

Çin’e sert eleştiriler

Temmuz ayındaki iklim toplantıları dünyanın en büyük kirleticilerinin bir araya gelmesi eylül ayında Yeni Delhi’de yapılacak G20 toplantısı ve aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak COP28 Zirvesi öncesinde somut adımlar atılabilmesi için bir fırsat olarak görülüyordu. Herhangi bir anlaşmaya varılamaması çevre aktivistlerinin de sert eleştirilerine sebep oldu.

İklim değişikliği düşünce kuruluşu E3G’den Alex Scott, “Avrupa ve Kuzey Afrika yanıyor, Asya sellerle harap olmuş durumda. Ancak G20 iklim bakanları her geçen gün tırmanan iklim krizini durdurmak için ortak bir yol haritası üzerine uzlaşamadılar” dedi.

Scott, “Suudi Arabistan’ın ve Çin’in enerjinin geçiş yönünü tartışmak için forumun siyasi alanının kısıtladığına dair raporlar, gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını savunma iddialarının karışışında dikiliyor” ifadelerine yer verdi.

Çin’se G20 iklim toplantısında iklim tartışmalarını engellediklerini belirten raporları reddetti ve “ilgili raporların gerçeklere tamamen aykırı olduğunu” söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı toplantının “olumlu ve dengeli sonuçlar elde ettiği” konusunda ısrar etti. Bakanlık açıklamasında “Bununla birlikte, bazı ülkeler jeopolitik konuları bir engel olarak ortaya koydu ve toplantıda bir bildiri imzalamayı kabul edilmedi. Çin bunu üzücü buluyor” denildi.

Ölçek ve aciliyet

Pangestu iklim krizini ele almanın bir “ölçek ve aciliyet” sorunu olduğunu ve tüm paydaşların daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Eski bakan, “Bu çabanın bir kısmı ülkelerin kendi kaynaklarından gelmek zorunda olacak. Ayrıca bunun bir kısmı, maliyeti ve riskleri azaltacak olan çok taraflı kalkınma bankalarından ve diğer kaynaklardan gelmeli. Böylece özel sektörün gelmesini sağlayabilirsiniz” dedi.

Pangestu’ya göre gelişmiş ülkeler fosil yakıtlardan uzaklaşmak ve "kömür santrallerini erken emekliye ayırmak" istiyorlarsa, gelişmekte olan ülkelere daha fazla destek sağlanması gerekiyor:

“Güney Afrika’nın ve Endonezya’nın yakın zamanda yaptığı şey, ‘Ne kadar güzel, bizim erkenden çıkmamızı istiyorsunuz. Peki erken çıkışın maliyetini kim karşılayacak?’ demektir Dönüşümü yapacak olan özel şirketler ve onların zararını telafi etmek zorundasınız. Bunun hukuki tarafı ve finansal tarafı var. Dolayısıyla politikalara ve reformlara gerçekten girmemiz gereken alan burası.”

İklim değişikliği ülkelerin borç ödeme maliyetlerini artıracak

 

ABD'den iklim değişikliğine karşı önemli adım

 

Olağanüstü sıcakların sebebi iklim değişimi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iklim-dostu-ekonomi-icin-yilda-1-trilyon-dolar-gerekiyor/1753676