Ekonomistlerin temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 9,25 artış yönünde gerçekleşirken, ortalama tahmin yüzde 9,86 artış oldu. Ekonomistler, temmuz ayından itibaren döviz kuru gelişmelerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geleceğini, ücret ayarlamaları ile KDV ve ÖTV artışlarının da etkisiyle yılın ikinci yarısında enflasyon eğiliminin yeniden yükselişe geçeceğini tahmin ediyor.
Foreks Haber'in 14 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, temmuz ayı için yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 47,51, ortalama ise yüzde 48,28 artışa işaret etti.
TÜFE'de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 14,75 ve yüzde 8,57 şeklinde oluşurken, yıllık tahminlerde ise tahminler yüzde 54,90 ve yüzde 46,59 bandında oluştu.
Haziran ayı TÜFE verisi, aylık yüzde 4,03 artış beklenirken, yüzde 3,92 artış yönünde açıklanmış ve yıllık enflasyon yüzde 38,21 seviyesinde gerçekleşmişti.
Ankette, 2023 sonu TÜFE medyan tahmini yüzde 61,60 olurken, ortalama tahmin yüzde 61,92, maksimum ve minimum beklentiler ise yüzde 74,40 ve yüzde 52,20 olarak gerçekleşti.
6 ekonomistin 12 ay sonrasına yönelik medyan TÜFE beklentisi ise yüzde 47,50 artış oldu. Maksimum tahmin yüzde 58,00, minimum tahmin ise yüzde 38,20 artış oldu.
Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE C Endeksi'ne ilişkin anket sorusunu, 6 ekonomist yanıtladı. C Endeksi'nde aylık beklenti yüzde 8,80, yıllık beklenti yüzde 55,00 artış yönünde oluştu. Ankette, tahmin aralığı aylık bazda yüzde 14,60 ile yüzde 8,00 aralığında, yıllık bazda ise yüzde 6320 ila yüzde 43,00 bandında gerçekleşti.
7 ekonomistin katılım sağladığı 2023 sonu dolar/TL kuru anketinde, medyan tahmin 29,8800 olurken, ortalama tahmin 29,5643 oldu. Kur için en yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla, 31,0500 ve 27,5700 olarak gerçekleşti.
Akbank Baş Ekonomisti Çağlar Yüncüler, haziran ayında Türk lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki ilk yansımalarına rağmen, yıllık enflasyonun gerilemeye devam ettiğini; özellikle ayın ikinci yarısındaki kur artışının enflasyona yansımasının sınırlı kaldığını hatırlattı.
Yüncüler, temmuz ayından itibaren döviz kuru gelişmelerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geleceğini vurgulayarak, "Kur geçişkenliğine ek olarak, ücret ayarlamaları ile KDV ve ÖTV artışlarının da etkisiyle yılın ikinci yarısında enflasyon eğiliminin yeniden yükselişe geçeceğini öngörüyoruz. Özellikle, maktu ÖTV düzenlemesi sonrası önemli oranda artan akaryakıt fiyatlarının, girdi maliyetleri kanalıyla dolaylı etkileri yüksek olacaktır. Dolaylı yansımaların öncelikle ulaştırma hizmetleri ve gıda fiyatlarında hissedilmesini bekleriz ki bazı illerde, şehir içi ulaşım, taze meyve-sebze ve ekmek gibi kalemlerde yukarı yönlü fiyat ayarlamalarının başladığını görüyoruz." dedi.
Baş Ekonomist Yüncüler, enflasyon beklentileri ile ilgili olarak, "Ayrıca geçmiş deneyimlerimizden hareketle, beklentilerin çıpalanamadığı yüksek enflasyon dönemlerinde, maliyet geçişkenliğinin güçlendiğini ve fiyatlama davranışlarının bozulduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla yakın dönemdeki enflasyonist şokların, maliyet kaynaklı dolaylı etkilerinin yanında beklentiler kanalıyla ikincil etkileri de görülecektir." değerlendirmesinde bulundu ve bu kapsamda vergi ayarlamalarının tüketici enflasyonuna toplam etkisinin 5 puanı aşacağını tahmin etti. Yüncüler, Temmuz ayı ile birlikte yıllık enflasyonun artış eğilimine gireceği ve yıl sonunda %60 civarına ulaşacağı bir görünümün mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz 2023 tarihli Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde öncü göstergelerin, maliyet gelişmelerinin etkisiyle Temmuz ayında genele yayılan yüksek fiyat artışlarının gerçekleştiğine işaret ettiğini belirtirken, buna bağlı olarak, yıllık enflasyonun da önemli ölçüde yükseleceğinin tahmin edildiği ifade edilmişti. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün gerçekleştirdiği 'Enflasyon Raporu' sunumunda enflasyonda zirveyi yüzde 60 civarında beklediklerini kaydetti.
Temmuz ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz Perşembe günü saat 10:00'da açıklanacak.
TCMB enflasyon beklentilerini yükseltti
Bakan Şimşek: Enflasyonu düşürme tedbirlerimiz sürüyor