FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
40 ve 60 yaş arasındaki bireyleri ifade eden X kuşağı jenerasyonu finansal sorumluluklar arasında sıkışıp kalmış durumda. Yaşlanan ebeveynlerinin bakımı, çocuk bakımı, yükselen fiyatlar döneminde gündelik harcamalarla mücadele ve emeklilik için oluşturulması gereken birikim X kuşağının omuzlarındaki yükün sadece bir kısmı.
Bankrate’in mayıs ayı araştırmasına göre X kuşağı bireylerin %60’ı parasal konuların mental sağlıklarını kötü etkilediğini belirtiyor. Bu oran diğer bütün kuşaklardaki ortalamaların çok üzerinde. Üstelik söz konusu oran bir yıl öncesinde de X kuşağı için %46 seviyesindeydi.
X kuşağı birçok uzman tarafından ‘sandviç jenerasyonu’ olarak adlandırılıyor. Zira harcamalar ve diğer finansal ihtiyaçlar birikirken X kuşağı aynı zamanda servet biriktirme yılları için kritik bir dönemi yaşıyorlar. Bu yaş grubu için paranın mental sağlık problemlerine sebep olmasının en önemli sebebi ise çalışma hayatından elde ettikleri paraları bin bir türlü cambazlıkla ihtiyaçlara yettirerek uygun bir biçimde harcamak zorunda kalması.
X kuşağı emeklilik yaşı yaklaşmasına rağmen anketlere göre henüz gereken birikimi sağlayabilmiş değil. Bankrate araştırması X kuşağı bireylerinin yaklaşık yarısının (%45) emeklilik tasarruflarının ciddi derecede gerisinde kaldığını söyledi. Ankete göre enflasyon ortamı da bireylerin emeklilik birikimine katkı sağlamasını engelledi.
Bu yaş grubundaki bireyler acil durum tasarrufları konusunda da kendilerini iyi hissetmiyor. X kuşağı bireylerinin yarısından fazlası (%62) acil durum birikimlerinin yetersiz olduğundan şikayetçi. Araştırmaya göre bu kişilerin %22’si ise hiçbir acil durum tasarrufuna sahip değil.
X kuşağı neden finansal stres yaşıyor?
Yaşlı veya çocuk bakımı gibi bakım harcamaları, emeklilik tasarruflarının gecikmesi ve artan enflasyon uzmanlara göre X kuşağının üzerindeki stresin en önemli sebepleri arasında.
Finansal terapist ve finans koçu Lindsay Bryan-Podvin, X kuşağı için, “Bu nesildekiler baby boomerlar ve Y kuşağı arasında kalan insanlar. Finansal kaygı söz konusu olduğunda birçok zorlayıcı taleplerle karşı karşıyalar. Birçoğunun çocukları ve yaşlanan ebeveynleri var ve bu yüzden hem gençlere hem de yaşlılara bakım sağlayabilmek arasında sıkışıp kalmış durumdalar” ifadelerine yer verdi.
Ancak X kuşağının finansal anksiyetesinin temellerini daha iyi anlayabilmek için Bryan-Podvin’e göre daha büyük resme bakmak gerekiyor. Zira X kuşağının ekonomisini göz önünde bulundurulduğunda 1990’ların sonunda dot-com balonu patladığında iş gücüne giriş yaptıkları görülüyor. Üstelik aynı nesil 20 yıldan kısa bir süre içerisinde 2008 Küresel Finans Krizi’yle karşı karşıya kaldılar. Aynı nesil kariyerlerinin son döneminde de korona virüs resesyonuyla mücadele etmek zorunda kaldı.
Bryan-Podvin, “Her 25 yılda 3 kez vuruldular ve bu onlar için büyük finansal aksiliklere yol açtı” diyor.
Birçok X kuşağının servetinin büyük bir kısmı gayrimenkul varlıklarına dayanıyor. Ancak bu kuşak konut krizinden sert bir şekilde etkilense de Pew Araştırma Merkezi raporuna göre kriz sırasında kaybettikleri serveti geri kazanan tek nesil olmayı başardı. X kuşağı hane halklarının net serveti kriz sonrasında çalışmaya devam etmeleri sayesinde yüzde 115 arttı. X kuşağı aynı zamanda kriz sırasında kaybettiği konut varlıklarını da geri kazanabilen tek nesil. Pew Araştırma Merkezi'nden yapılan analiz, X kuşağı ev sahiplerinin tipik ev sermayesi seviyesinin 2010'dan bu yana iki katına çıktığını gösteriyor.
Küresel Finans Krizi’nden bu yana servetlerini geri kazansalar da X kuşağı diğer nesillere kıyasla finansal açıdan güvende hissedemiyor. Bankrate anketine göre, X kuşağı bir gün finansal bağımsızlığa ulaşabileceği konusunda genç nesillere göre çok daha az kendine güveniyor. Bryan-Podvin bu güvensizliğin sadece finansal faktörlere bağlı değil aynı zamanda psikolojik ve kültürel faktörlere bağlı olduğunu belirtiyor. Özellikle de kadın X kuşağı üyeleri için...
Finans uzmanı, “Doksanlardaki bireysel finans kitapları tamamen gayrimenkul, kazandığından daha azını harcamak ve dayanıklı bireyciliğin önemi ile ilgiliydi. Kadınlar da popülerleştirilen bir feminizm tarzıyla yetiştirildi ve bu her şeye karşı dayanıklı olmaları ve şikâyet etmemeleri öğretildi. X kuşağı bu eşsiz stres faktörlerine sahip” açıklamasında bulundu.
İş yerinde eğlenmek, Y kuşağının verimini artırıyor
Z kuşağı ChatGPT’yi kopya için mi kullanıyor?