Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılması konusunda yaşanan gerilimlerin ışığında Rusya'dan yeni bir hamle geldi. Rusya Tarım Bakanlığı, 19 Temmuz itibariyle buğday ve meslin (buğday ve çavdar karışımı) ihracatına ilişkin verginin ton başına 2 bin 989,6 rubleden 3 bin 022,6 (33 dolar) rubleye çıkaracağını bildirirken, arpa ihracatındaki verginin de sıfır oranlarında sabit kalacağını açıkladı. Mısır ihracatında ton başına vergi ise bin 237,4 rubleden bin 923,2 rubleye yükseltilecek.
Gazetemru'da yer alan habere göre, buğday için ihracatta vergi oranı, ton başına 233,3 dolardan hesaplanırken, vergi oranları, arpa için ton başına 170,7 dolar ve mısır için ton başına 203,8 dolar gösterge fiyatı temelinde hesaplandı.
Yeni vergi oranları 25 Temmuz’a kadar geçerliliğini koruyacak.
Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, hükümetin buğday, arpa ve mısır üzerindeki ihracat vergisi hesaplamalarında ABD doları yerine Rus rublesinin kullanılacağı kararnameyi imzalamıştı.
Daha önce tahıl ihracatı üzerindeki vergileri dolar cinsinden hesaplayarak duyuran hükümetin temmuz itibariyle vergi hesaplamalarını ruble üzerinden yapacağı vurgulanan hükümet açıklamasında, yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Rusya’dan ihraç edilen hububat, ayçiçek yağı ve küspe üzerindeki ihracat vergisi hesaplarında tek para biriminin ruble olacağı bildirildi.
Rusya'dan Tahıl Anlaşması açıklaması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin tahıl anlaşmasına katılımını askıya almayı ve anlaşmada Rusya’yı ilgilendiren kısmın yerine getirildiğinde anlaşmaya geri dönmeyi düşündüğünü söylemişti.
Ukrayna tahılının ihracatının sağlanmasına yönelik imzalanan tahıl anlaşmasındaki şartların uygulanmadığına işaret eden Putin, “Birleşmiş Milletler ile yapılan bu anlaşmada Rus çıkarlarının dikkate alınması gereken noktaları vardı. Lojistik, sigorta, ürünlerimizin ödemesiyle ilgili nakit akışı ve diğer birçok nokta. Bunu vurgulamak istiyorum, hiçbir şey yapılmadı. Bu tamamen tek taraflı bir oyun. Ama yetti artık.” dedi.
Putin, söz konusu duruma rağmen anlaşmayı kendi iradeleriyle defalarca uzattıklarını ifade etti.
Rusya’nın anlaşmadaki katılımını sonlandırabileceğini kaydeden Putin, “Eğer herkes bize verilen tüm sözlerin yerine getirileceğini yineliyorsa, bırakın bu vaatleri yerine getirsinler. Biz de bu anlaşmaya hemen katılacağız. Önce uzatma, sonra vaatleri yerine getirme seçeneği artık Rusya’ya uygun değil. Önce taahhütlerin yerine getirilmesi öncelikli olsun, ardından da bizim katılımımız gelir.” ifadelerini kullandı.
Tahıl anlaşmasının uzatılması için Moskova ne istiyor
Erdoğan: Putin ile tahıl koridorunun uzatılması konusunda hemfikiriz
Putin'den "tahıl anlaşması" açıklaması
Rusya, buğdayda ihracat vergisini yeniden düşürüyor
Buğdayda ihracat vergisine düzenleme