FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İşverenlerin çalışanları ofise döndürme planlarının geri tepmesiyle, hibrit çalışma modeli iş dünyası için yeni normale dönüştü. McKinsey tarafından hazırlanan bir rapora göre ofise katılım Kovid-19 pandemisi öncesindeki seviyenin %30 altında kaldı.
CNBC’nin haberine göre McKinsey ortaklarından Brian Vickery araştırmaya ilgili açıklamasında, “Hibrit çalışan ve haftada sadece birkaç gün ofise giden büyük bir nüfus var” diyor. Firma araştırmayı New York, San Francisco, Londra ve Tokyo gibi dünyanın dört bir yanındaki dokuz büyük şehirde gerçekleştirmiş.
Vickery, “Anketin bize söylediği şey bu çalışma sisteminin katılımcıların gelecekte olmasını istediği sisteme çok yakın olduğudur” dedi. Araştırmaya göre birçok şirket kendileri için en iyi olabilecek çalışma yöntemini tercih etmek için kararı bireysel çalışma ekiplerine bırakıyor
Ofise dönüş talepleri düştü
Çalışma sistemlerindeki esneklik ofis alanı talebinin de azalmasına yardımcı oluyor. McKinsey öngörülerine göre 2030’a kadar ofis alanı talebi şehirlerin çalışma karakteristiğine göre 2019’daki talebin %20’sine kadar düşebilir. Bunun en büyük sebeplerinden biri uzaktan ve hibrit çalışma sistemleri olsa da daha az ofis alanına daha fazla masa yerleştirilmesi trendi ve otomasyona geçiş gibi değişimler de analize dahil edildi.
Daha az ofis alanı talebi şirketlerin gayrimenkul varlıklarını yeni çalışma alışkanlıklarına nasıl uyduracaklarını düşünmesine sebep oluyor. Ekipler halinde çalışmak ve üretkenliği artırmak esnek çalışma yöntemlerini savunan çalışanların sahaya dönmesi için verilen en ikna edici sebepler olarak öne çıkıyor. Ancak birçok ofis alanı çalışanların ihtiyaçlarını tam olarak karşılamıyor.
Çalışanlar gürültüden ve dikkat dağıtıcı etmenlerden arındırılmış ve bu sayede bağımsız çalışabilecekleri alanlara sahip olmak istiyor. Mimarlık firması Gensler’in Genel Müdürü Jordan Goldstein bu tür alanlar yaratmanın “iş performansı için kritik öneme sahip” olduğunu belirtiyor.
Goldstein ayrıca “toplantı eşitliği” olarak adlandırılan bir konuya da dikkat çekiyor. Goldstein, "duvarda 42 inçlik bir düz ekran televizyonla donatılmış dört ila altı kişilik bir odalık toplantı salonlarının günleri geride kaldı" diyor. Bunun yerine, işverenlerin sanal ve fiziksel ofisleri bir araya getiren bir ortam oluşturmasını öneriliyor.
Dalga etkisi: İnsanlar evlerinden taşınıyor
Ofis kültüründeki değişim, insanların yaşamayı seçtikleri yerleri de değiştirdi. McKinsey’e göre Mart 2020’den sonra taşınan ve ankete katılan bireylerin %20’si taşınmalarının evde daha sık çalışabilmeleri sayesinde mümkün olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, San Francisco, Houston ve New York'un Manhattan ilçesindeki mahalleleri incelediler ve insanların pahalı, ofislerin çevrede yoğun olduğu mülklerinden taşınıp çıkıp daha ucuz olanlara taşındıklarını buldular.
Perakende talebi değişiyor
Pandemiyle birlikte bireylerin alışveriş yapma modelleri de değişti. Uzaktan ve hibrit çalışanlar ofis çevrelerinde daha az vakit geçirme eğilimi gösteriyor.
Bir diğer McKinsey ortağı Jan Mischke, “Perakendeciler iş modellerini yeniden düşünmeli“ diyor. Zira özellikle ofis yoğun mahallelerde yaya trafiği ve harcamalar azaldıkça internet alışverişleri de perakendecilerden daha fazla pazar payı almayı sürdürecek. Mischke, “2030 yılında perakende camekan dükkanlara olan talep 2019’dan daha düşük olacak” dedi.
McKinsey ortağı, “Artık ne olması gerekeceğinin nispeten daha açık olduğunu, yeterli netliğe sahip olduğumuzu düşünüyoruz” dedi. Mischke büyük şehirlerin pandemi sırasında daha güvenilir olduğu kanıtlanan karma kullanıma uygun alanların yaratılması gerektiğini sözlerine ekledi.
"Hibrit çalışma ruh sağlığına iyi geliyor"
Hibrit çalışmada en doğru yöntem
Walmart ünlü milyarderin kiracısı oldu
Evden çalışma İngiliz gençlerini hasta etti!