Merkez Bankası'nın makroihtiyati sadeleşme süreci çerçevesinde 25 Haziran’da menkul kıymet tesisi yükümlülüğü için yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirilen TL ağırlığı, zorunlu karşılıklar için de aynı seviyeye çekildi. Bankalar bu TL oranının altında kalırlarsa yüzde 5 zorunlu karşılık ayırmak zorunda kalacaklar.
22 Haziran 2023 tarihli PPK kararında mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin, etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir anlayışla sadeleştirileceği ifade edilmiş ve bu kapsamda ilk adım 25 Haziran’da atılarak kamuoyuna duyurulmuştu.
TL payına göre ilave zorunlu karşılık uygulamasında da hedef oran, 25 Haziran’da atılan ilk adımı tamamlayıcı şekilde, yüzde 57 olarak güncellendi. Bunu tutturamayan bankalara yine yüzde 5 zorunlu karşılık yükümlülüğü olacak.
ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR?
Zorunlu karşılık oranı mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak TCMB'de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran TCMB tarafından kararlaştırılır. Zorunlu karşılıklar para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir.
Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur.
Merkez Bankası'ndan TL'ye dönüşüm kararı
Merkez Bankası'nın rezervleri arttı
Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme
Merkez Bankası rezervlerden döviz satışını sonlandırıyor