FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisinin geleceğine dair senaryolar geçen yıldan bu yana her ne kadar resesyon öngörüsü merkezinde yoğunlaşsa da, büyüme tahminleri bu anlatıyı boşa çıkarıyor gibi görünüyor.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2 gibi hızlı bir büyüme yolunda olduğu öngörülüyor. GSYİH tahminleri istikrarlı büyümeye işaret ediyor ve resesyona dair çok az ipucu veriyor.
Tahminler yüzde 2’de buluşuyor
MarketWatch’tan Jeffry Bartash’ın haberine göre, ABD ekonomisi, yılın ilk üç ayında şaşırtıcı bir şekilde yüzde 2'lik güçlü bir oranda büyüdü ve bu performansın yeni sona eren ikinci çeyrekte de devam etmesi bekleniyor.
En son Wall Street tahminlerine göre, gayri safi yurt içi hasılanın, Nisan’dan Haziran'a kadar olan dönemde de yüzde 2 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. GSYİH, ABD ekonomisi için en belirleyici parametre kabul ediliyor.
Atlanta Fed’in yakından takip ettiği GDPNow tahmini ise ikinci çeyrek büyümesini yüzde 2,2 olarak sabitliyor. Belki de en önde gelen Wall Street tahmin şirketi olan S&P Global ise ekonominin yıllık yüzde 1,8 oranında büyüyeceğini öngörüyor.
Wall Street'teki diğer tahminlerin çoğu ise yüzde 1 ila yüzde 2 arasında değişiyor. Ancak Temmuz sonunda GSYİH raporu açıklanana kadar bu tahminlerin dalgalanma yaşaması muhtemel gözüküyor. Henüz açıklanmayan bir avuç ekonomik raporun da nihai tahminleri değiştirebileceği belirtiliyor.
Güçlü tüketici harcamaları
Herkesin merak ettiği soru ise “Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları arasında sıkışmış bir ekonominin şaşırtıcı direncinin arkasında ne var?” Bu soruya verilecek en makul cevap ise güçlü tüketici harcamaları. Gerçekten de ABD ekonomisi için güçlü tüketici harcamaları ekonominin bel kemiğini oluşturuyor.
Harcamaların, artan ücretler, fazla tasarruflar ve Sosyal Güvenlik yardımlarındaki büyük artıştan güç alarak ilk çeyrekte iki yılın en hızlı oranında arttığı gözleniyor. Bu harcama dalgasının muhtemelen zirveye ulaşmadığı ise öngörüler arasında.
İş gücü piyasası
BMO Capital Markets'tan kıdemli ekonomist Jennifer Lee, “İstihdam piyasası sıkı kaldığı sürece, tüketicilerin geliri var demektir ve ekonomi büyümeye devam edebilir” diyor. Firma, ABD'nin ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 1 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.
ABD ekonomisi için iş gücü piyasası, bir güç sahası anlamına geliyor. İşletmeler hala hızlı bir şekilde işe alım yapıyor ve çalışanları kendilerine çekmek için daha fazla ödeme yapmaları gerekiyor. Artan ücretler ve güçlü iş güvencesinin birleşimiyse Amerikalılara daha fazla harcama yapma konusunda güven veriyor.
Raymond James'in baş ekonomisti Eugenio Aleman, “2019'un tamamına kıyasla 2023'ün ilk beş ayında istihdamın yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduk” diyerek pandemiden önceki son tam yıla kıyasla bugünün güçlü iş gücü piyasasına işaret ediyor. ABD ekonomisinin bu yıl Mayıs ayına kadar 1,6 milyon yeni iş yarattığı ve işsizlik oranını yüzde 4'ün altında tuttuğu görülüyor. Bu hafta hükümetin Haziran istihdam raporunu yayınlaması bekleniyor. Ekonomistler, ABD’nin iş gücü piyasasına 240.000 yeni iş daha eklediğini tahmin ediyor.
Aleman, ekonominin yüksek enflasyonu bastıracak kadar yavaşlaması ve Fed'in tekrar faiz oranlarını yükseltmekten vazgeçmesini sağlaması için iş gücü piyasasının önemli ölçüde soğuması gerektiğini söylüyor. Aleman, “İstihdamın gücü ile faizlerin düşeceğini öngörmek çok zor. İstihdam yavaşlamalı” diyor. Aleman, GSYİH'nın ikinci çeyrekte yüzde 1,3 oranında artacağını tahmin ediyor.
Fed için en iyi iki senaryo
Fed için en iyi iki senaryo ise işe alımların ve enflasyonun birlikte yavaşlaması. Yine de çoğu insan çalıştığı işte devam ettiği ve işsizlik oranı düşük kaldığı sürece, ekonomi ya büyümeye devam edebilir ya da çok kısa ve hafif bir durgunluk yaşayabilir.
Wells Fargo'dan kıdemli ekonomist Sam Bullard, “İş gücü piyasasının esnekliği, potansiyel tasarruf anlamına gelir. Bu, ekonomiye yumuşak iniş imkanı sunuyor” diyor. Bullard, daha yüksek faiz oranlarının bir resesyonu tetiklemeden enflasyonu söndürdüğü senaryodan bahsediyor. Ancak Fed’in, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yalnızca bir kez yumuşak iniş yaptığını not etmek gerekiyor.
Yine de Bullard, resesyon olasılığının daha yüksek olduğuna inanıyor. Well Fargo, GSYİH'nın ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 1,1 ve üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 1,4 artacağını, ardından kademeli olarak zayıflayacağını ve gelecek yıl negatife döneceğini tahmin ediyor.
Comerica'nın baş ekonomisti Bill Adams ise resesyonun daha erken başlamasını öngörüyor. Bunun başlıca nedeni olarak Adams şunları söylüyor: “İşletmeler, özellikle geçen yıl faiz oranlarındaki keskin artış göz önüne alındığında, fazla stoklardan kurtulmak için üretimi kıstılar. Daha az üretim, aynı zamanda daha az işe alma ve belki de daha fazla işten çıkarma anlamına geliyor. Yani Fed'in faiz artırımları reel ekonomiyi beslemeye başladı.”
Plante Moran Financial Advisors'ın baş yatırım sorumlusu Jim Baird de aynı fikirde. Baird, “Belki resesyon ertelenir ancak yine de bundan kaçınmanın zor olacağını düşünüyorum. Fed, bunu yapana kadar faiz oranlarını yükselterek ekonomiyi çökertme eğiliminde” diyor.
Yellen: ABD'nin resesyon olasılığı düştü
Piyasalarda, resesyon ve enflasyon ikilemi
Her 4 Amerikalıdan 3’ü resesyon korkusundan para biriktiriyor
Yellen: Ekonomimiz düşünülenden daha dirençli olduğunu kanıtladı
S&P, küresel ekonomi büyüme tahminini yüzde 2,9'a çıkardı