Yazdır

Sivas Olayları'nın 30'uncu yılında anma

Tarih: 02 Temmuz 2023 - 10:40

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verildiği 37 kişinin hayatını kaybettiği olayların 30'uncu yılında anma programı düzenlendi.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle; 33 aydın, 2 otel görevlisi ile olaylara karışan 2 kişi olmak üzere toplam 37 kişi hayatını kaybetti.

Olayların 30'uncu yılında anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Kentteki ilk anma programı, valilikçe yapıldı. Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Koç, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AK Parti İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ünal Karataş, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan heyet, valilik binasından Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne yürüdü. Heyet, bina içinde 2 Temmuz 1993'te yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bırakarak, dua etti.


'SEVGİ VE HOŞGÖRÜ İKLİMİNİ TEKRAR İNŞA EDECEĞİZ'

Burada konuşan Sivas Valisi Şimşek, "Bugün, 2 Temmuz. Bundan tam 30 yıl önce, bu mekanda yaşanan acı olayın yıl dönümü. Bizler de bu vesileyle bu mekana gelerek, burada hayatını kaybeden canlar için karanfil bıraktık. Dua ettik, Allah'tan rahmet diledik. Hepsinin mekanı cennet olsun. Allah, rahmet eylesin inşallah. Tabii bu acı hepimizin ortak acısı. Tüm Sivas'ın acısı, tüm Türkiye'nin acısı. Burada hayatını kaybeden her bir vatandaşımızın acısını her birimiz yüreğimizde hissediyoruz. Ve hep hissedeceğiz ve bundan sonra da bu tür müessif olayların yaşanmaması adına hepimize düşen çok önemli görev ve sorumluluklar var. Birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmeyi, birbirimize daha da yakınlaşmalıyız. Sevgi ve hoşgörü tohumlarını tekrar yeşertmeliyiz ki; aramıza nifak sokmak isteyen şer güçler fırsat bulamasınlar. Yüzyıllardır bu topraklar hep barış ve hoşgörü toprakları olmuştur. Hangi inançtan, hangi mezhepten olursa olsun insanlar, bir arada kardeşçe yan yana yaşamışlardır. Yine bu toprakların sesi olmuş, bu topraklarda yaşamış Aşık Veysel gibi, Pir Sultan Abdal gibi, Ruhsati gibi ozanlarımız da bizlere hep barış, hoşgörü ve sevgi mesajları vermişlerdir ve hep bu öğütlerde bulunmuşlardır. İnşallah bu mesajlarını doğru algılayıp, bizler de o yönde adımlar atacağız. Birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştireceğiz. Sevgi ve hoşgörü iklimini tekrar inşa edeceğiz ve hep diri tutacağız. İnşallah Bizlerden sonraki nesillere barış dolu, sevgi dolu bir dünya bırakmış olacağız" dedi.

MADIMAK MÜZESİ TALEBİ

Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin ise hayatını kaybedenleri rahmetle andığını ve katillerini de lanetlendiğinin belirterek, "Tabii ki bu olay, bütün Sivas'a mal edilemez, Sivaslılara mal edilemez. Bu olay, bir grubun çıkardığı bir olay. Ama şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Madımak'a üzülmek için Türkiye'de Alevi olmamıza gerek yok. Başbağlar'a üzülmek için Türkiye'de Sünni olmamıza gerek yok. İnsan olmamız yeterli sevgili dostlar. Hepimiz birer insan evladı olarak doğuyoruz. Mesele insan olabilmekte. Kimimiz insan olmadan bu dünyadan göçüp gidiyor. Tabii bu ve buna benzer olayların tekrar yaşanmaması için birlikte barış ve kardeşlik fikrinin yaşanması için elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti göstermek durumundayız. Kapıda Bilim ve Kültür Merkezi yazılı. Lütfen bu konuda yasama ve yürütmeden arz ediyoruz, talep ediyoruz. Bu ismin değişmesi, Madımak Müzesi olarak buranın yeniden dizayn edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

BİNA ÖNÜNE AİLELER KARANFİL VE GÜLLER BIRAKTI

Valilik programının ardından olayda hayatını kaybedenlerin aileleri ile siyasi partiler, çeşitli sivil toplum kuruluşları, Alevi ve Bektaşi derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla Seyrantepe Mahallesi'nde toplanan kortej, Mevlana Caddesi güzergahını kullanarak kent meydanından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında en önde, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ellerinde fotoğraflarla ilerledi. Bilim ve Kültür Merkezi önüne gelen ölenlerin yakınları, burada bina önüne fotoğraflarla birlikte gül ve karanfiller bıraktı. Etkinliğe katılan yaklaşık 6 bin kişi, eski otel binası önünde saygı duruşunda bulunarak, olayda ölenlerin isimlerini okudu.

'MÜZE OLANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Aileler adına olayda hayatını kaybedenlerden Murat Gündüz'ün babası Mehmet Gündüz Bilim ve Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı.
Gündüz, "1993'te bütün gençler ve demokrat insanlar Pir Sultan Abdal yoldaşları buraya semah dönmeye gelmişlerdi. Maalesef 30 yıldır bu acıyı bize yaşatanlar kahrolsun. Onun için biz buradan ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak utanç müzesi olana kadar mücadelemiz devam edecek. Sizlerin sayesinde hep beraberce bu mücadeleyi vermek zorundayız. Birlik beraber olmak zorundayız. Örgütlenmek zorundayız. Her geçen gün karanlığa gidiyoruz. Bu karanlık bizi yutacak. Birlik beraberlik olmazsak bu bizi yutar arkadaşlar" dedi.

Düzenlenen anma etkinliğine Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) adına ise Grup Başkanı Özgür Özel önderliğinde, CHP Meclis İdare Amiri Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin Kadın Kolları Genel Başkan Aylin Nazlıaka, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Ankara Milletvekili Murat Emir, Antalya Milletvekili Aliye, Ankara Milletvekilimiz Aliye Ersever, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Sivas İl Başkanı Haydar Öztürk ile çevre illerin il başkanları katıldı.

ÖZEL: ACILARDAN DERS ÇIKARIYORUZ

Bilim ve Kültür Merkezi binası önüne karanfil bırakan CHP heyeti adına konuşan Grup Başkanı Özgür Özel, Sivas'taki büyük acının 30'uncu yılını geride bıraktıklarını belirterek, "Sivas'taki büyük acının, büyük dramın Sivas'ta yaşanan büyük cinayetin otuzuncu yılında 30 yıl önceki acıyı her birimiz yüreklerimizde hissederek Cumhuriyet Halk Partisi grup başkanı olarak ben buradayım. 30 yıl önce Madımak'ta büyük bir insanlık suçu işlendi. Ardından bütün Türkiye Sivas'a adalet gelmesi için, Madımak'ın hesabı sorulması için tek yürek oldu. Yıllar süren hukuk garabetlerinin sonunda bir insanlık suçu olmasına rağmen mahkeme başkanının zaman aşımı uygulamasıyla bugün ülkeyi yöneten devrin başbakanının 'Zaman aşımı pek çok dava uygulanıyor. Buna niye uygulanmasın' demesiyle, sonuçlarından duyduğu memnuniyeti söylemesiyle artık bu mahkeme milletin vicdanına ve bu düzenin, bu devranın döndükten sonraki gerçek adalete kaldı. O güne kadar biz adalet bayrağını taşımaya ve Sivas'ın hesabının sorulacağı güne kadar burada olmaya devam edeceğiz. Tam burada, 'Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak' sloganı atıldığını biz unutmadık. Sivas katliamı herhangi bir katliam değildir. Sivas Kongresi'ne atfedilen cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu şehirde cumhuriyetin yıkılmasına niyet etmişlerin, cumhuriyete meydan okumasıdır. Hepimize meydan okumasıdır. Bu ülkenin her birisi değeri olan Alevisine, Sünnisine, Kürt'üne, Türk'üne bu farklılıkların yarattığı güce inat, bu farklılıklardan fay hatları yaratmaya çalışanların, o fay hattının üzerinde tepinerek siyaset yapanların, kutuplaştırma siyasetinin mimarlarına bu milletin Anadolu irfanının, bu milletin farklı renklerinin, kardeşliğinin ve bu ülkede türkü yapanların, türkü yapanları yakanlardan güçlü olduğunun yeminine tanıklık etmeye geldik. 30 yıldır ediyoruz. Bundan sonra da tanıklık etmeye devam edeceğiz. Bugün Sivas'taki insanlık suçu için buradayız. 3 gün sonra Erzincan'da Başbağlar'daki insanlık suçu için orada olacağız. Acıları yarıştırmıyoruz. Acılardan husumet değil acılardan ders çıkarıyoruz. Bu ülkedeki tüm acıları. Tüm insanlık suçlarını, tüm hak ihlallerini birlikte sahipleniyoruz ve hep beraber bu acının karşısında bir dakikalık saygı duruşuna iştirak ediyoruz" diye konuştu.

SARIGÜL: TOPLUMSAL BARIŞA İHTİYAÇ VAR

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise, "Türkiyemizde bir toplumsal barışa ihtiyaç var. Kardeşlik hukukuna ihtiyaç var. İncinsen de incitme demeye ihtiyaç var. Düşmanınızın bile insan olduğunu unutmayın demeye ihtiyaç var. Size ağır gelen sözü başkasına söylemeyin demeye ihtiyaç var. Türkiye'mizde seçim süreci bitti. Artık gerginliğe gerek yok. Ayrıştıran değil, mutlaka bütün eleştirileri almamız lazım. Onun için de evrensel hukuk kurallarının uygulanması lazım. Barışa, özgürlüğe, demokrasiye, insan haklarına, bireyin mutluluğuna her zamankinden daha büyük önem var. 30 sene önce bu binanın içerisinde canlar ne yazık ki hunharca katledildi demiyorum, yakıldı, düşünebiliyor musunuz? Bunun acısı her geçen gün içimizde daha da fazla büyüyor. O nedenle bir toplumsal barışı, bir kardeşlik hukukunu, mutlaka da Madımak Oteli'nin müze olmasını özellikle ve özellikle çok arzu ediyoruz. Burası çok önemli bir yerdir. Toplumsal barış için, kardeşlik hukuku için bayrağımıza bağlı, toprağımıza bağlı ulusal birliğimizden ayrılmayan din farkı, dil farkı, ırkı, kültür farkı, mezhep farkı gözetmeyen toplumsal bir barışa, bu toplumsal barışı ve kardeşlik hukukunu parlamentoda sağlamak için canla başla çalışacağız" dedi.
Anma programı, konuşmaların tamamlanmasının ardından son buldu. Grup geldiği güzergahı kullanarak Bilim ve Kültür Merkezi önünden ayrıldı. Etkinlikler sırasında geniş güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.

Karamollaoğlu: Madımak hadisesi tekrar araştırılmalı

Danıştay'dan Madımak kararı: Yanan ile yakan aynı yerde olmaz

Madımak katliam raporunda flaş gelişme!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sivas-olaylarinin-30uncu-yilinda-anma/1747458