İsveç Başbakanı'ndan Kuran yakılması olayıyla ilgili ilk yorum geldi. İsveç Başbakanı Kristersson başkent Stockholm'de önceki gün cami önünde Kuran-ı Kerim yakılması olayıyla ilgili olarak konuştu, "Bazı şeylerin yasal olması illa ki uygun oldukları anlamına gelmiyor" dedi.
Kurban Bayramı'nın ilk günü İsveç'te 37 yaşındaki Salwan Momika'nın başkent Stockholm'ün Södermalm bölgesindeki caminin önünde Kuran-ı Kerim yakmasının yarattığı infialle ilgili Başbakan Ulf Kristersson ilk kez açıklamalarda bulundu. Basın toplantısında konuşan Kristersson sükunet çağrısı yaptı, "Bu eylemin sonuçlarının ne olacağını söylemek zor" dedi.
Momika'nın Irak asıllı olması nedeniyle ülkeye iadesini talep eden Bağdat'ta İsveç Büyükelçiliği'nin basılmasını da değerlendiren Kristersson, "Başka ülkelerdeki İsveç büyükelçiliklerinin yasadışı olarak basılması tabii ki kesinlikle kabul edilemez" ifadesini kullandı.
"Yasal demek, uygun demek değildir"
Öte yandan Momika'nin eylemini kast ederek diğer insanlara hakaret etmenin hiçbir sebebi olmadığının altını çizen İsveç Başbakanı, "Bazı şeyler yasal diye bu onların illa ki uygun eylemler olduğu anlamına gelmiyor" mesajı verdi.
Ülkede ocak ayında aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi sonrası Türkiye'nin itirazı nedeniyle iyice zora giren NATO üyeliğinin bu son olaydan sonra akıbetinin ne olacağı da sorulan Kristersson, "Bence şu an doğru şeylere odaklanmalıyız. İsveç'in NATO üyesi olması önemli. Uğraşmamız gereken önemli ve büyük meselelerimiz var" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, ocaktaki Kuran yakma olayından sonra ülkede ifade özgürlüğü olduğunu ama bunun, hükümetin ya da kendisinin bu ifadeleri desteklediği anlamına gelmediğini söylemişti.
Eylemci Momika yeniden Kuran yakmayı planlıyor
Bu arada Alman basınının İsveç'te yayın yapan Expressen'den aktardığına göre Momika 10 gün içinde bu kez Irak Büyükelçiliği binası önünde yine Kuran yakmayı planladığını, bununla birlikte Irak bayrağı da yakmayı düşündüğünü söyledi.
NATO Genel Sekreteri: Anlıyorum ama illa ki yasadışı diyemeyiz
Bununla birlikte NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de konuya ilişkin açıklamalar yaptı. Dün basın toplantısında konuşan Stoltenberg bu olayın insanlara hissettirdiklerini anladığını, Kuran yakmanın ofansif bir eylem olduğunu ama bunun illa da yasadışı olduğu anlamına gelmediğini söyledi.
İsveç'te geçen ay düzenlenen NATO karşıtı protestoları da değerlendiren Stoltenberg, "Hoşlanmıyorum. Ama aynı fikirde olmama hakkını savunuyorum. Bu da ifade özgürlüğünün bir parçası" dedi. Şu anda kendisi için önemli olanın İsveç'in üyelik sürecini nihayete erdirmek olduğunu belirten Stoltenberg, "Kısa süre önce (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile konuştum. Gelecek hafta Belçika'da üst düzey toplantı yapma kararı aldık" ifadesini kullandı. (SPUTNIK)
İsveç'te Kuran'ı Kerim yakma yasağı kaldırıldı
Erdoğan'dan İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına sert tepki
Kılıçdaroğlu'ndan İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki
Bakan Fidan, Kur’an-ı Kerim’e karşı İsveç’te yapılan eylemi lanetledi
İsveç’in NATO’ya girmeye niyeti yok