Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 15 seviyesine çıkarırken para politikasında kademeli geçiş sinyali verdi.
Kararda sıkılaşma gerekçesi olarak, "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir" ifadeleri kullanıldı.
Karar metninde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi. Metinde parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliğinin artacağı belirtildi.
Kademeli geçiş mesajı
TCMB'nin karar metninde ihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi için de kademeli geçiş mesajı verildi.
Konuyla ilgili olarak metinde "Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır" ifadeleri kullanıldı.
Cari denge vurgusu
Metinde cari dengeye yönelik de mesajlar verildi. TCMB bu konuda fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımların desteklenmeye devam edileceğini ifade etti.
TCMB politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyeceğini de söyledi.
TCMB'nin karar metninde enflasyon görünümüne ilişkin olarak şu yorumlar yer aldı:
Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.
Yabancı kurumlardan gelen beklentiler yüzde 20-25 aralığındaydı
Son günlerde analizlerini paylaşan yabancı kurumların beklentilerinin farklılaştığı görülüyordu.
Son dönemde müşterileriyle analizlerini paylaşan yabancı kurumlar arasında yüzde 40'a varan faiz tahminleri yapıldı. Yabancılar arasında en temkinli tahmini yapan kurum yüzde 14 ile Standard Chartered oldu. En şahin beklentiyi ise yüzde 40 ile Goldman Sachs yapmıştı.
Fakat genelde yabancı kurumlardan gelen beklentiler yüzde 20-25 aralığında toplanmıştı. (Bloomberg)
Merkez Bankası faizi 650 baz puan artırdı
Piyasaların TCMB faiz kararına tepkisi ne oldu?