Reuters tarafından yapılan bir ankete katılan ekonomistlerin yarıdan fazlası, Japon yeni'nin Amerikan doları karşısında 145 seviyesine kadar gerilemesi halinde Japonya hükümeti ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) 'un müdahalede bulunacağını öngördüler.
Ankete katılanların %96'sı BOJ'un yarın yapacağı toplantıda politikasını korumasını beklerken, yaklaşık yarısı ise temmuz veya eylül ayında getiri eğrisi kontrolünde bir ince ayarla birlikte gevşemenin geri çekileceğini öngördüler.
Anketin sonuçlarına göre, 28 ekonomistin 15'i (%54), yenin Amerikan doları karşısında 145'nin altına düşmesi durumunda hükümet ve BOJ'un uyarı yayınlayacaklarını veya döviz piyasasına müdahale gibi adımlar atacaklarını belirttiler. 12 ekonomist ise bir müdahaleyi tetikleyecek seviyenin 150 yen olduğunu savundular.
S&P Global Market Intelligence'ın Baş Ekonomisti Harumi Taguchi, "Yerli firmaların zayıf-yen tolere edebilirliği, güçlü turist talebi sayesinde arttı, ancak keskin bir yen düşüşü, yumuşak dış talep nedeniyle zayıf yenin faydasının neredeyse görünmez hale gelmesi nedeniyle üreticileri zorlayabilir." şeklinde konuştu.
Analistler, yenin hızla değer kaybetmesi durumunda veya değer kaybının iç talebi uzatma ve hanehalkının satın alma gücünü sıkıştırma korkusu yaratması durumunda politika yapıcıların müdahalede bulunabileceğini belirtti.
Zayıf yenin BOJ politikasına etkisiyle ilgili ayrı bir soruda, dokuz ekonomist (%31), merkez bankasının kararlarının doların 145 yeni geçmesi halinde etkilenebileceğini belirtirken, 10 kişi BOJ kararlarının etkileneceği eşiği 15, 3 kişi 155 ve 2 kişi ise 160 ve üzeri olarak tahmin etti.
Japonya'nın döviz rezervleri azaldı
Japonya'da büyüme beklentileri aştı
Japonya'da üretici fiyatlarında artış yavaşladı