FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımın en eski tartışmalarından biri ‘teknik analiz mi temel analiz mi’ sorusudur. Bu sorunun doğru bir cevabı olmasa da her iki analiz çeşidi de diğer analizi seçenler tarafından genellikle kötülenir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknik analizi bir çeşit falcılık olarak gören temel analizciler bir tarafta yer alırken, temel analizi fiyat hareketlerini arkadan takip ettiği için anlamsız bulan teknik analizciler diğer tarafta yer alır. Oysa bu iki analiz yönteminin bir arada kullanılması, hem mümkün hem de getiri anlamında en makul seçenek olarak öne çıkar.
ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, teknik analiz ve temel analizi detaylı şekilde tanımlıyor ve yatırımcılara, hangisine ya da her ikisine birden odaklanarak yatırım yapmaları gerektiği noktasında destek oluyor.
Temel analiz
Temel analiz, bir yatırımın gerçek değerine bağlı şekilde ne kadar değerli olduğunu belirleme yöntemidir. Şirket hisse senetleri, varlıkları, nakit akışı, büyüme potansiyeli, fikri mülkiyet ve piyasadaki değerli her şeyi içeren işleri doğrultusunda değerlenir.
Temel analiz, mevcut hisse senedi fiyatı ile dayanak şirketin toplam değeri arasındaki varyansa dayalı olarak bir şirketin değerini ölçerek ne zaman alım veya satım yapılacağına dair zamanlama kararları vermeyi amaçlar. Temel analizi kullanan bir yatırımcı, gerçek değer, zamanla daha fazla fiyatlandırıldığı için hisse senedi fiyatının gelecekte daha fazla yükseleceğine inanan bir şirketin değeri için iyi bir fiyat isteyen yatırımcıdır.
Temel analiz kullanan bir yatırımcı, şu anda doğru bir şekilde fiyatlandırılmayan, gelecekte yüksek büyüme potansiyeline sahip bir hisse senedi satın alabilir veya düşük bir hisse senedi fiyatı büyük bir fırsat olarak görüldüğünde, iyi bir şirketi harika bir fiyata satın almaya çalışabilir.
Mevcut bir hisse senedinin değeri bir yatırımcının görüşü olsa da, temel analizi kullanan yatırımcının amacı, bir şirketin mevcut fiyatına karşı gelecekteki potansiyel fiyatını görmek için bir şirketin kazanç ve satış eğilimini tahmin etmektir. Temel analiz, hisse senetleri, para birimleri, emtialar, gayrimenkuller ve değerli metaller gibi tüm finansal piyasalarda kullanılabilir çünkü tüm bu yatırım araçlarının bir tür temel değeri vardır.
Bir varlığın içsel değerini etkileyecek her şey temel analizle ölçülür. Temel analiz, hisse senetlerine fiyat, değer, büyüme ve nakit akışı açısından bir işletmeyle aynı şekilde bakar. Temel analiz, girişleri fiyata kıyasla değeri ön plana çıkararak ölçer ve yatırımının temelleri kalıcı olarak değiştiğinde çıkış zamanlamasını ve fiyatını belirler.
Teknik analiz
Teknik analiz sadece fiyat hareketine ve hacmine odaklanır. Teknik analizin en iyi kullanımı, gelecekteki fiyatı tahmin etmeye çalışmak değil, en az dirençli yolu belirlemek, bundan sonra ne olacağına dair olasılıkları ölçmek ve iyi bir risk/ödül oranı için bir fiyat giriş seviyesi belirlemektir.
Saf fiyat eylemi, yatırımcıların ve trader’ların daha önce fiyat seviyeleri etrafında nasıl hareket ettiklerinin ve gelecekte nasıl alım ve satım kararları verebileceklerinin bir göstergesi olarak kullanılır. Teknik göstergeler fiyat hareketinin türevleridir ve ayrıca eğilimleri, aşırı alım/satış seviyelerini, momentumu, sapmaları, ortalamadan sapmaları ve işlem aralıklarını ölçmek ve nicelleştirmek için kullanılır.
Teknik analizle alım satım, grafik modellerindeki fiyat hareketine, trendlere, destek ve direnç seviyelerine ve hacmin bir grafikte nerede gerçekleştiğine odaklanır ve ne tür bir piyasa ortamında olunduğunu tanımlar. Teknik analiz kullanan bir yatırımcı hem pozisyona giriş hem de çıkış için fiyat hareket sinyalleri oluşturur.
Teknik bir analistin amacı, geriye dönük test, ileriye dönük test veya geçmişteki gerçek alım satım sonuçlarına dayalı ortalama kayıp karşısında ortalama kazanç temelinde pozitif bir beklentiye sahip bir fiyat hareketi sistemi oluşturmak olmalıdır.
Temel ve teknik analizi birleştirme
Odak noktası fiyat eylemi olduğundan, teknik analiz bir hisse senedinin veya yatırım aracının temellerini dikkate almaz. Bununla birlikte, bir izleme listesi oluşturma sürecinde temel analiz dikkate alınabilir. Böylece yatırımcı, iyi temellere dayalı olarak hangi menkul kıymetlerin alım satımını yapacağını seçebilir ve ardından teknik fiyat hareketine dayalı olarak ne zaman alım ya da satım yapacağına karar verebilir.
Bir yatırımcı ya da trader, her ikisinin de güçlü yanları olduğu için temel veya teknik analize odaklanmayı veya her ikisinin bir kombinasyonunu seçmeyi tercih edebilir. Temel bilgiler size hangi yatırım araçlarını alacağınızı söylerken teknik bilgiler size ne zaman alıp satacağınızı söyler.
Hedge fonlar için teknik analiz ne ifade ediyor?
Teknik analizde yapılan en yaygın 10 hata
Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji
Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi
Alım satım stratejinizi işlevsiz kılan 10 hata