Seçimlerinden ardından Türk lirasının dolar karşısında yaşadığı düşüş, yabancı ekonomistlerin de gündemine girdi
Financial Times, CNN ve CNBC’ye konuşan uzmanlar, Türkiye’nin mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilir olmadığını belirtti. Uzmanlar gidişatı kestirebilmek için yeni oluşacak ekonomi yönetimini beklemek gerektiğine işaret etti.
‘Mevcut politika duruşu sürdürülemez hade’
Financial Times’ın ‘Ekonomistler sürdürülemez politikalar konusunda uyarıda bulundukça Türk Lirası zayıflıyor’ haberinde, yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyona rağmen düşük faizde ısrar ettiği hatırlatıldı.
Haberde görüşlerine başvurulan Capital Economics analisti Liam Peach, “Mevcut politika duruşu sürdürülemez hale geldi. Türkiye çok düşük faizlerle, çok gevşek maliye politikasıyla ve döviz rezervini yakarak uzun süre devam edemez” dedi.
Goldman Sachs ekonomisti Clemens Grafe ise rezervlerin “lira oynaklığının keskin bir şekilde arttığı önceki seviyelere yakın” olduğunu söyledi.
Turizm gelirlerinden kısa vadeli bir destek
Uzmanlara göre, liranın önümüzdeki haftalarda daha hızlı düşmesi durumunda Türkiye ekonomisi bu durumdan daha fazla etkilenebilir. Ancak kimi ekonomistler Türkiye’nin önünde bir miktar döviz finansmanı fırsatının hâlâ bulunduğu görüşünde.
FT’ye göre analistler, Erdoğan’ın Orta Doğu ve Rusya’daki müttefiklerinden yeni finansman sağlayabileceğini ileri sürüyor. Teneo danışmanlık şirketinden Wolf Piccoli, Erdoğan’ın bu yaz turizm gelirlerinden kısa vadeli bir destek alacağı görüşünde.
'Giderek daha zorlayıcı’
Bazı ekonomistler ise Erdoğan’ın yabancı yatırımcılar tarafından iyi bilinen isimleri geri getirerek yeni bir ekonomi ekibi atayabileceğini belirtti.
Citigroup ekonomisti İlker Domaç, “Seçimlerin geride kalmasıyla birlikte, tüm gözler ekonomi ekibinin bileşiminde ve ilk politika tepkisinin güvenilirliğinde olacak” diye konuştu. Domaç ayrıca Merkez Bankası’nın faizleri ‘özellikle yılın son çeyreğinde ve sonrasında’ enflasyonun çok altında tutmasının ‘giderek daha zorlayıcı’ olacağını belirtti.
'Erdoğan’ın zaferi Türk lirası üzerinde baskıyı artırdı'
CNN’in konu ile ilgili haberinde ise Rabobank kıdemli makro stratejisti Benjamin Picton, “Erdoğan’ın zaferi Türk lirası üzerinde daha fazla baskı yarattı” değerlendirmesinde bulundu.
Tellimer ekonomisti Hasnain Malik, “Erdoğan’ın kazanması hiçbir yabancı yatırımcı için rahatlık sunmuyor. Sadece en iyimser olanlar, Erdoğan’ın ortodoks politikalara geri dönmek için siyasi olarak yeterince güvende hissetmesini umabilir” dedi.
'Liranın zayıflayacağına dair yaygın bir beklenti var'
Standard Chartered Bank analisti Steven Englander ise CNBC’nin “Street Signs Asia” programında verdiği demeçte, “Önümüzdeki aylarda liranın zayıflayacağına dair yaygın bir beklenti var” dedi.
Englander, Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından yoğunlaşması gereken “birçok ekonomik sorun” olduğunu da sözlerine ekledi.
Dün ortodoks ekonomi politikalarına dönülüp dönülmeyeceği konusunda değerlendirmelerde bulunan Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki de ekonomik kırılganlıklar nedeniyle bu seçeneğin olası olduğunu belirtmişti.
Baziki şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ekonomik kırılganlıklardaki artış göz önüne alındığında yılın sonlarına doğru ekonomi politikalarında ortodoksiye doğru bir kayma bekliyoruz. Ancak bu hamle muhtemelen ekonominin ihtiyaç duyduğu şeyin gerisinde kalacaktır.
Bu, kısa vadede büyüme için daha iyi olabilir, ancak muhtemelen para birimini daha da aşağı çekecek, enflasyonu artıracak ve ekonominin uzun vadeli beklentilerini azaltacaktır.” (Sözcü)
Seçim sonrası iş dünyasının beklentisi neler?
Rusların Türkiye turu talebine 'seçim' etkisi