1992-1995 yılları arasındaki Bosna savaşında onbinlerce cana kıyılırken çok sayıda tarihi eser de yok edildi. Bunlardan biri de Mostar'da 16. Yüzyıl'da Osmanlı tarafından yaptırılan Mostar Köprüsü. Köprü, savaş sırasında Hırvat güçleri tarafından bilinçli bir şekilde açılan ateşle yıkılmıştı. İşte o anlar 30 yıl sonra ilk kez yayınlanan video ile yeniden gündeme geldi.
Mostar Askerleri Birliği (JOB) ve Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezinin ilk kez paylaştığı kayıtta, Bosna Hersek'teki savaş zamanında yıkılan Mostar Köprüsü'nün, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) birliklerinin konuşlandığı taraftan çekilmiş görüntüleri kamuoyuna gösterildi.
HIRVAT BİRLİKLERİ EN HASSAS NOKTALARI HEDEF ALDI
Yapılan yazılı açıklama, Hırvat birliklerinin köprünün yıkılma anını kayıt altına aldığı belirtilirken, "Görüntüde Hırvat birliklerinin köprünün en hassas noktalarını nasıl hedef aldıkları gözler önüne seriliyor." ifadelerine yer verildi.
Bosna Hersek'in güneyindeki tarihi Mostar Köprüsü, 1993'te Hırvat birlikleri tarafından yıkılmıştı
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) May 6, 2023
Tarihi Mostar Köprüsü'nün 30 yıl önceki yıkılma anına ait yeni görüntü paylaşıldı https://t.co/4vVG7VOIK1 pic.twitter.com/uSiGdhgrbs
Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezi Müdürü Safet Orucevic de kayıtlara tesadüfen ulaştıklarını söyleyerek, "Çatışma ve savaş kelimelerini çok kolay kullanabilenler görüntüyü mutlaka izlemeli ve Bosna Hersek ile Mostar'ın neler yaşadıklarını görmeli." dedi.
Bu arada, Mostar yakınlarındaki Hum tepesine konuşlanmış Hırvat askerler tarafından çekilen görüntüde, Mostar Köprüsü'ne yapılan isabetli atışların ardından askerlerin kutlama ve Boşnaklara hakaret söylemleri duyuluyor.
TARİHİ MOSTAR KÖPRÜSÜ, YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Bosna Hersek'teki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olan Mostar Köprüsü, Mimar Hayreddin tarafından 1566'da inşa edildi.
Savaşta HVO'ya bağlı topçu birliklerinin, 8 Kasım 1993'te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, bir gün sonra saat 10.16'da yıkıldı.
Asırlar boyunca farklı kültür ve medeniyetleri birbirine bağlayan bu köprünün yıkılması, Bosna'daki savaşta dünya kamuoyunun en fazla tepkisini çeken olaylardan biri olurken birçok ülke bu yapılana sessiz kalmadı.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülke ve uluslararası kuruluşların desteğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004'te görkemli bir törenle açıldı.
UNESCO DÜNYA MİRASI
Mostar Köprüsü, iki yakasına uzanan eski Mostar şehriyle 2005'te UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.