FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzmanlar, ABD ekonomisinin borç krizi açmazından çıkamaması ve temerrüde düşmesi halinde dünya ekonomisini bir felaketin beklediğini belirtiyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, yüksek enflasyon, faiz artışları ve resesyon korkularının yanı sıra borç krizi açmazını çözmekle uğraşan ABD ekonomisinin temerrüde düşmesi halinde dünya ekonomilerini de bir felaketin beklediğini öngörüyor.
Dünya ekonomisi için de bir felaket
Surrey Üniversitesi Uluslararası Ticaret Profesörü Juan Carluccio’nun ABD borç tavanı hakkında kaleme aldığı yazı da, bu öngörü tarafında yer alıyor. Carluccio, tarihsel veriler ışığında özellikle gelişmekte olan ekonomilerin buna benzer süreçlerde ne kadar olumsuz etkilendiklerine vurgu yapıyor.
ABD borç tavanı, ABD ulusal hükümetinin borç alabileceği para miktarına bir sınır koyuyor. ABD hükümet harcamaları, daha fazla borçlanmadan karşılanamayacak seviyelerde. Bu da, ABD’nin taahhütlerini önümüzdeki ay ödeyemez hale gelebileceğini gösteriyor. Yüksek açıklar, vergi indirimlerindeki uzun vadeli eğilimlerin ve pandemi sonrası düşük büyüme gösteren bir dünyada benzeri görülmemiş harcamaların bir birleşimi niteliği taşıyor.
ABD borcunun temerrüde düşmesi hem ABD hem de dünyanın geri kalanı için bir felaket anlamına geliyor. Kanıtlar, temerrüde düşen ülkelerin resesyonlardan, devalüasyonlardan, işsizlikten ve enflasyon artışlarından geçtiğini gösteriyor. Yakın tarihteki büyük temerrütlerin gelişmekte olan ekonomileri ilgilendirdiği görülüyor. Bu duruma en iyi örnekler, 90'larda Rusya veya daha yakın zamanlarda Arjantin ve Lübnan olarak gösterilebilir.
Oyunun kuralları değişebilir
Ancak ABD, dünyanın en güvenli borçlularından biri olarak kabul edilen dünya ekonomisinin en büyük oyuncusu konumunda bulunuyor. ABD hazineleri ve dolar, başlıca ‘güvenli varlıklar’ olarak kabul ediliyor. İnsanların özellikle de belirsizlik dönemlerinde sığınak olarak satın aldıkları varlıkların bunlar olduğu biliniyor. Olası bir temerrüdün, bu dengeleyici rolü baltalaması ve dünya ekonomilerini bilinmeyen bir bölgeye götürerek oyunun kurallarını değiştirmesi en muhtemel senaryo gibi duruyor.
Bununla birlikte, böyle bir durumun gerçekleşmesi de pek olası gözükmüyor. Bunun en önemli nedeni, kötü senaryonun kimsenin çıkarına olmaması. Bu yüzden Cumhuriyetçilerin borç tavanını yükseltmeyi kabul etmesi muhtemel gözüküyor.
Küresel belirsizlik artıyor
Yine de durum, muhtemelen Cumhuriyetçilerin taleplerini kabul etmesi gerekecek olan Biden'ın konumunu belirgin şekilde zayıflatıyor. Bu durum bile, zaten karmaşık olan küresel ekonomik gidişata daha çok belirsizlik katıyor. Borç tavanını yükseltmek için Fed'den yardım istemek gibi alternatif çözümlerin ise enflasyonu daha da artırmak ve uzun vadede daha kötü sonuçlar doğurmak gibi olasılıkları içermesi nedeniyle kötü fikirler olduğu kabul ediliyor.
Moody's'ten borç limiti krizine ilişkin 3 farklı senaryo
Borç krizi çıkmazı resesyonu derinleştirebilir
Yellen'dan borç limiti uyarısı: 1Haziran'da nakit sıkıntısı yaşanabilir
ABD Hazinesi borçlanma tahminini yükseltti
Dünya Bankası'ndan borç krizi çağrısı