Dünya Altın Konseyi'nin yılın ilk çeyreğine yönelik hazırladığı talep raporuna göre, Türkiye'nin altın talebinde olağanüstü seviyede artış görüldü. Raporda, Türkiye'nin külçe ve sikke formunda altın yatırımı yılın ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye çıktığı belirtildi.
Konseyin verilerine göre Türkiye'de ilk çeyrekte altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre beşe katlandı. Bloomberght'nin haberine göre, bir önceki çeyreğe göre ise altın talebinde yüzde 32'lik artış izlendi. Toplamda talebin 3 milyar dolara (58 milyar lira) ulaştığı görüldü.
Konseyin değerlendirmelerine göre Türkiye'de tasarruf sahipleri enflasyonun devam etmesi nedeniyle altında güvenli liman alımları yaptı.
Altın talebinde küresel tabloya bakınca Türkiye'nin geldiği seviye de dikkat çekti.
Konseyin verilerine göre aynı dönemde küresel olarak külçe ve sikke formundaki talep 302 ton oldu. Böylelikle Türkiye'nin ilk çeyrekte küresel talebin altıda birini tek başına aldığı görüldü.
Türkiye ile birlikte Çin'in 66 tonluk, Hindistan'ın da 34 tonluk talebi öne çıktı.
Merkez Bankası da önde
Dünya Altın Konseyi'nin verileri merkez bankalarının altın talebi tarafında da Türkiye'nin öne çıktığını gösterdi.
Verilere göre yılın ilk çeyreğinde merkez bankalarının altın talebi 228 tonla ilk çeyrekler bazında rekor seviyeye ulaştı. Bu çeyrekte en çok altın talebi olan merkez bankası Singapur Merkez Bankası oldu. Bankanın bu çeyrekteki talebi 69 ton oldu. Singapur'u Çin Merkez Bankası takip etti.
Singapur ve Çin'in ardından ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geldi. TCMB ocak ve şubat aylarında 45 tonluk alımın ardından, Kasım 2021'den bu yana ilk kez mart ayındaki bir satış gerçekleştirdi. Bu satışın etkisiyle Türkiye'nin altın alımları ilk çeyrekte 30 ton oldu.
Türkiye’de üretilen 35 ton altını Merkez Bankası aldı